Politiek
22 okt 2020, 06:30
De tweede coronagolf stopt vooralsnog nog niet. Het aantal besmettingen blijft in rap tempo oplopen en de ziekenhuizen liggen steeds voller met coronapatiënten. Ondertussen is Nederland in een 'gedeeltelijke lockdown'. Volg hier het laatste nieuws. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op donderdag: 9.283**, dat zijn er 526 meer dan woensdag – Huidig aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op donderdag: 2.003, dat zijn er 60 meer dan woensdag – Huidig aantal coronapatiënten op de intensive care op donderdag: 463, dat zijn er 13 meer dan woensdag – Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 6.919** – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente
Een bemanningslid van het marineschip Zr. Ms. Groningen, dat bij marinebasis Parera ligt op Curaçao, is besmet met Covid-19. Dat bevestigt de woordvoerder van Defensie in het Caribisch Gebied donderdag tegenover de Curaçaose website NU.cw. De bemanning van het gehele marineschip zit momenteel in preventieve quarantaine. Na de ontdekking van de besmetting zijn direct maatregelen getroffen. Er heeft volgens Defensie bron- en contactonderzoek plaatsgevonden. Woordvoerder Stefan de Haan zegt dat het schip "operationeel gereed" is. Wanneer de situatie daarom vraagt, kan de Groningen direct uitvaren en zijn taken oppakken, zo zegt de woordvoerder. Zr.Ms. Groningen is sinds juli 2020 als stationsschip actief in het Caribisch gebied.
Als het aan het Red Team ligt, gaat Nederland zo snel mogelijk in een strengere lockdown. Mensen moeten zo min mogelijk bij elkaar komen, scholen moeten twee weken dicht en alleen supermarkten en apotheken mogen nog openblijven. Dat schrijft het Red Team volgens RTL Nieuws in een vrijblijvend advies dat donderdag of vrijdag wordt gepresenteerd. "Als we nu voor een krachtige lockdown kiezen, kunnen we over een paar weken ons leven weer enigszins normaal oppakken", zegt Wim Schellekens, oud-inspecteur bij de Inspectie Gezondheidszorg én lid van het Red Team tegen RTL Nieuws. "Maar dan moeten we in de tussentijd wel het testbeleid en het bron- en contactonderzoek volledig op de rails hebben." Het Red Team, een onafhankelijke groep medici en wetenschappers die gevraagd en ongevraagd advies geeft over de bestrijding van de coronacrisis, komt met een uitgebreid advies om zo snel mogelijk strengere maatregelen te nemen en tegelijkertijd actief voor te bereiden op de fase na de lockdown.
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een celstraf van negen maanden geëist tegen een man die verdacht wordt van oplichting door mondkapjes te koop aan te bieden. De verdachte zou via zijn bedrijf een bestelling van ruim 146.000 euro hebben ontvangen van een Japanse klant, maar leverde de mondkapjes nooit. Het OM verwijt hem behalve oplichting ook witwassen en valsheid in geschrifte. Het bedrijf van de verdachte vervalste volgens het OM de papieren die met de levering van de mondmaskers gemoeid waren. Daardoor leek het alsof de order was geregeld. Het bedrijf van de verdachte deed alsof het in Finland zat, stelt het OM. Echter blijkt volgens de instantie dat in Finland alleen een restaurant en apotheek bestaan die dezelfde naam hebben als zijn onderneming. De oplichting werd ontdekt doordat een bank signalen van fraude opving. Het geld uit Japan werd in drie delen overgemaakt. Twee overboekingen gingen naar een Zweedse bankrekening en een derde naar een in Nederland. De verdachte stortte een deel van het geld dat naar de Nederlandse rekening ging naar vrienden, wie hij vervolgens vroeg dat voor hem te pinnen. Volgens het OM vroeg hij dat hun in goed vertrouwen. Ook gaf hij zelf een deel van het geld op de rekening uit.
