Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Kamer kritisch over luchtverkeer uit Verenigd Koninkrijk • Lichte stijging aantal besmettingen

LIVEBLOG | Kamer kritisch over luchtverkeer uit Verenigd Koninkrijk • Lichte stijging aantal besmettingen

nieuws

13 jan 2021, 06:00

Nederland zit al drie weken op slot, maar de lockdown lijkt vooralsnog niet het gewenste effect te hebben. De besmettingscijfers zijn weliswaar over het hoogtepunt, maar het aantal ziekenhuisopnames blijft hoog. Ook op de ic-afdelingen blijft het druk. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.

– Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op woensdag: 6.148, dat zijn er 1183 meer dan op dinsdag – Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op woensdag: 2.521, dat zijn er 119 meer dan op dinsdag – Het aantal coronapatiënten op de intensive care op woensdag: 700, dat zijn er 5 meer dan op dinsdag – Aantal sterfgevallen dat gemeld is op woensdag: 122, er zijn tot nu toe 12.685 coronadoden geregistreerd – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 22:18 – Helft van de mensen voor avondklok vanaf 22.00 uur

De helft van de bevolking (52 procent) is voor een avondklok als die om 22.00 uur zou ingaan. Bijna vier op de tien (38 procent) zijn daar tegen. Dat meldt EenVandaag op basis van een onderzoek onder 15.220 leden van het eigen panel.

Veel voorstanders denken dat deze maatregel nodig is omdat het aantal besmettingen onvoldoende daalt. Volgens hen zou een avondklok ervoor kunnen zorgen dat vooral jongeren ’s avonds minder bijeenkomen en minder huisfeestjes houden. Tegenstanders denken dat een avondklok mensen er niet van weerhoudt toch de straat op te gaan. Ook vrezen velen dat er te weinig mankracht is voor handhaving. Of ze willen zelf ’s avonds de straat op om bijvoorbeeld boodschappen te doen.

47 procent van de deelnemers is tegen een avondklok die vanaf 20.00 uur zou ingaan. 42 procent is voor. Voorstanders van een vroegere avondklok hopen dat dit helpt om ook besmettingen thuis tegen te gaan, omdat het dan lastiger wordt om etentjes te organiseren.

Update 21:46 – Kamer wil reisbeperkingen voor reizigers uit VK

De Tweede Kamer wil dat er reisbeperkingen worden ingesteld voor mensen die vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland willen vliegen. Een voorstel van GroenLinks en D66 kan rekenen op steun van een meerderheid in de Tweede Kamer.

In het coronadebat was woensdag veel te doen over de vele vluchten die nog dagelijks vanuit Londen naar Nederland komen. Diverse partijen drongen aan deze aan banden te leggen, zodat alleen noodzakelijke reizen nog door kunnen gaan.

Premier Mark Rutte zei in eerste instantie enthousiast te zijn geweest over het idee, maar dat het in de praktijk “juridisch lastig” is. Het kabinet ontraadde het voorstel van GroenLinks en D66 dan ook, maar toch kan dat op genoeg steun van andere partijen rekenen.

Update 20:58 – Ruim 11.000 inwoners Lansingerland hebben afspraak coronatest

Meer dan 11.000 inwoners van de gemeente Lansingerland hebben al een afspraak gemaakt voor een coronatest. Dat heeft burgemeester Pieter van de Stadt gezegd in een vraaggesprek met de lokale omroep RTV Lansingerland.

Lansingerland heeft in totaal ruim 61.000 inwoners. De regionale GGD wil iedereen van 2 jaar en ouder testen. Aanleiding is een uitbraak van de ‘Britse variant’ in en rond Bergschenhoek in de gemeente. De autoriteiten willen weten hoeveel mensen die variant inmiddels onder de leden hebben. Het is de eerste keer in Nederland dat gericht op grote schaal wordt getest na een corona-uitbraak.

Alle huishoudens in de gemeente Lansingerland kregen woensdag een brief in de bus. Daarin staat dat ze zich de komende dagen kunnen aanmelden voor een test. Wanneer ze precies een afspraak kunnen maken, is afhankelijk van hun postcode. Het is niet bekend hoeveel mensen tot nu toe al een afspraak hadden kunnen maken, dus het is niet duidelijk hoe groot de testbereidheid in de gemeente is.

Van de Stadt zegt dat de inwoners zich “massaal melden om zich te laten testen”. Hij verwacht niet dat iedereen wordt getest. “Voor sommigen is het fysiek onmogelijk. Anderen hebben misschien principiële bezwaren, die moeten we respecteren. Maar het zijn er nu al ongelofelijk veel.”

Update 20:47 – Meerderheid Nederlanders: grens met VK moet dicht vanwege Britse mutatie coronavirus

Om een verdere verspreiding van de Britse coronavariant te voorkomen, moet de grens met het Verenigd Koninkrijk worden gesloten. Dat vindt een meerderheid van de Nederlanders, blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 2200 mensen.

