Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | 'Ernstige allergische reactie bij zorgmedewerker na vaccin'

LIVEBLOG | 'Ernstige allergische reactie bij zorgmedewerker na vaccin'

Milieu en Gezondheid

16 dec 2020, 06:01

Nederland eindigt dit jaar en begint het nieuwe jaar alsnog in een volledige lockdown. Vijf weken is het land op slot om het aantal besmettingen terug te dringen. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op woensdag: 11.214, dat zijn er 4.532 meer dan op dinsdag – Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op woensdag: 1.964, dat zijn er 10 meer dan op dinsdag – Het aantal coronapatiënten op de intensive care op woensdag: 526, dat zijn er 2 meer dan op dinsdag – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 22:55 - Minister wil reizigersverklaring dat reis noodzakelijk is

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) wil een verklaring invoeren waarin reizigers aangeven of de reis die ze willen maken noodzakelijk is. Ze laat die mogelijkheid onderzoeken, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat in eerste instantie om mensen die vanuit Nederland naar het buitenland willen reizen. Het kabinet wil niet-noodzakelijke reizen ontmoedigen in verband met de coronamaatregelen. Het is nog niet duidelijk hoe zo'n verklaring eruit zal zien en op welk moment die moet worden ingevuld. Daarvoor is het onderzoek bedoeld, aldus het ministerie.

Update 20:31 - 'Ernstige allergische reactie bij zorgmedewerker VS na vaccin'

In de Amerikaanse staat Alaska heeft een zorgmedewerker een ernstige allergische reactie gekregen nadat degene het coronavaccin van Pfizer kreeg toegediend. Volgens The New York Times, dat zich baseert op drie anonieme bronnen, had de zorgmedewerker geen voorgeschiedenis van allergische reacties op geneesmiddelen. Wel is onduidelijk of hij of zij andere allergieën had. De zorgmedewerker is opgenomen in het ziekenhuis en ligt daar nog steeds. Volgens de krant was de allergische reactie vergelijkbaar met die van twee Britten die vorige week het vaccin kregen toegediend. Beiden zijn inmiddels hersteld. Zij hadden in het verleden wel last allergieën, waaronder een ei-allergie. Lees ook: Pfizer kan bij eerder groen licht voor coronavaccin ook eerder leveren De farmaceut meldde eerder al dat in het vaccin geen ei zit. Op het nieuwe geval in Amerika is nog niet gereageerd. In de proeffase van het Pfizer-vaccin zijn verder geen ernstige bijwerkingen geconstateerd. Wel kregen sommige proefpersonen last van onder meer hoofdpijn en koorts. In de Verenigde Staten worden deze maand naar verwachting miljoenen mensen gevaccineerd met het Pfizer-vaccin. Volgens The New York Times zijn de autoriteiten nu extra alert op nieuwe allergische reacties. De Britse gezondheidsautoriteiten hebben vanwege de twee eerdere allergiegevallen geadviseerd om het Pfizer-vaccin niet toe te dienen bij mensen die in het verleden ernstige allergische reacties hebben gehad.

