Weer & Verkeer

Waarom de regen zo lekker ruikt na een periode van droogte

Misschien is het je weleens opgevallen: de regen ruikt heel anders na een periode van droogte, vooral in de zomermaanden ruikt neerslag apart.

De meeste van ons vinden de geur van regen op een droge grond lekker ruiken. Maar hoe ontstaat deze geur eigenlijk?

‘Petrichor’

De geur die je ruikt wanneer de eerste regen na een periode van droogte uit de lucht valt heeft zelfs een naam: ‘Petrichor’. Het woord komt uit het Oudgrieks: petra betekent ‘steen’ en ichor is in de Griekse mythologie ‘het bloed van de goden’.

De geur ontstaat doordat de natuur tijdens droogte allerlei oliën produceert. Een deel van deze oliën wordt gemaakt door planten en ook bacteriën in de aarde maken oliën. Bij een flinke hoosbui komen de regendruppels met zoveel geweld op de aarde terecht, dat alle kleine deeltjes loskomen van de stenen/tegels en de aarde. Deze deeltjes komen vervolgens in de lucht terecht waardoor de geur wordt verspreid.

Waarom vinden we de geur zo lekker?

Wetenschappers denken dat we de geur Petrichor zo lekker vinden, omdat we altijd al afhankelijk zijn geweest van de regen. Na bijvoorbeeld een lange tijd van droogte waren onze voorouders dolblij met een beetje regen. We hebben dus een positieve associatie met de geur die we ruiken wanneer er eindelijk weer regen valt.

Een andere associatie is dat de geur van het fenomeen zo hecht is verbonden aan de zomer. Ook al moeten we door de coronamaatregelen zoveel mogelijk binnen blijven, wekt het toch positieve gevoelens op.