Gezondheid

Opnieuw dagrecord na forse stijging aantal nieuwe coronabesmettingen

Het aantal nieuwe coronabesmettingen is in de afgelopen dag fors toegenomen. Gezondheidsdienst RIVM meldt woensdag 8.764 positieve tests, dat zijn er 589 meer in vergelijking met de dag ervoor.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog

Op dinsdag werden nog 8.182 nieuwe gevallen gemeld, maar dat aantal is woensdag bijgesteld naar 8.175. Het woensdag gemelde aantal besmettingen is ook een nieuw dagrecord, het vorige heeft daarmee slechts één dag standgehouden. In de afgelopen zeven dagen is het virus meer dan 57.000 keer bij iemand vastgesteld.

Veel besmettingen in Zaanstad

De grootste brandhaard van het land is Amsterdam. Daar zijn sinds dinsdag 751 positieve tests geregistreerd. De hoofdstad wordt op afstand gevolgd door Rotterdam (473), Den Haag (293) en Utrecht (180). Ook in de gemeente Zaanstad, waar onder meer Zaandam onder valt, kwamen er veel nieuwe gevallen bij: 201.

Lees ook: Voorzichtig optimisme bij RIVM: ‘Lijkt alsof we begin afvlakking zien’

Het aantal geregistreerde coronadoden in Nederland steeg in de afgelopen dag met 59. Dat wil echter niet zeggen dat al deze mensen in het laatste etmaal zijn overleden, sterfgevallen worden soms met vertraging doorgegeven aan de gezondheidsdienst. Dinsdag werden 46 sterfgevallen gemeld.

‘Aantal ic-opnames stijgt sneller’

Op dit moment zijn er 1.943 coronapatiënten opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er 84 meer dan dinsdag. Van de patiënten met corona liggen er  450 op de intensive care, een toename van 31 in vergelijking met de dag ervoor.

“Het aantal coronapatiënten blijft stijgen. Dit volgt op de aanhoudende stijging van het aantal besmettingen”, aldus voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. “De ic-opnames stijgen momenteel naar verhouding nog sneller dan de klinische opnames.”

Lees ook: Slaan we de griepepidemie dit jaar over door corona?

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding meldt verder dat in de afgelopen dag 27 coronapatiënten zijn overgeplaatst naar ziekenhuizen in andere regio’s, waarvan zes personen die op de ic liggen. Dit om de druk op ziekenhuizen met veel opgenomen coronapatiënten te verlagen.