Update 19:48 - Van Nieuwenhuizen dringt opnieuw aan op tegengaan drukte Schiphol

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) heeft er woensdag opnieuw bij Schiphol en KLM op aangedrongen de reizigersstromen op de luchthaven goed te regelen om drukte te vermijden. De afgelopen dagen had zij daar al contact over gehad naar aanleiding van beelden waarop lange rijen mensen te zien waren. In verband met het coronavirus moeten mensen drukte vermijden, ook al dragen ze een mondkapje. Dinsdagavond riep de Kamer het kabinet opnieuw op om het gesprek aan te gaan, omdat er nog steeds pieken zijn in aantallen reizigers. Ook premier Mark Rutte toonde zich daarover geïrriteerd. Van Nieuwenhuizen zei voor de NOS-camera dat ze "boos en teleurgesteld" is over de drukte, juist omdat ze al een paar keer contact hierover heeft gehad met de luchthaven en vliegmaatschappijen. Ze vindt het hun verantwoordelijkheid om maatregelen te nemen. Het kabinet roept mensen al enige tijd op om niet naar het buitenland te gaan voor vakantie. Toch bleken velen dat nog te doen naar landen die op code geel stonden (let op: veiligheidsrisico's). Het ging vooral om Nederlandse eilanden in de Cariben en de Canarische eilanden. Maar sinds woensdag geldt voor de hele wereld een oranje reisadvies, wat betekent dat niet-noodzakelijke reizen worden ontraden. Een groot deel van de Kamer wil dat het kabinet extra maatregelen onderzoekt die ertoe leiden dat mensen echt niet meer naar het buitenland gaan. Als dat niet lukt, komt wat hen betreft een vliegverbod in zicht. Rutte sluit zo'n verbod ook niet uit, als uiterste redmiddel, maar wijst erop dat ook het vrachtverkeer daardoor schade ondervindt.

Update 17:58 - Grootste deel PostNL-punten in winkels blijft open

Het grootste deel van de PostNL-servicepunten in winkels blijft tijdens de lockdown open. Daarmee is het voor consumenten mogelijk brieven en pakketten te blijven versturen. Ook kunnen via de servicepunten pakketten worden uitgereikt of aangenomen en kunnen post- en kerstzegels worden verkocht. Circa 80 tot 90 procent van de 3750 servicepunten zijn volgens PostNL geopend. Om de huidige drukte verder aan te kunnen, heeft PostNL verder een aantal maatregelen genomen. Zo wordt in alle sorteercentra langer doorgewerkt en zijn er extra brievenbuslichtingen. Ook wordt vaker post bezorgd en zijn pakketsorteerlocaties zeven dagen in de week open. Lees ook: 'Pakketbezorgers slaan bewust lastige huisadressen over' Verder vraagt PostNL aan webshops om hun retourtermijn voor consumenten te verlengen. Het bedrijf zegt 95 procent van de pakketten momenteel als beloofd te kunnen bezorgen. Dagelijks worden volgens PostNL 12 miljoen kaarten en 1,5 miljoen pakketten bezorgd. Winkelketen Primera, waar veel PostNL- en DHL-servicepunten gevestigd zijn, maakte eerder bekend alleen open te zijn voor post- en bankzaken.

Update 17:36 - Gespreide examens en extra herkansing voor eindexamenleerlingen

Eindexamenleerlingen krijgen dit schooljaar vanwege de coronacrisis meer ruimte om hun examens te doen. Dat schrijft onderwijsminister Arie Slob in een brief aan de Tweede Kamer. Er komen twee tijdvakken waarin ze de eindexamens kunnen maken. Daardoor kunnen leerlingen toch alle examens maken als ze tijdens het eerste blok ziek zijn of in quarantaine moeten vanwege het coronavirus. Ook mogen ze er zelf voor kiezen een examen naar het tweede blok te verplaatsen zodat ze meer voorbereidingstijd krijgen. Bovendien krijgen ze een extra herkansing. Het eerste tijdvak is van maandag 17 mei tot en met dinsdag 1 juni en het tweede is van maandag 14 juni tot en met vrijdag 25 juni. Het vak voor de herkansingen is van 6 juli tot en met 9 juli.

Update 17:17 - 'Scholen kunnen maatwerk leveren voor achtstegroepers'

Basisscholen in Amsterdam bekijken of ze kinderen uit groep 8 toch naar school kunnen laten komen. Het geldt niet voor alle leerlingen, maar alleen voor kwetsbare kinderen uit deze klas. Voor hen is maatwerk mogelijk, meldt wethouder Marjolein Moorman van onderwijs. Volgens haar woordvoerder staan kinderen in groep 8 voor een Cito-eindtoets en moeten ze een keus maken voor het voortgezet onderwijs. Daarom wordt er voor hen iets soepeler omgegaan met de lockdownregels van de rijksoverheid. Daarin is bepaald dat basisschoolleerlingen onder voorwaarden onderwijs op school kunnen volgen. Het gaat om kinderen van wie de ouders een cruciaal beroep uitoefenen of kinderen in een kwetsbare positie. "Wij beschouwen de overgang van basis- naar middelbare school ook als kwetsbaar, en we ondersteunen daarom dat scholen ruimte nemen binnen de richtlijnen en wat verantwoord is om ook groep 8 leerlingen daar waar zij dat nodig vinden fysiek onderwijs te geven", aldus de wethouder.

