Terug

Volg Hart van Nederland

Hier verschijnen correcties en aanvullingen op artikelen en uitzendingen van Hart van Nederland.

2 januari 2023 - Geen noodverordening in Delft

In een artikel van 1 januari 2023 is foutief gemeld dat de gemeente Delft een noodverordening heeft uitgeroepen in de wijk Voorhof. Dat blijkt niet te kloppen, het gaat om een veiligheidsrisicogebied. De fout is aangepast in het artikel.

5 oktober 2023 - Overleden vrouw Den Helder geen misdrijf

In de late tv-uitzending van Hart van Nederland op 27 september 2023 werd er aandacht besteed aan de vondst van het lichaam van een 27-jarige vrouw in een woning in Den Helder.

In de uitzending werden die desbetreffende dag uitspraken van buurtbewoners aangehaald, die beweerden dat het mogelijk toch om een misdrijf zou gaan en de ex-partner erbij betrokken zou zijn. Die beweringen blijken nu dus niet te kloppen.

22 september 2023 - Artikel Tata Steel

In een artikel van 22 september 2023 over de kortere levensverwachting van bewoners in de regio rond Tata Steel meldde Hart van Nederland dat de dorpsraad Wijk aan Zee hoopt op sluiting van fabriek Tata Steel. Volgens de dorpsraad was dit echter te algemeen geformuleerd.

Het gaat ze niet om de fabriek Tata Steel, maar om een onderdeel ervan: Kooksfabriek 2. Dat is de meest vervuilende fabriek op het terrein van Tata Steel. Het is voor de dorpsraad van belang dat deze fabriek wordt gesloten, omdat veel van de de gemelde klachten daarop terug te voeren zijn, aldus woordvoerder Linda Valent. Het artikel is aangepast.

24 augustus 2023 - Interview moeder Pieter Omtzigt

In de vroege tv-uitzending van 24 augustus 2023 zat een interview met de moeder van Pieter Omtzigt. Hij twitterde hierover dat een cameraploeg 'met de microfoon en licht in de aanslag' bij haar hadden aangebeld, en bleven aandringen tot zij meewerkte.

Hierop kregen wij veel reacties. Hoewel het ter plekke anders is gegaan dan Omtzigt omschrijft en alleen de verslaggever van Hart van Nederland (zonder camera) had aangebeld, hebben wij besloten het interview niet verder uit te zenden. Reden is dat Omtzigt aangaf dat zijn moeder kwetsbaarder is dan onze verslaggever ter plekke had kunnen inschatten.

De vroege uitzending is offline gehaald. Het artikel staat nog wel online, maar zonder video. Hoofdredacteur Marc Veeningen heeft bij het Mediaforum gereageerd op de kwestie.

8 februari 2023 - Zorgboerderij in Papenvoort

In onze late tv-uitzending van 8 februari 2023 en in een online artikel gepubliceerd op diezelfde dag heeft Hart van Nederland aandacht besteed aan misstanden op een zorgboerderij in het Drentse Papenvoort. Hierin zijn beelden getoond van het betreffende pand, waarbij is vermeld dat de zorgboerderij "inmiddels niet meer bestaat".

De Raad voor Journalistiek heeft op vrijdag 23 juni naar aanleiding van een klacht van de huidige eigenaar van het pand geoordeeld dat Hart van Nederland duidelijker had moeten benoemen dat de huidige eigenaar cq bewoners niets met de zorgboerderij (en dus ook de misstanden van destijds) te maken hebben. Door het tonen van de boerderij in combinatie met de gebruikte tekst in de voice over is volgens de Raad aannemelijk dat de indruk is ontstaan dat in de boerderij nog steeds misdragingen plaatsvinden.

Naar aanleiding van deze uitspraak hebben wij de verduidelijking over de huidige eigendomssituatie van de boerderij toegevoegd in het artikel op onze site, waarbij de video is geplaatst.

De hele uitspraak van de Raad voor de Journalistiek is hier te lezen. 

Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.