De zorgen om de nieuwe Britse coronavariant zijn groot. OMT-lid Menno de Jong pleitte er dinsdag voor dat scholen dicht moeten blijven tot er meer duidelijk is over de mogelijk veel besmettelijkere variant. Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg stelt woensdag dat geen enkel zorgsysteem in de wereld bestand is tegen een zo snelle verspreiding van het aantal besmettingen. “Niet in het Verenigd Koninkrijk, niet in Duitsland en ook niet in Nederland.”

Als het aan 88 procent van de Nederlanders ligt, sluit de grens met het Verenigd Koninkrijk om verdere verspreiding van de nieuwe variant in te dammen. Alle vluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk en alle passagiersvervoer via veerboot of trein moet volgens deze meerderheid worden stilgelegd. Alleen transport zou een uitzondering verdienen.

Lees hier verder.

Update 20:05 – BBQ-Restaurant in Eindhoven gaat zondag weer open

BBQ-restaurant De Kiet in Eindhoven wil zondag opnieuw de deuren openen voor gasten. De eigenaren kondigen dat aan op Facebook. “Op 17 januari gaan wij open, dat is een belofte”, laten zij weten op het platform.

Afgelopen zondag greep de gemeente Eindhoven in toen het restaurant aan de Edisonstraat, ondanks de lockdown, toch open ging. Nogal wat mensen hadden in het BBQ-restaurant hun maaltijd genoten. Het restaurant werd kort daarna gesloten. De Kiet kreeg daarna een laatste waarschuwing. ”Als het restaurant nogmaals de coronaregels overtreedt, wordt de zaak voor onbepaalde tijd gesloten”, liet de gemeente Eindhoven eerder al weten.

Lees hier verder.

Update 19:39 – D66 en VVD willen garantiefonds voor sport- en culturele sector

Het kabinet moet met een garantiefonds komen om de sport, en de culturele en creatieve sector financieel te ondersteunen. Dat stellen coalitiepartijen D66 en de VVD woensdag voor tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer.

De Taskforce Culturele en Creatieve Sector stuurde dinsdag een brief aan de fractievoorzitters in de Kamer. De organisatie zegt dat er een fonds van 500 miljoen euro nodig is om de financiële klappen in de sector op te vangen. “Een besluit voor 1 februari kan voorkomen dat het seizoen 2021 verloren gaat en producenten en toeleveranciers ten onder gaan”, aldus de Taskforce.

Het voorstel kan waarschijnlijk op een meerderheid in de Kamer rekenen. De linkse partijen in de Kamer pleiten al langer voor meer steun voor de culturele sector.

Update 19:32 – ‘1,5 meter afstand houden voor veel arbeidsmigranten niet mogelijk’

Voor veel arbeidsmigranten is het niet mogelijk om tijdens hun werk de coronavoorschriften na te leven. Dit komt naar voren uit een enquête van de Inspectie SZW onder 380 arbeidsmigranten, waar NRC over schrijft.

Een op de vijf arbeidsmigranten zou op de werkvloer geen anderhalve meter afstand kunnen houden. In distributiecentra, groothandels en pakketsorteercentra geldt dit zelfs voor de helft van de werknemers. Een woordvoerder van de Inspectie wil de uitkomsten niet bevestigen.

Reden voor het onderzoek van de Inspectie SZW zijn de misstanden bij slachthuizen die aan het begin van de coronacrisis aan het licht kwamen. Een aantal vleesverwerkers moest tijdelijk de deuren sluiten vanwege het grote aantal besmettingen onder het personeel. In slachthuizen werken veel arbeidsmigranten, die vaak dicht op elkaar zijn gehuisvest en ook dicht op elkaar werken. Ook in andere sectoren zouden misstanden zijn.

Eerder deed een team onder leiding van oud-SP-leider Emile Roemer verschillende aanbevelingen om de veiligheid van arbeidsmigranten te verbeteren. Om ze tegen corona te beschermen, zouden ze niet meer in busjes naar hun werk moeten worden vervoerd. Daarnaast moeten ze hun eigen slaapkamer krijgen en beter geregistreerd worden.

Update 19:12 – Kabinet tast in buidel voor beter informatiebeheer overheid

Het kabinet is bereid flink de portemonnee te trekken om het informatiebeheer bij ministeries en uitvoeringsorganisaties beter op orde te krijgen. Hoeveel hiervoor wordt uitgetrokken is nog niet in steen gebeiteld, melden Haagse bronnen. Maar naar verwachting gaat het om vele miljoenen.

De parlementaire ondervragingscommissie die de toeslagenaffaire heeft onderzocht, concludeerde vorige maand dat het informatiebeheer bij de overheid veel beter moet. Nu kunnen Tweede Kamerleden, journalisten en zelfs rechters er niet altijd van op aan dat zij juist en volledig worden geïnformeerd.