Update 16:58 - België sluit grens 'op dit moment' niet

België sluit de grens met Nederland voorlopig niet. Dat is "zo'n verregaande maatregel" dat die minstens overleg met de noorderburen zou vergen, zegt het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken. "Maar de situatie en daarmee de inzichten kunnen snel veranderen", aldus een woordvoerder. België heeft het coronavirus op het moment beter in bedwang dan Nederland, dat de samenleving noodgedwongen weer bijna volledig op slot heeft gegooid. Nu de winkels in Nederland zijn gesloten, wijken Nederlanders misschien uit naar België, vrezen de Belgische autoriteiten. Ze broeden op manieren om dat te voorkomen. Maar de grens gaat "op dit moment" niet dicht, zegt een woordvoerder van minister Annelies Verlinden. "Dat is niet aan de orde." België zou zo'n draconische maatregel, die wringt met het afgesproken vrije verkeer van personen binnen Europa, niet zomaar op eigen houtje nemen. Bovendien is het voor Belgen nog niet verboden om naar Nederland te reizen en het omgekeerde evenmin, al raden beide landen zulk grensverkeer sterk af.

Update 16:47 - Bloemenwinkels mogen buiten blijven verkopen

Het is voor bloemisten toegestaan om voorlopig tot aan de kerst spullen te blijven verkopen. De winkels zelf moeten weliswaar dicht, maar voor de winkels is het toegestaan om een kraampje neer te zetten en te bemannen. Daarmee is volgens branchevereniging Vereniging Bloemist Winkeliers (VBW) de lobby grotendeels gelukt. Op Rijksoverheid.nl staat specifiek vermeld dat winkels in bloemenverkoop (en kerstbomen) een buitenpresentatie mogen invullen. Op basis van die info mag je ervan uitgaan dat buiten de winkel een verkoop- en afrekenpunt mag worden ingericht, aldus de VBW. Het afhalen van producten, is alleen toegestaan op bestelling. Bezorgen blijft ook mogelijk. Overdekte verkoop is vanwege de kans op verspreiding van het coronavirus niet toegestaan. Daarmee kunnen bloemenwinkels in overdekte winkelcentra niet voor de deur open. Mogelijk dat in overleg met de eigenaar van het winkelcentrum en mogelijk ook de gemeente een buitenlocatie kan worden ingericht.

Update 16:30 - Ook Action gaat alle filialen weer sluiten

Action sluit zijn filialen in de loop van woensdagmiddag weer nu het kabinet een aanscherping van de coronaregels heeft aangekondigd. Enkele filialen zijn volgens een woordvoerster al dicht. Zo dwongen buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) een Action in Amsterdam de deuren te sluiten. Lees ook: Even snel naar de Action nu het kan: 'Het scheelt absoluut met andere winkels' De ruim vierhonderd filialen van Action openden ondanks de nieuwe lockdown woensdagmiddag juist weer de deuren, zodat klanten hier nog essentieel geachte producten konden inslaan. Maar minister Hugo de Jonge liet vrijwel onmiddellijk weten dat dit niet de bedoeling was. "Dit is niet het moment om de randen van de regels op te zoeken, en daarom kan het gewoon niet", zo beargumenteerde hij.

