Politiek

Diplomatie nog geen succes: Nederlanders al weken vast in Marokko

Siham Barendse zou eigenlijk voor vier dagen naar Marokko gaan, maar inmiddels zit ze daar al ruim vier weken vast. Ze voelt zich af en toe behoorlijk in de steek gelaten, vertelt haar partner Marc. De Nederlandse regering heeft Marokko er nog niet van kunnen overtuigen om het luchtruim te openen.

In de tussentijd is dat het Verenigd Koninkrijk, België en Frankrijk wel gelukt. Deze week mochten er zes Nederlanders mee op een Franse vlucht vanuit Marokko. Maar honderden anderen wachten nog in het Noord-Afrikaanse land op het verlossende bericht dat er een vliegtuig voor ze klaarstaat.

Lees ook: Marokkaanse noodtoestand gooit roet in het eten bij repatriëring Nederlanders

Minister Blok van Buitenlandse Zaken blijft herhalen dat hij in gesprek is met zijn Marokkaanse collega. “Ik heb dit weekend opnieuw een dringend beroep gedaan om in ieder geval schrijnende gevallen terug naar Nederland te laten gaan”, zei de minister woensdag voor het crisisoverleg van het kabinet.

Problemen met Marokko

De Marokkaanse regering zou er niets in zien om de grenzen te openen voor Marokkaanse Nederlanders met een dubbele nationaliteit. Marokko zou zich zelfs ergeren aan de oproep van de Nederlandse regering om deze mensen te laten vertrekken, schrijven media in Marokko.

Minister Blok wilde daar desgevraagd weinig over kwijt. Hij houdt vol dat het luchtruim ook voor andere landen grotendeels gesloten blijft. “Ik hoop nog steeds van harte dat we ook de andere mensen naar huis krijgen, te beginnen met de schrijnende gevallen.”

Kritiek op onderhandelingstactiek

Marc Barendse vindt dat de minister wel wat steviger zou kunnen onderhandelen. En ook vanuit de Tweede Kamer klinkt steeds meer kritiek. Sommige Kamerleden vinden dat Nederland zich harder moet opstellen. In het debat van donderdag vroeg Farid Azarkan van DENK opnieuw wat het kabinet kan betekenen voor de Nederlanders die vastzitten in Marokko.

Achter de schermen is het ministerie van Buitenlandse Zaken druk bezig met het opvragen van informatie over de gestrande Nederlanders, mogelijk om zo een passagierslijst op te stellen. Maar de diplomatie heeft tot dusver nergens toe geleid. “Ik heb er vertrouwen in dat de regering er druk mee bezig is”, zegt Marc Barendse. “Maar de opstelling van minister Blok wekt bij mij weinig vertrouwen.”