Dat is niet altijd het gevolg van boze opzet. De manier waarop informatie bewaard wordt is vaak zo versnipperd en verouderd, dat gevraagde documenten nauwelijks te vinden zijn. Dat moet anders, erkent ook het kabinet, dat daar dan ook flink in wil investeren.

De informatievoorziening aan Kamer en pers moet “zo ruimhartig mogelijk” zijn, zei minister-president Mark Rutte tijdens een coronadebat. Juist onder zijn bewind was daar de afgelopen jaren veel onvrede over. Vaak werden stukken deels onleesbaar gemaakt, of zelfs helemaal niet vrijgegeven.

Update 17:58 – Huisartsen krijgen vaccinatiebrief van Viruswaarheid

Huisartsen en medisch specialisten hebben een brief gekregen van actiegroep Viruswaarheid waarin de groep zijn kijk op coronavaccinaties uit de doeken doet. Dat meldt de NOS woensdagmiddag.

Huisartsen zijn verbaasd over de brief, zegt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). “We hebben er tientallen meldingen over gekregen.” Volgens de huisartsenvereniging werd de brief in een aantal gevallen op privéadressen van artsen bezorgd. Viruswaarheid zegt dat in totaal 5000 medici zijn aangeschreven.

De brief is ondertekend door “Artsen Team Viruswaarheid”. “Wij willen u erop wijzen dat u ten alle tijde aansprakelijk gesteld kan worden”, staat er, “indien zou blijken dat u onvolledige informatie heeft verschaft aan uw patiënten/ingeschrevenen voorafgaande aan de injectie.”

Ook worden in de brief ernstige bijwerkingen opgesomd van de vaccins van Moderna en Pfizer/BioNTech. De groep draagt ook zogenaamde alternatieven aan voor coronavaccins, waaronder hydroxychloroquine en vitamine D.

Update 17:50 – Rutte denkt dat meer ingrijpen nodig is dan huidige lockdown

Premier Mark Rutte denkt dat er nog verdere maatregelen nodig zullen zijn om het coronavirus onder controle te krijgen. Dat zei hij woensdag in een debat met de Tweede Kamer.

“We moeten het naar beneden duwen, ik denk niet dat we er komen met de bestaande lockdown”, aldus Rutte. Ook vanuit de Kamer klinkt een roep om verder ingrijpen. Maar over het soort maatregelen dat nodig is, werden Rutte en het parlement het vooralsnog niet eens.

De premier riep de Kamer op niet bij voorbaat een avondklok uit te sluiten. Het Outbreak Management Team komt op verzoek van het kabinet met een advies over de effectiviteit van die maatregel. Maar verschillende partijen hebben hier grote twijfels over. Eerder stemde de Kamer al in meerderheid tegen de mogelijke invoering van een spertijd.

Update 16:27 – Compensatie voor uitlenen medewerkers door zelfstandige klinieken

Zelfstandige klinieken krijgen van de zorgverzekeraars compensatie als ze hun personeel uitlenen aan gewone ziekenhuizen. Dat wordt gedaan om zorgpersoneel in de  ziekenhuizen enigszins werk uit handen te nemen. Ze moeten dan hun eigen aanbod immers afschalen. De koepelorganisaties Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) hebben daarover afspraken gemaakt.

Afgesproken is dat via de Regionale Overleggen Acute Zorg (ROAZ) wordt bezien of er behoefte is aan inzet van personeel van de “privéklinieken” voor dringende zorg in de ziekenhuizen. In de ROAZ’en moet telkens een goede afweging worden gemaakt tussen het voortzetten van de reguliere zorg in de zelfstandige behandelcentra (zbc’s), waar bijvoorbeeld veel knie- en oogoperaties worden gedaan, en de inzet van de medewerkers van deze klinieken in de ziekenhuizen voor met name de behandeling van coronapatiënten.

Genoemde medewerkers worden op basis van vrijwilligheid ingezet op de plek waar zij, over het geheel bezien, het meeste kunnen betekenen en dus de meeste ‘gezondheidswinst’ kunnen behalen. De regeling geldt in eerste instantie voor de eerste drie maanden van dit jaar.

Update 16:16 – Kamer kritisch over luchtverkeer uit Verenigd Koninkrijk

Veel partijen in de Tweede Kamer vragen zich af of het vliegverkeer uit het Verenigd Koninkrijk niet aan banden moet worden gelegd, om de verspreiding van de Britse variant van het virus tegen te gaan. Dat bleek woensdag in het debat over de coronacrisis.

Premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge zeiden dinsdag de invoering van een avondklok te overwegen, maar D66-voorman Rob Jetten vindt dat er eerst naar “alternatieven” moet worden gekeken. “Pak die brandhaardvluchten van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland aan”, riep hij het kabinet op. Ook Gert-Jan Segers van de ChristenUnie vraagt zich af “hoe het kan dat er dagelijks zoveel vluchten uit het Verenigd Koninkrijk komen”.