Update 16:20 - Amsterdammers kunnen via app drukte in stad bekijken

Amsterdammers kunnen via een nieuwe webapplicatie live bekijken hoe druk het in de stad is. De gemeente hoopt dat inwoners hun bezoek aan bepaalde delen van de stad hierdoor beter plannen, en dat ze drukte gaan vermijden. Via een zogeheten heatmap deelt de app actuele informatie over drukke en rustige plekken, het weggebruik en de actuele situatie in autoparkeergarages. Als een gebied rood is, dan is het daar druk. Een groen gebied is rustig. De app maakt onder meer gebruik van sensoren en camera's. Dat gebeurt op een privacy-veilige manier, zegt de gemeente. Ook kan de eigen 'drukte-ervaring' gedeeld worden in de app.

Update 15:44 - Wederom druk en lange rijen op Schiphol: Tweede Kamer wil opheldering

De Tweede Kamer wil opheldering van premier Mark Rutte vanwege de drukte op Schiphol de afgelopen week. Op social media zijn verschillende beelden te zien dat het op de luchthaven erg druk is.

Lees hier meer.

Update 15:27 - Winkelstraten dag voor lockdown twee keer zo druk als normaal

De Nederlandse winkelstraten waren maandag ongeveer twee keer zo druk als de week ervoor. Door het uitgelekte nieuws dat Nederland in een lockdown ging, togen nog veel mensen naar de winkel om bijvoorbeeld kerstcadeautjes aan te schaffen of snel nog even naar de kapper te gaan. De dag was daarmee de drukste maandag van het jaar, meldt retailadviesbureau RMC. Dat meet de drukte door de wifi-signalen van passerende mobiele telefoons te tellen. Zo druk als tijdens Black Friday was het maandag nog niet. Er waren gemiddeld een kwart minder mensen in de winkelstraten dan tijdens dat koopjesfestijn. Dinsdag, de eerste dag van de lockdown, was het meteen een stuk rustiger. Volgens RMC waren er toen ongeveer 51 procent minder mensen aan het winkelen dan een week ervoor. Ten opzichte van dezelfde dinsdag een jaar geleden was er zelfs driekwart minder winkelend publiek.

Update 15:17 - Nieuw dagrecord: 11.214 coronameldingen afgelopen etmaal

Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 11.214 nieuwe coronagevallen geregistreerd, en dat is een nieuw dagrecord. Op 30 oktober meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 11.083 geregistreerde positieve tests.

Update 14:00 - OM: Aantal coronaboetes opgelopen tot ruim 21.400

Het aantal coronaboetes op basis van overtredingen van de regionale noodverordeningen is opgelopen tot 21.409. De meeste boetes worden uitgedeeld aan mensen die niet voldoende afstand houden. Daarnaast zijn er sinds 1 juni 4736 reizigers in het openbaar vervoer beboet voor het niet dragen van een mondkapje, maakte het Openbaar Ministerie woensdag bekend. De overtredingen op de noodverordeningen komen bij het het OM binnen in de vorm van een proces-verbaal dat is opgemaakt door politieagenten of boa’s. Dat waren er tot 6 december 31.196, dus het OM moet nog bijna 10.000 processen-verbaal beoordelen. Justitie stuurt gemiddeld 45 procent van de processen-verbaal terug naar de agent of de boa met een verzoek om een aanvulling, voordat er een strafbeschikking in de vorm van een geldboete wordt opgelegd. Die boetes bedragen sinds 14 oktober 95 euro.

Update 13:56 - HEMA sluit vanaf donderdag alle winkels

Winkelketen HEMA sluit vanaf donderdag alsnog alle filialen. Eerder wilde HEMA zijn winkels nog openhouden voor eten en drinken en andere essentiële producten, om ondersteuning te bieden aan supermarkten en drogisterijen. Lees meer.

Update 13:55 - Vaccinatiebewijs voor elke Nederlander

Mensen die zich laten vaccineren tegen het coronavirus kunnen vanaf eind januari hun gegevens inzien en downloaden, als bewijs dat ze inderdaad ingeënt zijn. Met DigiD kunnen mensen inloggen op een registratiesysteem, meldt de NOS. Het registratiesysteem is eind deze maand klaar.