Epidemioloog Frits Rosendaal van het Leids Universitair Medisch Centrum LUMC vindt het "onbegrijpelijk en super-irritant" dat mensen ondanks de stijgende coronacijfers onvoldoende afstand van elkaar houden om besmetting te voorkomen. "In maart en april waren de mensen bang en de straten leeg. Toen waren er hier in de omgeving ook nauwelijks gevallen. Maar nu doen mensen toch nog vaak of er niks aan de hand is." Vooral in de grote steden is het een probleem, waar de mensen dichter op elkaar zitten en veel jongeren zijn, door wie het virus nu vooral wordt verspreid. "In het voorjaar was de epidemie vooral op het platteland, dat is niet zo gebruikelijk, maar dat kwam onder meer door het carnaval." Lees hier meer.
Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) heeft de eerste zorgbonussen betaald aan zorginstellingen, maakt het ministerie donderdagmiddag bekend. De zorgbonus van 1000 euro netto per medewerker is in een week tijd aan ruim honderd zorginstellingen overgemaakt. De bonus werd in juni door het kabinet beloofd als waardering aan alle medewerkers in de zorg die een bijzondere prestatie leverden tijdens de eerste coronagolf. Lees ook: Zorgmedewerkers kunnen nu hun 'coronabonus' aanvragen: hoe werkt het en wie komt in aanmerking? In september volgde van VWS een lijst van groepen zorgmedewerkers die in aanmerking kwamen. Instellingen hebben nog tot 29 oktober de tijd hun aanvraag voor de bonus in te dienen.
Het leek even door te kunnen gaan, maar Veiligheidsregio Noord-Holland Noord geeft donderdag toch het dringende advies om dit jaar Sint-Maarten niet te vieren. Op 11 november gaan kinderen traditiegetrouw langs de deuren met zelfgemaakte lampionnen om liedjes te zingen. Als beloning krijgen ze van de bewoners snoep of fruit. De veiligheidsregio meldt donderdag: "Ouders hebben een eigen verantwoordelijkheid om de afweging te maken of ze op 11 november wel of niet hun kinderen langs de deuren laten gaan, maar het wordt sterk afgeraden om nieuwe besmettingen te voorkomen." Sint-Maarten wordt niet overal in het land gevierd, al is de traditie steeds populairder aan het worden. Vooral in Noord-Holland, Limburg en Groningen gaan jonge kinderen nog zingend langs de deuren.
Reisbrancheorganisatie ANVR dringt er bij het ministerie van Buitenlandse Zaken op aan om het huidige reisadvies voor de Canarische eilanden aan te passen. Volgens de branche zouden vakanties naar de Canarische eilanden op korte termijn weer tot de mogelijkheden moeten behoren. Duitsland besloot onlangs ook al om zijn reisadvies voor de Spaanse archipel aan te passen. Genomen coronamaatregelen op de eilanden hebben er inmiddels voor gezorgd dat het aantal besmettingen er al weken onder de 50 per 100.000 inwoners ligt. Om die reden heeft het Robert Koch Institut, het Duitse RIVM, de Canarische eilanden vanaf aanstaande zaterdag 'open' gezet voor het houden van vakantie, aldus de ANVR. ANVR-voorzitter Frank Oostdam benadrukt dat de Nederlandse reisbranche de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken op de voet volgt. Veel bestemmingen zijn vanwege code 'oranje' daardoor helaas al maanden niet toegankelijk. "Maar als reizen naar een bestemming wél mogelijk is, dringen we er op aan om het advies af te schalen naar 'geel' of 'groen'."
De Veiligheidsregio Twente pleit voor een verdere aanscherping van de coronamaatregelen. Arjen Gerritsen spreekt namens de veiligheidsregio van een 'totale lockdown' nu de coronacijfers in Twente hard oplopen: één op de vijf Twentenaren die zich nu laat testen, heeft het virus ook. Dat meldt RTV Oost donderdag. Woensdagavond werd de coronasituatie in Twente verder aangescherpt naar 'zeer ernstig'. "We zien een explosieve toename van het aantal besmettingen in de veiligheidsregio", zegt Arjen Gerritsen, plaatsvervangend voorzitter van de veiligheidsregio. Volgens zowel de GGD Twente als de Veiligheidsregio Twente gaan de cijfers de komende dagen nog verder oplopen door een vertraging in het coronadashboard waar alle cijfers worden bijgehouden.