Ook GroenLinks vindt het niet te rechtvaardigen dat er nog dagelijks tien tot twintig vluchten uit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland komen. “Ik geloof er helemaal niks van” dat die vluchten noodzakelijk zijn, zei Jesse Klaver. Hij wil dat het aantal vluchten van en naar Schiphol “drastisch” wordt ingeperkt.

Update 15:53 – CoronaMelder werkt tijdelijk niet, meldingen komen later

De CoronaMelder kampt met een gedeeltelijke storing. Mensen met een Android-telefoon kunnen momenteel niet worden gewaarschuwd dat ze in de buurt zijn geweest bij iemand die positief is getest. De meldingen gaan niet verloren, ze komen alleen wat later, laat het ministerie van Volksgezondheid weten. Gebruikers met een iPhone hebben er geen last van.

De storing treft de technologie van Google achter de melder, de Android Exposure Notifications System. Google laat weten “met man en macht” aan een oplossing te werken. Het is niet bekend hoelang het duurt om de storing te verhelpen.

Update 15:49 – Coalitiepartijen nog steeds verdeeld over avondklok

De coalitie blijft verdeeld over het plan om een avondklok in te zetten om het aantal coronabesmettingen te laten dalen. Het kabinet overweegt deze maatregel en heeft het Outbreak Management Team (OMT) gevraagd er advies over uit te brengen. Volgende week komt het kabinet erop terug. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff vindt het “logisch” hiernaar te kijken, CDA’er Pieter Heerma noemt de maatregel “heel goed verdedigbaar”. Vanuit D66 komt echter verzet: “Begin er nu niet aan!” roept fractievoorzitter Rob Jetten het kabinet op.

De oppositie is ook niet enthousiast over een avondklok. De PVV van Geert Wilders is altijd al tegenstander, voor GroenLinks-leider Jesse Klaver is de vergaande maatregel “niet het eerste waar ik aan denk”.

Update 15:40 – Minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Na een lichte toename in de afgelopen twee dagen is het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen woensdag weer gedaald. Het totaal aantal opgenomen Covid-patiënten bedraagt nu 2514. Dat zijn er 119 minder dan dinsdag, maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekend.

Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1821 coronapatiënten, 124 minder dan een dag eerder. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares is wel iets toegenomen, met 5 tot 693.

“Ondanks een stijging in het aantal nieuwe opnames voor de IC, verwachten we dat de dalende trend van de afgelopen week doorzet. Helaas zijn er onzekerheden die de trend kunnen beïnvloeden, zoals de Britse Covid-variant. Het is nog onduidelijk wat het effect daarvan is op het aantal Covid-besmettingen en de ic- en kliniekbezetting in Nederland”, aldus het LCPS.

Maandag en dinsdag nam het aantal opgenomen Covid-patiënten licht toe, na een gestage daling vorige week. Begin vorige week lagen er nog bijna 2900 patiënten met corona in de ziekenhuizen.

Vanwege de drukte zijn het afgelopen etmaal 14 patiënten overgebracht naar ziekenhuizen in andere regio’s, van wie 4 ic-patiënten. Momenteel liggen 7 mensen uit Nederland in Duitsland op een intensive care, evenveel als dinsdag.

Update 15:35 – Meer dan 6000 nieuwe coronagevallen

Na vijf achtereenvolgende dagen waarop het aantal coronagevallen daalde, is het aantal woensdag weer iets gestegen. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend werden 6148 positieve tests doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In de afgelopen zeven dagen steeg het aantal gevallen met bijna 48.400, wat neerkomt op 6916 per dag. Op woensdagen zijn er meestal meer positieve tests dan op maandagen en dinsdagen. Het cijfer ligt wel lager dan eerdere woensdagen.

Update 15:06 – Mogelijk aangifte tegen ondernemers wegen misbruik coronasteun

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) overweegt aangifte te doen tegen ondernemers die mogelijk misbruik hebben gemaakt van coronasteun. Dat meldt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken), zonder aan te geven om hoeveel zaken het precies gaat.

Keijzer heeft de afgelopen weken vanuit banken signalen ontvangen van mogelijk misbruik van de TVL, een regeling die getroffen ondernemers helpt hun vaste lasten te blijven betalen. RVO heeft die onderzocht en overlegt nog met de fiscale opsporingsdienst FIOD en het Openbaar Ministerie over eventuele vervolgstappen.

De TVL is zo ingericht dat ondernemers zo snel mogelijk geholpen kunnen worden. Een groot deel van de aanvragen wordt geautomatiseerd verwerkt. “Dat is de enige manier waarop het kan”, zegt Keijzer. Maar deze werkwijze zorgt wel voor een “verhoogd risico op misbruik en oneigenlijk gebruik”.

