Gezondheid

Kapster Astrid uit Zwaagdijk ontwierp de 'knipcouveuse' om weer veilig aan de slag te kunnen

Kapsalons mogen voorlopig nog niet open, maar kappers zijn alvast druk met het bedenken van veilige manieren voor als ze straks weer mogen knippen. Kapster Astrid Sijm uit Zwaagdijk bedacht het ‘couveuseknippen’.

Alle ideeën die Astrid tot nu toe was tegengekomen op het kappersforum, vond ze eigenlijk niet veilig genoeg. Dus moést ze zelf wel aan de slag gaan. Ze ontwierp een systeem waarbij kapper en klant gescheiden worden door plastic folie.

Couveuse

“Ik dacht eigenlijk meteen aan een couveuse”, zegt Astrid tegen Hart van Nederland. “Anderen bedachten constructies met plastic schermen, maar die vond ik onveilig en onhandig. Het fijne aan folie is dat je naar het hoofd van de klant toe kan bewegen.” Ze kan haar handen met handschoenen aan door het folie heen steken.

De Zwaagdijkse kapster, de een kleine kapsalon aan huis heeft, heeft de nieuwe manier van werken uitgeprobeerd bij familie en is zeer tevreden. ”Voor mij werkt het goed. Ik weet niet of dit bij grotere kapsalons ook zo zou zijn.”

Ook voor een kappersbehandeling bij de mensen thuis heeft Astrid iets bedacht. Ze hangt de folie dan gewoon aan een wasrekje aan de deur en neemt dan zelf plaats in deze ‘couveuse’.

Niet op kosten jagen

De Algemene Nederlandse Kappersorganisatie (ANKO) zegt tegen Hart van Nederland het heel “mooi en creatief te vinden dat mensen dit soort dingen bedenken”, maar stelt ook dat het niet nodig is.

“We willen niet dat kappers in deze zware tijd op kosten worden gejaagd. Er ligt op dit moment een protocol bij het RIVM, dat veel eenvoudiger is.” Kappers zullen waarschijnlijk wel mondkapjes moeten gaan dragen, maar een scherm of een couveuse worden niet verplicht.

Premier Rutte zei tijdens het coronadebat dat contactberoepen, zoals kappers en nagelsalons, misschien toch eerder dan 20 mei weer open mogen. Goedkeuring van de ontwikkelde protocollen door gezondheidsexperts is hierbij de voorwaarde.

Kapster Astrid overweegt haar ‘knipcouveuse’ straks toch te gaan gebruiken. “Ik heb dit als oplossing voor mezelf bedacht. Dit voelt veiliger voor mij en mijn klanten. Ik snap ook best dat we nu nog dicht moeten blijven. De situatie mag niet weer ontploffen.”