Voor het eerst zijn er binnen één dag meer dan 9.000 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Gezondheidsdienst RIVM meldt donderdag 9.283 positieve tests, dat zijn er 526 meer dan woensdag. Lees hier meer over de nieuwe cijfers over het aantal besmettingen, sterfgevallen en ziekenhuisopnames
In Nederland worden de komende weken zeven grote snelteststraten ingericht. Dat bevestigen bronnen aan Hart van Nederland na berichtgeving van RTL Nieuws. Militairen zullen helpen bij het opbouwen en bemannen ervan. Wie bij de nieuwe teststraten terecht kan voor een sneltest blijft nog even onduidelijk. Ook is nog niet zeker welke sneltesten er precies gebruikt zullen gaan worden op de locaties. Volgens de bronnen worden militairen de komende tijd opgeleid om de teststraten op te bouwen en zullen ze die vervolgens ook gaan bemannen.
Een speciale ambulancebus heeft in Rotterdam zes coronapatiënten opgehaald en naar Zuid-Limburg gebracht. Ze worden opgenomen in academisch ziekenhuis Maastricht UMC+. Het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) in Limburg wil de omgebouwde touringcar de komende tijd vaker gaan inzetten om meerdere patiënten tegelijk over te plaatsen. Met de bus kunnen alleen patiënten worden vervoerd die op een verpleegafdeling zijn opgenomen. Voor het verplaatsen van mensen die op de intensive care liggen, worden zogeheten MICU's ingezet, mobiele intensive care units. In de ambulancebus is medische apparatuur ingebouwd, zodat patiënten liggend verplaatst kunnen worden en bijvoorbeeld extra zuurstof toegediend kunnen krijgen. Tijdens de eerste golf van coronabesmettingen werden ook al patiënten per bus vervoerd naar andere ziekenhuizen. Toen waren in eerste instantie vooral Brabant en Limburg zwaargetroffen. Nu is de druk het hoogst op ziekenhuizen in de Randstad en begint een stroom patiënten van daaruit naar andere regio's op gang te komen. Lees ook: Deze ambulancebus vervoert coronapatiënten van Brabant naar Groningen "Het is iedere dag een grote logistieke uitdaging om patiënten tijdig te vervoeren met de beperkte capaciteit van individueel ambulancevervoer", legt Maastricht UMC+ uit. Door de bus in te zetten loopt het vervoer efficiënter.
Asielzoekers in Nederland die besmet zijn met het coronavirus kunnen vanaf begin november opgevangen worden in gebouwen op Park Alerdinck in Laag Zuthem, een dorp in de Overijsselse gemeente Raalte. Het isolatiecentrum heeft plaats voor maximaal 110 patiënten en blijft in elk geval tot juni 2021 open, aldus burgemeester Martijn Dadema. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers COA vroeg gemeenten om zo'n isolatiecentrum, aangezien de opvang van besmette asielzoekers in de asielzoekerscentra niet overal goed geregeld kon worden. Er is bijvoorbeeld in sommige opvangcentra te weinig isolatieruimte als een hele groep tegelijk besmet blijkt te zijn, zegt het COA. Zieke asielzoekers komen alleen naar Raalte. Familieleden die nog wachten op de uitslag van een coronatest blijven in het eigen asielzoekerscentrum in quarantaine. Het terrein in Laag Zuthem wordt met hekken en bewaking afgesloten van de buitenwereld, zodat patiënten het terrein niet kunnen verlaten, terwijl bezoek niet naar binnen kan. Het COA is verantwoordelijk voor de tijdelijke isolatielocatie. Het orgaan zorgt ook voor de medische verzorging van de zieken, die gemiddeld twee weken in het centrum zullen verblijven. Omwonenden van het afgelegen park zijn donderdagmorgen door de gemeente ingelicht. Ook de 35 arbeidsmigranten, die in een ander gebouw op het park wonen, zijn op de hoogte gebracht.