Update 15:05 – Sneltest verplicht voor reizigers uit VK en Zuid-Afrika

Reizigers uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika moeten binnenkort een negatieve coronasneltest overleggen voor ze naar Nederland reizen. Dat laat het ministerie van Infrastructuur woensdag weten. De maatregel is bedoeld om de verspreiding van de nieuwe varianten van het coronavirus in Nederland tegen te gaan. Een negatieve PCR-test blijft daarnaast ook verplicht.

Update 14:59 – RIVM: ook vaccin Moderna is moeilijk te distribueren

Het coronavaccin van Moderna wordt vaak beschreven als het makkelijkste vaccin om te verspreiden, zeker in vergelijking met dat van Pfizer/BioNTech. Toch noemt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ook het Moderna-vaccin “moeilijk in het vervoer”. Mede daarom kan deze week nog niet direct worden begonnen met de uitrol van de vaccins. “Het is een puzzel.”

Moderna leverde de eerste partij van zo’n 13.000 doses maandag af bij Movianto in Oss. Dit gespecialiseerde bedrijf werkt mee aan de verdere verspreiding over het land. Op 25 januari volgt een tweede lading, die ongeveer van dezelfde omvang is.

In totaal heeft Nederland zicht op 6,2 miljoen doses. In het eerste kwartaal worden er in totaal 400.000 verwacht. Voor een goede bescherming tegen het virus zijn twee prikken nodig.

Het vervoer moet gebeuren met koelwagens, op een temperatuur van min 20 graden, legt de RIVM-woordvoerder uit. Het middel is volgens de fabrikant weliswaar nog dertig dagen houdbaar bij koelkasttemperatuur, maar bij die temperatuur mag het volgens de voorschriften nog maar één keer worden vervoerd. “We kunnen niet aan die voorschriften gaan morrelen”, zegt de woordvoerder van het RIVM.

Het vaccin van Pfizer/BioNTech moet voor langdurige opslag bij meer dan min 70 graden worden bewaard. Dat is nog een stuk lastiger. Het blijft daarna wel vijf dagen houdbaar op koelkasttemperatuur.

Het RIVM weet pas sinds afgelopen vrijdag precies wat alle “mogelijkheden en onmogelijkheden” van het vaccin van Moderna zijn, aldus de zegsman. Maandag verscheen ook nog het laatste advies van de Gezondheidsraad over de vaccinaties.

Update 14:57 – ‘Geen vaccins voor zorginstellingen met onbeheersbare uitbraak’

Zorginstellingen die kampen met een “onbeheersbare uitbraak” van het coronavirus, komen niet in aanmerking voor deelname aan de vaccinatierondes op 18 en 25 januari. Dat meldt de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde Verenso.

Vanaf volgende week maandag begint de vaccinatie met het Pfizer-BioNTech vaccin van 15.000 bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Een week daarna volgen de kwetsbare ouderen en gehandicapten woonachtig in kleinschalige woonvormen, zij krijgen het Moderna-vaccin toegediend. “Bij een onbeheersbare uitbraak kunnen instellingen niet meedoen”, zegt de organisatie. “Een uitbraak is onbeheersbaar als er nog besmettingen plaatsvinden ondanks inachtneming van alle maatregelen.”

Ook bewoners en cliënten die in de voorgaande vier weken positief testten op corona krijgen geen vaccin en zullen naar verwachting een maand moeten wachten. Dan plant het ministerie van Volksgezondheid een zogenoemde ‘veegronde’, speciaal bedoeld voor mensen die een prik tijdens de eerste twee vaccinatierondes misten. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

Update 13:29 – Van Dissel: kind lijkt niet bevattelijker voor Britse variant

Kinderen lijken in tegenstelling tot eerdere berichten niet bevattelijker voor de Britse variant van het coronavirus. Dat blijkt uit het laatste onderzoek uit Engeland, zei directeur Jaap van Dissel van het RIVM woensdag in de Tweede Kamer.

In Engeland nemen de besmettingen met de nieuwe mutant in alle leeftijdscategorieën snel toe. Daar is in verschillende regio’s de nieuwe versie het bestaande virus gaan overvleugelen. In Nederland zou de Britse variant het beeld ook in “belangrijke mate kunnen gaan vormen”, aldus Van Dissel.

Uit Brits onderzoek kwam in eerste instantie naar voren dat de mutant zich makkelijker verspreidde onder schoolkinderen. Maar dat kwam volgens Van Dissel onder meer omdat het onderzoek werd uitgevoerd in een periode dat Britse scholen nog meer toelieten, terwijl de rest van de samenleving al in lockdown was. Dan krijg je een vertekend beeld.

Kinderen op de basisschool lijken wel minder last te hebben van de Britse versie dan middelbare scholieren. “Ik denk eigenlijk dat uit de laatste gegevens komt dat zeker de jongste groep, dus van het primair onderwijs, weer minder betrokken zijn bij de Britse variant dan het voortgezet onderwijs.”