Update 13:22 - Kabinet scherpt regels voor winkels tijdens lockdown aan

Het kabinet scherpt de regels voor winkels tijdens de lockdown van de komende weken verder aan. Alleen winkels die minstens 70 procent van hun omzet halen uit artikelen voor levensonderhoud, zoals eten en drinken, drogisterijartikelen, schoonmaakmiddelen, persoonlijke verzorging en dierenvoer, mogen openblijven. Dat staat in een brief die minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) aan de detailhandel hebben gestuurd. Een uitzondering blijft gelden voor bredere winkels die een aparte afdeling hebben voor levensmiddelen. Die moet dan wel een eigen ingang hebben om open te mogen.

Update 13:13 - Gelders bedrijf slachtoffer van fraude met coronatesten

Een bedrijf in medische goederen in Gelderland is voor miljoenen euro's opgelicht. Het bedrijf bestelde een grote hoeveelheid coronatesten en dacht zaken te doen met de vaste leverancier, maar bleek geld te hebben overgemaakt aan criminelen die het naar een rekening in Indonesië sluisden. Een man uit Nigeria en twee andere verdachten zijn aangehouden, meldt de politie. Het bedrijf ontdekte in oktober dat betaalde rekeningen niet bij de leverancier in Korea waren binnengekomen. Volgens de politie is de fraude op uiterst slinkse wijze uitgevoerd en kregen de criminelen waarschijnlijk toegang tot mailwisselingen tussen de bedrijven. Er werd een nepfirma opgericht en er werden nepaccounts gebruikt die niet van echt waren te onderscheiden. De criminelen zagen kans om via valse e-mailadressen en een valse factuur het geld over te maken naar een rekening in Indonesië, aldus de politie. De aanhoudingen vonden plaats in Indonesië. Een deel van het ontvreemde geld is veiliggesteld en Nederland heeft de autoriteiten in Indonesië gevraagd dat terug te geven aan het gedupeerde Gelderse bedrijf.

Update 12:08 - Geen publieke vieringen op kerstavond in de RK-kerken

In de Rooms-Katholieke kerken zijn dit jaar op kerstavond geen publieke vieringen, zoals de nachtmis. De Nederlandse bisschoppenconferentie heeft daartoe besloten, zo meldt een woordvoerster van de Rooms-Katholiek Kerkgenootschap (RKK). Het betekent dat er tussen donderdag 24 december 17.00 uur en vrijdag 25 december 07.00 uur in het geheel geen publieke vieringen worden gehouden. De bisschoppen willen in deze periode van lockdown een beweging van veel mensen tegelijk voorkomen. "Juist de vieringen op kerstavond en in de kerstnacht worden doorgaans door veel mensen bezocht. Het besluit om op kerstavond en in de kerstnacht geen publieke vieringen te laten plaatsvinden, nemen de bisschoppen met pijn in het hart", zo luidt de verklaring.

Update 11:58 - Burgemeesters: zoek grenzen coronamaatregelen niet op

Zoek de grenzen van de coronamaatregelen niet op. Die oproep doen de Veiligheidsregio Zuid-Limburg en de burgemeesters van de zestien gemeenten die er onder vallen woensdag. De Veiligheidsregio en de gemeenten krijgen veel vragen van inwoners en ondernemers over wat de nieuwe coronamaatregelen in specifieke situaties betekenen. "In sommige gevallen is de interpretatie nog onduidelijk, waardoor we niet direct antwoord kunnen geven", aldus de Veiligheidsregio in een verklaring.

Update 11:50 - Tweede Kamer wil dat ook grote winkelketens dicht blijven

De Tweede Kamer wil dat ook grote winkelketens als Action en Wibra dichtgaan. Naar aanleiding van de nieuwe coronamaatregelen is veel onduidelijkheid over welke winkels open morgen blijven. Action en Wibra kondigden aan dat ze open zullen blijven om producten te verkopen die volgens de maatregelen essentieel zijn, zoals eten en schoonmaakmiddelen. VVD-Kamerlid Aukje de Vries roept ondernemers op "niet de randen van de regelgeving op te zoeken". De linkse oppositie wil dat het kabinet ingrijpt en winkels dwingt zich aan de regels te houden en ook coalitiegenoot D66 is kritisch.

