Gezondheid

Grote meerderheid vindt dat leraren én leerlingen straks thuis mogen blijven

Er zijn veel zorgen nu de basisscholen na de meivakantie weer opengaan. Veel Nederlanders vinden daarom dat leerkrachten en ouders zelf mogen beslissen: naar school of thuisblijven. Dat blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland? onder ruim 2800 mensen.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Het kabinet maakte dinsdag bekend dat de basisscholen na de meivakantie weer geleidelijk opengaan. Dat betekent dat 1,4 miljoen leerlingen vanaf maandag 11 mei voor de helft van de week weer naar school gaan.

Leraren mogen thuisblijven

Tegelijkertijd krijgen leraren de mogelijkheid om zich te laten testen op het coronavirus. Toch zijn veel juffen en meesters volgens de Algemene Onderwijsbond ongerust. Ze zijn bang dat er niet genoeg tests beschikbaar zullen zijn.

Lees ook: Ruime meerderheid Nederlanders steunt besluit om basisscholen weer te openen

Mogen medewerkers van basisscholen die bang zijn om besmet te raken daarom weigeren om naar hun werk te komen? Ja, zegt een meerderheid van 63 procent van de ondervraagden. Dertig procent vindt dat ze wel gewoon voor de klas moeten staan.

Ouders hebben recht

Niet alleen leerkrachten zijn bezorgd, ook veel ouders maken zich zorgen om de heropening van de basisscholen. Maar uit eerste onderzoek van gezondheidsdienst RIVM blijkt dat kinderen waarschijnlijk geen grote rol spelen bij de verspreiding van het virus.

Hebben ouders het recht om hun kinderen uit angst voor besmetting thuis te houden? Twee derde van de Nederlanders vindt van wel, maar 29 procent vindt dat alle leerlingen gewoon weer naar school moeten.

Wat vindt Nederland? is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.