In Nederland onderzoekt het RIVM de gevolgen van de Britse variant voor scholen. Er zijn hier ongeveer honderd gevallen bekend. Afhankelijk van het onderzoek kan het basisonderwijs mogelijk op 25 januari hun deuren weer openen.

Update 13:11 – OMT: ziekenhuisopnames met huidige daling begin maart onder signaalwaarde

Als het aantal coronagevallen in het huidige tempo blijft afnemen, daalt het aantal ziekenhuisopnames pas begin maart tot onder de zogeheten signaalwaarde van het kabinet. Voor de intensive cares is dat met de huidige trend al eind februari het geval. Dat concludeert het Outbreak Management Team (OMT) door lijnen op de grafieken door te trekken.

De deskundigen gaan in de berekeningen uit van de huidige maatregelen en hebben geen rekening gehouden met effecten zoals het winterweer. Toch heeft het team het kabinet niet geadviseerd de lockdown tot maart te verlengen. Over twee weken wil het OMT bekijken of er ruimte is voor “enige versoepeling”.

Tegelijkertijd benadrukken de experts aan dat het aantal besmettingen nog altijd hoog is. Ook is er grote onzekerheid over de mogelijke gevolgen van de Britse coronavariant, die volgens Engelse wetenschappers een veel besmettelijker is. Tot nog toe zijn er in Nederland bijna honderd van die gevallen aangetoond.

Update 13:03 – PvdA-leider Lodewijk Asscher in quarantaine na besmetting kind

PvdA-leider Lodewijk Asscher kan woensdagmiddag niet bij het coronadebat in de Tweede Kamer zijn. Een van zijn kinderen is positief getest op het coronavirus en  daarom gaat de politicus in quarantaine. Asscher is zelf ook getest, maar bleek niet besmet. Bij het debat over de verlengde lockdown laat hij zich vervangen door zijn collega Lilianne Ploumen.

De PvdA houdt later deze week haar partijcongres. Of de quarantaine van Asscher daarvoor gevolgen heeft, is volgens een partijwoordvoerder nog onduidelijk. Hij wijst er wel op dat het congres al grotendeels digitaal zou worden gehouden.

Volgende week bespreekt de Tweede Kamer het vernietigende rapport over de toeslagenaffaire van de speciale Kamercommissie. Als oud-minister van Sociale Zaken staat ook Asscher een zwaar debat te wachten. Of de PvdA-leider aan het beladen debat kan deelnemen, is alleen nog niet duidelijk.

Update 12:22 – RIVM: miljoen vaccinaties per week mogelijk

Het zal straks mogelijk zijn om ongeveer een miljoen inentingen per week te zetten, zei Jaap van Delden van het RIVM tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer. Daarvan zal de GGD voor de helft verantwoordelijk zijn, de rest zal door onder anderen huisartsen worden gedaan.

Volgens Van Delden is de levering van coronavaccins de remmende factor, niet de capaciteit in Nederland om te vaccineren. Zo zijn er voldoende medewerkers om te prikken. Als er heel veel doses tegelijk binnenkomen kan er ook nog een kleine vertraging optreden, maar dat kan misschien in overleg met de ziekenhuizen worden voorkomen.

Er zijn in ons land op dit moment ongeveer 200.000 vaccins beschikbaar. Dat niet alle middelen direct worden gebruikt, komt omdat het kabinet heeft besloten om mensen die een eerste prik hebben gekregen ook meteen een tweede prik te geven. Die moet volgens de farmaceut na drie weken volgen om de beste bescherming te krijgen.

Maar die tussenperiode kan eventueel verlengd worden als er door de Britse coronavariant veel meer besmettingen bijkomen, zegt Van Delden. In dat geval kunnen meer mensen sneller al een beetje beschermd zijn, is de gedachte. Volgens hem wordt daar rekening mee gehouden en komt er nog een advies over.

Het vaccinatieprogramma verloopt tot dusver goed, zei hij verder in de technische briefing. Het aantal mensen dat niet komt opdagen voor een prik is zeer klein en er is weinig verspilling. Ook zijn er meer doses uit een flesje te halen dan vooraf verwacht.

Update 12:05 – ‘Bijna 170.000 nieuwe besmettingen per dag bij Britse coronavariant’

Als de Britse coronavariant ook in Nederland de overhand krijgt en hier gaat rondwaren, kan dat begin volgende maand al zorgen voor bijna 170.000 nieuwe besmettingen per dag. Dat blijkt uit een presentatie die afgelopen zondag tijdens het Catshuisberaad is gebruikt, meldt het AD.

Dinsdag werden minder dan 5.000 nieuwe coronagevallen in een dag gemeld, het laagste aantal in ruim een maand tijd. De presentatie rekent echter met een startpunt van 10.000 dagelijkse gevallen op 8 januari en de wetenschap dat de nieuwe variant een reproductiegetal kent van 1,3 tot 1,6. Nu ligt die zogenoemde R-waarde op ruim 0,9.