Update 11:41 - Kabinet probeert grote koopjeswinkels dicht te houden

Het kabinet wil voorkomen dat grote winkelketens zoals de Wibra of de Action toch zomaar de deuren opengooien, terwijl winkeliers dicht moeten blijven tijdens de lockdown. Er wordt gewerkt aan duidelijkere en strengere regels, melden ingewijden. Vermoedelijk mag een winkel pas open als een veel groter deel van de omzet komt uit voeding en andere essentiële producten. Die grens ligt nu op 30 procent.

Update 10:50 - Poging brandstichting bij coronatestlocatie Urmond

In het Limburgse Urmond is in de nacht van dinsdag op woensdag geprobeerd brand te stichten bij een coronatestlocatie. Woensdagochtend werd ontdekt dat de rolpoort zwartgeblakerd was, vermoedelijk door een korte brand. Dat meldt de politie, die rond 08.45 uur werd gewaarschuwd. Op bewakingsbeelden is rond 02.15 uur een lichtflits te zien bij de teststraat. "Waarschijnlijk is dit de korte brand geweest", aldus de politie. Wie hiervoor verantwoordelijk is, is nog onbekend. Er is dan ook nog niemand aangehouden. Bij de teststraat verricht onder meer de forensische opsporing nu onderzoek. De politie roept getuigen op zich te melden. De coronatestlocatie is woensdag overigens gewoon geopend voor mensen die een afspraak hebben om zich te laten testen.

Update 10:48 - Nachtopvang tijdens lockdown weer open voor alle daklozen

Alle daklozen moeten de komende weken terecht kunnen bij de nachtopvang. Het kabinet heeft gemeenten opgeroepen dit te regelen. Ook mensen die hier normaal geen recht op hebben, moeten tijdens de winterse lockdown gebruik kunnen maken van de opvang. Overdag mogen daklozen ook naar binnen om op te warmen, naar de wc te gaan en te eten. Tijdens de eerste lockdown en de twee weken in november waarin extra strenge coronaregels golden, werd de opvang ook uitgebreid naar deze groep. Het gaat vooral om Oost-Europese migranten en zogenoemde 'buitenslapers' die zorg mijden. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) heeft hierover afspraken gemaakt met de gemeenten. Het kabinet betaalt de extra kosten van de maatregelen. Ook mag georganiseerde en besloten dagbesteding voor kwetsbare groepen doorgaan. Volgens Blokhuis is het geen probleem als de dak- en thuislozen daar een kopje koffie drinken of wat eten. Ook hotels die daklozen opvangen, mogen maaltijden verzorgen. Maar deze moeten wel worden afgehaald en op de kamer worden gegeten. Voor de maatschappelijke opvang geldt een maximum van dertig personen per ruimte, met onderling 1,5 meter afstand. Er geldt geen mondkapjesplicht, maar wel een dringend advies om het mond- en neuskapje te dragen. In de koudste wintermaanden wordt normaal gesproken minder bijgehouden wie op opvanglocaties verblijft, omdat de toegang tot de nachtopvang zo laagdrempelig mogelijk moet blijven. Maar dat is nu wel belangrijk, benadrukt Blokhuis. Zo kan beter contact gezocht worden met mensen die op een locatie waren met een eventueel besmette persoon.

Update 10:31 - Kwart minder treinreizigers op eerste dag lockdown

Dinsdag, op de eerste dag van de nieuwe coronamaatregelen, reisden een kwart minder mensen met de trein dan voor de aanscherping van het maatregelenpakket. Het kabinet kondigde maandagavond nieuwe coronaregels aan. Het openbaar vervoer is op dit moment alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen. Omdat de scholen vanaf woensdag pas gesloten zijn, zal de daling doorzetten, verwacht de NS. Op dit moment is het totaal aantal treinreizigers zo'n 26 procent van het aantal voor de coronacrisis. Voor corona reisden er dagelijks zo'n 1,3 miljoen mensen met de trein. "Het is natuurlijk een treurig beeld, al die lege treinen", zegt een woordvoerder van de NS. "Maar het betekent wel dat Nederlanders zich aan de nieuwe maatregelen houden."