De negen Nederlandse ov-bedrijven overleggen met de landelijke en regionale overheden over het afschalen van de dienstverlening. Op die manier willen ze kosten besparen nu er minder reizigers zijn door de coronacrisis. Dat bevestigt voorzitter Pedro Peters van Openbaar Vervoer Nederland na berichtgeving door NRC. De vervoerders krijgen tot 1 augustus volgend jaar 93 procent van de kosten vergoed door de overheid. Dit jaar wordt op die laatste 7 procent verlies gedraaid, maar om dat in 2021 te voorkomen moet er worden geschrapt. "We moeten de kosten aanpassen", aldus Peters. "Om dat te bereiken moet er worden gesneden in de dienstverlening en komen er minder reisbewegingen." De provincies zijn in gesprek met de ov-bedrijven over hoe de dienstverlening toch optimaal kan blijven. "De overheid bepaalt hoeveel openbaar vervoer er moet rijden. Er zijn twee opties: of slechtere voorzieningen of de overheid moet meer geld bijleggen", stelt de voorzitter. [caption id="attachment_1223044" align="alignnone" width="540"] Nederland, Nijmegen, 20-10-2020 - Sinds de uitbraak van het coronavirus liggen er steeds vaker gebruikte mondkapjes op straat. De organisatie Nederland Schoon denkt dat het probleem van 'zwerfkapjes' met de mondkapjesplicht in aantocht alleen maar groter wordt.. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Marcel Krijgsman[/caption]
Kinderen zijn bij het maken van schoolwerk thuis minder gemotiveerd dan de meeste ouders denken. Dat blijkt uit de zogenoemde OnderwijsMonitor, een onderzoek onder 700 basisschoolleerlingen tussen 8 en 12 jaar en duizend ouders. Acht op de tien ouders denkt dat hun kind thuis met plezier aan de slag gaat, terwijl de helft van de scholieren in het onderzoek zegt daar weinig zin in te hebben. Driekwart van de leerlingen wil liever op school dan thuis onderwijs volgen. Wat vaders en moeders wel goed zien, is dat hun kroost tijdens de lockdown steeds minder gemotiveerd raakte. Meer dan de helft van de ouders viel dit op, iets wat bijna twee derde van de scholieren ook beaamt. Lees ook: Zoon neemt afstand van vader die demonstreerde tegen mondkapjes op school Ouders schatten dan weer minder goed in wát leerlingen motiveert. Ze denken goed te weten wat hun kind aanzet tot leren, maar daar denken de kinderen lang niet altijd hetzelfde over, blijkt uit het onderzoek. Zo gelooft een meerderheid van de ouders dat leren uit schoolboeken stimuleert, terwijl de helft van de leerlingen het daar niet mee eens is. Negen van de tien kinderen leert namelijk het liefste via spelletjes, tegen iets minder dan de helft uit schoolboeken.
Huisartsen hebben afgelopen week gemiddeld 27,5 procent minder patiënten doorverwezen naar een ziekenhuis of zelfstandige kliniek dan dat zij normaal doen, meldt zorgplatform ZorgDomein. De daling volgt op de aanscherping van de coronamaatregelen eind september. Momenteel komt het er dus op neer dat in één op de vier gevallen een patiënt niet wordt doorverwezen. Zorgwekkend, vindt ZorgDomein. Landelijk is de hoeveelheid uitgestelde zorg sinds de coronacrisis opgelopen tot bijna 1,2 miljoen verwijzingen. Lees ook: GGD's zijn niet meer in staat om de huisarts te informeren Woensdag bleek al dat de huisartsenpraktijken zelf ook kampen met coronaproblemen. In bijna zes op de tien praktijken vielen in de afgelopen week huisartsen en medewerkers uit door ziekte of doordat ze thuis in quarantaine zaten. Ruim 20 procent van de praktijken bood noodgedwongen minder patiëntenzorg, aldus huisartsenvereniging LHV.
