De beste turners van Nederland kunnen na 28 april voor de hervatting van hun specifieke trainingen terecht in vijf erkende topsportcentra. Het gaat om accommodaties in Amsterdam, Den Bosch, Heerenveen, Hoofddorp en Zwijndrecht waar in een Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) onder meer een medisch begeleidingsteam beschikbaar is.

Vooralsnog mogen alleen turners met een bepaalde status (A-sporter, High Potential, of selectie) van deze trainingslocaties gebruik maken. De Nederlandse gymnastiekbond KNGU heeft in samenspraak met sportkoepel NOC*NSF voor deze vijf plekken gekozen.

De trainingen zullen worden opgestart onder toezicht van de gemeente en het CTO. “Het is vooral belangrijk dat we laten zien dat het trainen op een veilige manier kan. Dan wordt het makkelijker om uiteindelijk een volgende groep sporters toe te laten”, zegt technisch directeur Mark Meijer.

De KNGU hoopt dat deze ontwikkeling op topsportgebied een eerste stap is op weg naar een volledige opening van de trainingsmogelijkheden voor gymsporters in alle niveaus, leeftijden en disciplines. Daarvoor is de bond echter afhankelijk van beslissingen van overheidswege in verband met het coronabeleid.

Het kabinet besloot dinsdag dat topsporters volgende week onder bepaalde voorwaarden en op aangewezen locaties weer mogen gaan trainen.