Update 10:30 - Spaarne Gasthuis: reguliere zorg verder afschalen rond de kerst

In de komende weken zal het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen verder stijgen, en daarom vreest het Spaarne Gasthuis dat het rond de kerstdagen de zorg voor patiënten met andere aandoeningen moet terugschroeven. "Deze week lukt het allemaal nog redelijk, maar rond de kerst verwacht ik dat we verder moeten afschalen", stelt directeur Ivo van Schaik op de site van zijn ziekenhuisgroep, die vestigingen heeft in Haarlem en Hoofddorp. Het ziekenhuis kampt niet alleen met het toenemende aantal coronapatiënten, maar ook met uitval onder het eigen personeel. Het verzuim is volgens Van Schaik "extreem hoog" en neemt nog toe. Volgens de directeur krijgt het personeel weinig vakantie, maar is het niet nodig om verloven in te trekken. Van Schaik is niet zo bang dat de ziekenhuizen in de komende maanden te maken krijgen met een grote griepgolf. Mensen reizen veel minder, houden anderhalve meter afstand en dragen mondkapjes. Van Schaik: "Het is allemaal even afwachten, maar de griep zal hopelijk ons geen tweede hit geven."

Update 10:15 - GGD Haaglanden vaccineert zorgmedewerkers op één locatie

GGD Haaglanden gaat zorgmedewerkers, die als eerste gevaccineerd worden, op één centrale locatie in de regio inenten. Waar dat gaat gebeuren, is nog niet bekend. "We zijn nu twee locaties aan het onderzoeken, ik verwacht dat we daar deze week uitsluitsel over kunnen geven", zegt een woordvoerster van de gezondheidsdienst. Volgens haar worden de vaccinaties gegeven door tientallen zorgmedewerkers in de regio. Ook worden mogelijk medewerkers van het Rode Kruis ingezet. GGD Haaglanden wil daarnaast zo snel mogelijk beginnen met inenten van bewoners van verpleeghuizen en instellingen en mensen met een verstandelijke beperking. Deze mensen worden in hun eigen woonomgeving ingeënt.

Update 09:45 - Burgemeester Kampen verbiedt aanbiddingsbijeenkomst

De burgemeester van Kampen heeft een aanbiddingsbijeenkomst die zaterdag in Kampen zou worden gehouden verboden. Burgemeester Bort Koelewijn heeft daartoe besloten met het oog op het beschermen van de gezondheid van onder anderen de medewerkers van de organisatie en de naar verwachting tweehonderd bezoekers, meldt een woordvoerder van de gemeente. De manifestatie van LaatOnsAanbidden, waarin gezamenlijk God wordt aanbeden, zou zaterdagmiddag plaatsvinden op een veld aan de Wadloper, achter een vestiging van de Albert Heijn. Die winkel zou vanwege de aanstaande kerstdagen waarschijnlijk ook nog eens drukbezocht worden, aldus de woordvoerder. De organisatie ging uit van zo’n tweehonderd bezoekers, maar eerder was al wel aangegeven dat een grotere opkomst niet kon worden uitgesloten. Vanwege de uitbraak van het coronavirus, de ernst van die uitbraak en de landelijke maatregelen die er zijn om het aantal besmettingen terug te dringen, heeft Koelewijn besloten de manifestatie te verbieden.

Update 09:29 - Alle winkels van Action vandaag weer open: 'Veel mensen met kleinere beurs zijn van ons afhankelijk'

Action heropent woensdag alle winkels in Nederland. Dat bevestigt de winkelketen aan Hart van Nederland na berichtgeving door verschillende media. Klanten kunnen alleen essentiële producten kopen, zoals shampoo en wc-papier. Lees meer.