Bij een nertsenbedrijf in het Limburgse Meerlo zijn coronabesmettingen vastgesteld. De fokkerij telt 7.000 moederdieren. Alle nertsen worden afgemaakt. Het bedrijf in Meerlo is al het 68ste nertsenbedrijf waar het virus is ontdekt. Eind augustus werd bekend dat minister Carola Schouten van Landbouw heeft besloten dat alle nertsenfokkerijen in Nederland op 1 maart volgend jaar moet stoppen. Dat is drie jaar eerder dan gepland. Lees ook: Kabinet maakt einde aan nertsenhouderij Er is een stoppersregeling opgetuigd, die in de praktijk neerkomt op een vergoeding van 1,5 miljoen voor elke fokker die zijn bedrijf nu opdoekt. De regeling is niet onomstreden. De petitie 'Doe mij dan ook maar een miljoen' is intussen bijna 19.000 keer getekend. In ons land zijn volgens de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders 160 nertsenbedrijven. De dieren worden gefokt om hun pels. Volgens de nertsenfokkers gaan er tussen de tien tot veertig nertsenpelzen in een bontjas. Begin vorige maand werd het negentiende en laatste nertsenbedrijf in de Brabantse gemeente Gemert-Bakel geruimd
De tijdelijke Tweede Kamer in Den Haag - die voor 161 miljoen euro is verbouwd - is niet coronaproof. De gangen zijn te smal en de ruimte rond de liften is te klein om 1,5 meter afstand te kunnen houden. Dat staat in vertrouwelijke rapporten in handen van het AD. Drie externe bureaus hebben onderzocht of de nieuwe locatie van het parlement voldoet aan de coronaregels. De kritiek is vernietigend: het gebouw is ‘niet coronaproof’, er wordt gewaarschuwd voor ‘opstoppingen’ en er zijn ‘vergaande maatregelen’ nodig om het gebouw te kunnen openen. Daarmee zijn de tekortkomingen veel ernstiger dan tot nu toe werd aangenomen. Als het aan het kabinet ligt, verkast de Tweede Kamer volgend jaar zomer naar een tijdelijk parlement aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag. De verhuizing is nodig vanwege de grootscheepse renovatie van het Binnenhof. Gedurende 5,5 jaar moeten Kamerleden hun werk doen in de voormalige kantoorkolos, die recentelijk voor 161 miljoen euro is verbouwd. De nieuwe plenaire zaal in het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken
Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg geeft donderdagmiddag om 14.00 uur een persconferentie waarin hij de laatste stand van zaken geeft over het aantal ziekenhuisopnames in Nederland en mogelijke overplaatsing van Nederlandse coronapatiënten naar ziekenhuizen in Duitsland. Ziekenhuizen behandelen volgens de laatste cijfers woensdag in totaal 1943 mensen vanwege een besmetting met het coronavirus. Er liggen 1493 coronapatiënten op verpleegafdelingen, dat waren er 53 meer dan een dag eerder. Het aantal patiënten op de intensive care steeg naar 450, 31 meer dan het etmaal ervoor. De mogelijkheid tot overplaatsing werd vorige week al door Kuipers geopperd, maar tot donderdag was dit niet nodig en liggen er voor zover bekend geen Nederlanders in Duitse ziekenhuizen met Covid-19. "Het aantal Covidpatiënten blijft stijgen. Dit volgt op de aanhoudende stijging van het aantal besmettingen. De ic-opnames stijgen momenteel naar verhouding nog sneller dan de klinische opnames. In de afgelopen zeven dagen is het aantal ic-opnames met 50 procent gestegen en het aantal klinische opnames met 27 procent", aldus Kuipers. De verwachting is dat er eind oktober 2000 coronapatiënten op een verpleegafdeling liggen en ongeveer 500 op een intensive care.
De negen bedrijven die in Nederland het openbaar vervoer verzorgen, voorzien voor volgend jaar een sterke verschraling van hun dienstverlening. De daling van de reizigersopbrengsten door de coronacrisis veroorzaakt financiële problemen en de noodzaak om kosten te besparen. De bedrijven zijn nu in onderhandeling met gemeenten en provincies over hoeveel ze mogen snijden in hun dienstregelingen. Dat blijkt uit een rondgang van NRC langs de bedrijven voor stads- en streekvervoer. Er wordt nog overlegd: de precieze aanpassingen zijn nog niet afgesproken. Duidelijk is wel dat men probeert om geen trajecten volledig te schrappen.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.