Politiek

Ruime meerderheid Nederlanders steunt besluit om basisscholen weer te openen

Uit onderzoek van Wat vindt Nederland is eerder gebleken dat 42 procent van de ondervraagden hoopte op een versoepeling van de maatregelen.

Nu zijn enkele maatregelen enigszins versoepeld. Zo mogen kinderen tot twaalf jaar vanaf 11 mei de helft van de tijd naar school. Met een grote meerderheid van 75 procent steunen Nederlanders het besluit om basisscholen en de kinderopvang weer te openen. Aan het onderzoek deden ruim 4200 mensen mee.

Naar familie toe of naar de kapper

Slechts 34 procent van de ondervraagden zou als eerst haar kinderen naar school doen, wanneer dit mag. Uit onderzoek blijkt dat een groter percentage van de Nederlanders eerder denkt om naar de kapper of nagelstyliste te gaan (51 procent) of een ouder familielid te bezoeken (42 procent).

Meer steun voor horeca

Ruim vier op de vijf Nederlanders wil dat het kabinet de financiële steun voor horeca vergroot, omdat horecaondernemers hun tent langer gesloten moeten houden. Veel horecazaken houden het hoofd niet boven water als de maatregelen nog langer aanhouden.

Wel vindt ruim 50 procent het een goed idee om de horeca nog tot 19 mei te sluiten. Naast het langer sluiten van de horeca, is er ook een grote meerderheid die instemt met het verbieden van evenementen tot begin september.

Wat vindt Nederland? is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.