De presentatie zou volgens de krant een van de redenen zijn geweest waarom premier Mark Rutte dinsdag tijdens de persconferentie nadrukkelijk zijn zorgen uitte over de veel besmettelijkere mutatie uit het Verenigd Koninkrijk. Zo noemde hij de berichten over de overvolle ziekenhuizen in Londen “alarmerend, en dat is nog zwak uitgedrukt”.

Update 11:45 – Van Dissel: mogelijk extra maatregelen nodig

Om de verspreiding van de Britse coronavariant tegen te gaan, kan het nodig zijn om de huidige lockdown nog verder aan te scherpen. Door de introductie van de veel besmettelijkere mutatie in Nederland zou het virus zich veel sneller kunnen gaan verspreiden. RIVM-baas Jaap van Dissel noemde de situatie tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer “zeer zorgelijk”.

Hij praatte de Kamerleden bij over de situatie in het Verenigd Koninkrijk, waar de nieuwe variant in enkele weken tijd de overhand kreeg in een aantal regio’s, waaronder Londen. “Het nieuwe type is het bestaande virus domweg aan het verdringen”, concludeert Van Dissel.

Zelfs een lockdown kon in de Britse hoofdstad niet voorkomen dat het gemuteerde virus steeds verder om zich heen greep. “Een bepaald ongunstige boodschap”, aldus de RIVM-baas. Ook in Ierland schoot het aantal besmettingen ongekend snel omhoog, nadat de nieuwe mutatie daar zijn intrede had gedaan.

Van Dissel liet Engelse cijfers zien waaruit valt op te maken dat de mutatie 30 tot 50 procent meer wordt overgedragen dan de eerdere versies van het virus. Tot nog toe is de Britse coronavariant in Nederland bij bijna honderd mensen aangetroffen. Ook de gemuteerde Zuid-Afrikaanse variant is inmiddels bij iemand in Nederland vastgesteld.

“We moeten kijken wat we eventueel nog extra kunnen doen”, zie Van Dissel over eventuele aanscherpingen van de coronamaatregelen. Hij denkt vooral aan maatregelen om het aantal bezoeken dat mensen aan elkaar brengen te verminderen. “Dat zien wij nu duidelijk als het zwakke punt. Hoe voorkom je dat mensen teveel bij elkaar op bezoek gaan?”

Kijk hier live mee naar de technische briefing in de Tweede Kamer

Update 11:10 – Kuipers: geen enkel zorgsysteem kan Britse coronavariant aan

Geen enkel zorgsysteem in de wereld kan een zo snelle verspreiding van het aantal besmettingen aan zoals nu in Engeland gebeurt. Daarvoor waarschuwt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). “Niet in het Verenigd Koninkrijk, niet in Duitsland en ook niet in Nederland”, zei hij in een technische briefing in de Tweede Kamer.

De LNAZ-voorzitter kijkt met grote zorgen naar de situatie in het Verenigd Koninkrijk. “Deze variant is een grote onzekere factor, een grote zorg.” Hij waarschuwt daarom dat de verspreiding van het virus hierdoor kan echt heel hard gaan. En dat kan ook snel gevolgen hebben voor de zorg van coronapatiënten. “Als de druk op de ziekenhuizen zo groot is, kom je altijd ergens tegen limieten aan.”

Lees hier meer over de waarschuwing van Ernst Kuipers tijdens de technische briefing

Update 10:37 – ‘Geef kwetsbare leerling voordeel van twijfel bij schooladvies’

Onderwijsorganisaties vinden dat scholen kwetsbare kinderen die in groep 8 zitten “het voordeel van de twijfel” moeten geven bij het schooladvies. “Het schooladvies is meer dan ooit bepalend voor de toekomst van deze kinderen”, constateren onder andere de PO-Raad en de VO-Raad, die de schoolbesturen vertegenwoordigen.

Door de coronacrisis hebben leerlingen twee periodes digitaal op afstand les gekregen. Juist kinderen die in een kwetsbare situatie zitten worden hierdoor hard getroffen. Hun achterstanden lopen sneller op, signaleren de onderwijsorganisaties.

Scholen geven voor 1 maart een advies aan hun leerlingen van groep 8. Dat advies is bepalend voor welk type voortgezet onderwijs een kind kan gaan volgen. In de periode nadat het advies is vastgesteld, krijgen kinderen een eindtoets. Het resultaat daarvan kan leiden tot bijstelling van het advies. Bij bijna 10 procent van de leerlingen gebeurt dat.

Ook dit jaar wil het primair onderwijs de eindtoetsen gewoon afnemen, maar door de uitzonderlijke omstandigheden zou het resultaat weleens kunnen tegenvallen. “Niet elk kind zal dit jaar optimaal zijn potentieel kunnen laten zien op de eindtoets, en dat geldt nadrukkelijk voor wie thuis niet de juiste ondersteuning kan krijgen”, aldus de schoolbesturen.