Update 06:18 - Bijna verdubbeling aantal nieuwe coronagevallen Duitsland

Het aantal nieuwe coronagevallen dat in Duitsland gedurende het laatste etmaal is vastgesteld, is bijna verdubbeld ten opzichte van het aantal een dag eerder. Het Robert Koch instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, heeft woensdagochtend maar liefst 27.728 nieuwe besmettingen gemeld en daarnaast een nieuw recordaantal van bijna 1000 sterfgevallen in 24 uur. Dinsdag meldde het RKI nog 14.432 nieuwe gevallen, waarmee het aantal nieuwe besmettingen al twee dagen achter elkaar aan het afnemen was. Het laatste cijfer maakt aan die positieve tendens op hardhandige wijze een einde. In totaal zijn in Duitsland nu 1.379.238 besmettingen vastgesteld sinds het begin van de corona-epidemie.

Update 05:15 - Deskundigen hekelen sluiting basisscholen

Scholieren zitten vanaf woensdag een dikke maand thuis. Dat had, zeker in het basisonderwijs, nooit mogen gebeuren, zeggen deskundigen in Trouw. Lees meer.

Update 03:30 - Scholen en kinderopvang dicht tijdens hardere lockdown

Onderwijsinstellingen en de kinderopvang gaan met ingang van woensdag dicht in het kader van de hardere lockdown die premier Mark Rutte maandag aankondigde. De leerlingen krijgen weer virtueel les, hoewel veel scholen ervoor hebben gekozen om woensdag al de kerstvakantie te laten ingaan. Het kabinet besloot tot sluiting van scholen en opvang omdat er bij het brengen en halen van de kinderen veel contactmomenten zijn. Bovendien houden de ouders zich door de sluiting ook beter aan het advies om thuis te werken, zei zorgminister Hugo de Jonge na de toespraak van Rutte. Dat viel niet goed in de Tweede Kamer. "Dat voelt toch een beetje alsof kinderen de levende enkelband van ouders zijn", zei fractievoorzitter Rob Jetten van regeringspartij D66. Ook de werkgeversorganisaties protesteerden. "We hadden het graag anders gezien, want dit is slecht voor de kinderen, voor de ouders en voor de economie", zei een woordvoerder namens VNO-NCW en MKB-Nederland. Veel basisscholen voelden zich overvallen door het besluit om de scholen te sluiten. Ze zeggen de dagen voor de kerstvakantie nodig te hebben om het afstandsonderwijs te organiseren. Kinderen van ouders met een cruciaal beroep en kwetsbare kinderen worden nog wel opgevangen.

Update 02:12 - Sluiting Binnenhof heeft enorme impact voor Den Haag

De sluiting van het Binnenhof heeft een enorme economische impact voor de stad Den Haag. De Hofstad loopt voor de totale duur van de renovatie, die 5,5 jaar gaat duren, 208 miljoen euro aan inkomsten mis. Dat meldt De Telegraaf op basis van een gelekt rapport van consultancybureau Deloitte dat in 2017 in opdracht van het toenmalige college werd gemaakt. Jaarlijks gaat het om een verlies van zo’n 38 miljoen euro, waarvan 33,5 miljoen euro direct en 4,3 miljoen euro indirect. Bij direct effect wordt gekeken naar de impact op het aantal overnachtingen, bezoeken aan de horeca, musea en winkels. De horeca en winkels zijn de grootste verliezers van de sluiting. De werkzaamheden op het Binnenhof staan voor volgend jaar zomer gepland. Er is veel gesteggel over de tijdelijke verhuizing van het parlement naar het voormalig ministerie van Buitenlandse Zaken. Oud-wethouder Richard de Mos (Economie), nu fractievoorzitter van Hart voor Den Haag, bevestigt dat hij bekend is met de inhoud van het rapport. "Het college voor mij had het onwelgevallige rapport in een la laten belanden." ANP/Redactie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.