“Het voorkomen van kansenongelijkheid is voor de PO-Raad een topprioriteit”, zegt vicevoorzitter Anko van Hoepen. “De al bestaande kloof tussen kansrijke en kansarme leerlingen kunnen we niet in één keer dichten. Maar we roepen het primair onderwijs op juist dit jaar kansrijk te adviseren.”

Het voortgezet onderwijs wordt opgeroepen om de selectie van aankomende scholieren uit te stellen, bijvoorbeeld door meer te werken met brede brugklassen. Dan wordt pas op een later moment besloten op welk niveau een leerling verder gaat.

Update 09:54 – Vaccinatie bewoners verpleeghuizen en instelling start maandag

Volgende week worden 15.000 bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat verwacht minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Het inenten start maandag bij twaalf verschillende instellingen, dat is twee weken eerder dan voorzien.

De bewoners krijgen het coronavaccin van BioNTech/Pfizer. Op 25 januari begint het vaccineren van kwetsbare ouderen en gehandicapten die in kleinschalige woonvormen wonen. Die groep krijgt een prik van het recent in Europa goedgekeurde Moderna-vaccin.

Update 09:30 – Nieuwe technische briefing over coronavirus

De Tweede Kamer wordt woensdagochtend opnieuw bijgepraat over de laatste ontwikkelingen rond het nieuwe coronavirus in Nederland. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) geeft een laatste stand van zaken over de coronadrukte in de ziekenhuizen. Daarna volgt RIVM-baas Jaap van Dissel. Het kabinet maakt zich grote zorgen om de Britse coronavariant. Ook in de Kamer zijn er veel vragen over de veel besmettelijkere mutatie.

Kijk hier live mee naar de technische briefing in de Tweede Kamer

Update 08:10 – Bijna 6,5 miljoen mensen zien coronapersconferentie

Bijna 6,5 miljoen mensen hebben dinsdagavond gekeken naar de coronapersconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Dan zijn er meer dan de vorige persconferentie van de twee bewindslieden: op 8 december zaten namelijk 5,5 Nederlanders voor de televisie. De Torentje-toespraak van Rutte trok op 14 december wél meer kijkers: 8,4 miljoen.

Hart van Nederland keek de persconferentie mee bij eigenaresse Ellen Brantje van drie kledingzaken. Ondanks dat winkeliers extra steun krijgen, staan ze niet te juichen

De extra nieuwsuitzending van de NOS werd dinsdag – zoals altijd – het best bekeken. Ruim 4,5 miljoen mensen schakelden in op NPO1 voor de persconferentie waarin Rutte en De Jonge aankondigden dat de lockdown drie weken langer zal duren. Bijna 1,5 miljoen mensen keken via RTL 4 en via SBS6 volgden nog eens een half miljoen mensen de laatste ontwikkelingen.

Update 07:35 – Pilot risicogericht testen op middelbare scholen start maandag

Op zo’n vijftien middelbare scholen wordt vanaf volgende week maandag gestart met pilots met risicogericht testen op het corona, meldt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. De scholen die meedoen liggen in de regio’s Utrecht, Rotterdam en in de provincie Gelderland. De proef wordt gehouden onder begeleiding van UMC Utrecht.

De pilot betekent dat als er in een klas een besmetting wordt vastgesteld, scholen contact opnemen met een professionele partij die in de periode erna meerdere keren steltesten in die klas afneemt. Zodra een leerling of docent positief test, worden andere leerlingen in de klas gevraagd om zich ook te laten testen.

Als die leerlingen herhaald een negatieve testuitslag krijgen kunnen ze weer naar school gaan. Tot die tijd volgen ze online onderwijs. Het testen is vrijwillig. Met de opschaling van de testen wil het kabinet zich voorbereiden op het landelijk uitrollen van testen op middelbare scholen in het voortgezet onderwijs.

Update 06:30 – Lansingerland begint met grootschalig testen

Alle inwoners van de Zuid-Hollandse gemeente Lansingerland kunnen zich vanaf woensdag laten testen op het coronavirus. Aanleiding is de uitbraak van de Britse coronavariant bij een basisschool in Bergschenhoek. In de regio Rotterdam-Rijnmond zijn inmiddels 35 besmettingen vastgesteld met de mutatie, het merendeel door de uitbraak.

Het is voor het eerst dat er grootschalig gericht getest wordt in Nederland. De 60.000 inwoners van Lansingerland krijgen woensdag een uitnodiging in hun brievenbus. Die geldt voor iedereen van twee jaar en ouder, ook als zij geen klachten hebben die op corona kunnen wijzen. De komende dagen kunnen duizenden mensen per dag zich laten testen.

Lees hier meer over het grootschalige testen in de gemeente Lansingerland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.