Politiek

LIVEBLOG | Het corona-nieuws van 24 maart

Nederland komt langzaam tot stilstand door de maatregelen om de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. In dit dagelijkse liveblog houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen.

– In Nederland zijn tot nu toe 5560 mensen positief getest op het nieuwe coronavirus. 276 patiënten zijn aan de gevolgen van de ziekte overleden
– Bekijk op deze kaart waar de besmettingen in Nederland zijn
– Lees hier ons liveblog van maandag 23 maart terug.

Update 23:30 – Liveblog gesloten
Wij sluiten dit liveblog voor vandaag. Volg al het nieuws over het coronavirus en meer op hartvannederland.nl en in onze app.

Update 23.23 – Minister Slob wacht onderzoek RIVM af
Als de resultaten van een belangrijk corona-onderzoek van gezondheidsorganisatie RIVM pas na 6 april binnen zijn, blijven de scholen sowieso langer dicht. Dat heeft minister Arie Slob van Onderwijs dinsdagavond gezegd in talkshow Op1.

Het onderzoek is dinsdag gestart en de resultaten worden over minstens zes weken verwacht, zegt de gezondheidsorganisatie tegen Nieuwsuur. Als er pas na die datum duidelijkheid is, zal de corona-maatregel om alle scholen te sluiten volgens de minister “ook later aflopen”.

Dat zou betekenen dat basisscholen en middelbare scholen de deuren mogelijk weken langer dicht zullen moeten houden. Slob hoopt woensdag meer duidelijkheid te krijgen over de resultaten van het RIVM-onderzoek.

Update 22.49 – Sponsortocht Alpe d’HuZes gaat niet door en wordt verplaatst naar 2021
De sponsortocht Alpe d’HuZes waarmee geld wordt vergaard voor onderzoek naar kanker, gaat dit jaar niet door. Vanwege het coronavirus heeft de organisatie besloten het evenement dat stond gepland voor 4 juni te verplaatsen naar 2021.

Door het coronavirus is het niet mogelijk om dit jaar een veilig en verantwoord evenement te organiseren. “Een groot aantal deelnemers doet nu z’n best om kanker te overwinnen of is oud-patiënt. Zij zijn een risicogroep”, aldus Jan Kouwenhoven, voorzitter van Alpe d’HuZes.

Update 22.30 – Uitbraak van het coronavirus in woonzorgcomplex Nieuw Rijsenburgh
In het woonzorgcomplex Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk zijn 13 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Drie mensen zijn inmiddels aan het virus overleden, dat bevestigd de GGD. Er is geen brononderzoek gedaan, daardoor is het moeilijk vast te stellen waar de bewoners het virus hebben opgelopen. Uit gesprekken met positief geteste personen blijkt echter wel dat een groot deel van hen samen is gekomen tijdens een kerkelijke bijeenkomst, zo meldt Curamare aan het AD.

Update 21.39 – Besmette volkszanger doet oproep
Volkszanger René Karst (53) is besmet met het nieuwe coronavirus en ligt op dit moment in het ziekenhuis. De artiest is onder andere bekend van de nummers Atje voor de sfeer en Liever te dik in de kist.

Karst roept via social media nu mensen op om zich écht te houden aan de strenge maatregelen tegen het virus. “Dit gun je niemand. Echt niemand. Ik ben aan het vechten en hoop dat ik erdoor kom”, zegt hij met een slang in zijn neus.

Update 21.01 – Ruim 30.000 aanmeldingen voor onderzoek verspreiding coronavirus
Meer dan 30.000 mensen hebben zich aangemeld voor de zogeheten Infectieradar waarmee het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een beeld wil krijgen hoe het coronavirus zich verspreidt over Nederland.

Voor het project worden 100.000 Nederlanders gezocht, maar het RIVM gaat nu vast van start met de 30.000 die zich hebben aangemeld. Ondertussen wordt ook gewerkt aan een nieuw systeem, waarmee het RIVM de Infectieradar binnenkort met nieuwe deelnemers hoopt te kunnen uitbreiden.

Update 20.29 – Meer dan 500 patiënten met coronavirus op intensive care
Dinsdag zijn opnieuw tientallen coronapatiënten vanuit Brabant naar ziekenhuizen in andere delen van Nederland gebracht. Ondertussen liggen er meer dan 500 mensen met het nieuwe coronavirus op de intensive care.

Het Regionaal Overleg Acute Zorgketen verwacht dat aan het einde van de dag negentig tot honderd patiënten zijn verhuisd. Dat betekent dat er sinds afgelopen weekend 310 tot 320 patiënten zijn overgeplaatst. Lees hier meer.

Update 19.24 – Premier Rutte bezoekt intensive care op Erasmus MC
Premier Rutte is vandaag op de intensive care geweest bij het Erasmus MC in Rotterdam. In een videoboodschap steekt hij het medisch personeel een hart onder de riem. Ook waarschuwt hij Nederlanders voor de gevaren van het coronavirus en drukt hij iedereen op het hart om 1,5 meter afstand te nemen.

Update 18.42 – Roermond schrapt The Passion
De gemeente Roermond heeft dinsdag bekendgemaakt dat het paasspektakel The Passion definitief niet doorgaat. Door de nieuwe maatregelen is het duidelijk geworden dat het evenement dat 9 april zou worden gehouden in Roermond op geen enkele manier doorgang kan vinden, aldus de gemeente.

Eerder was al besloten dat er vanwege de coronacrisis geen publiek bij deze editie van The Passion zou zijn. De EO en Roermond zochten nog mogelijkheden om het evenement zonder publiek wel door te laten gaan.

Update 18.02 – Strenge regels op markt Eindhoven
Ondanks de ingrijpende maatregelen om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, mogen de weekmarkten op sommige plekken in Noord-Brabant doorgaan. Wel zijn er een aantal strikte regels waar marktkooplui én bezoekers zich aan moeten houden.

De risico’s en voorzorgsmaatregelen weerhielden deze marktliefhebbers in Eindhoven in ieder geval niet om langs de kraampjes te struinen.

Update 17.33 – Zorgen bij patiënten om afgezegde afspraken van ziekenhuizen
Steeds meer mensen krijgen als gevolg van het coronavirus te maken met afgezegde afspraken bij ziekenhuis, specialist of huisarts. De Patiëntenfederatie meldt op basis van eigen onderzoek dat de mensen over het algemeen begrip hebben voor het afzeggen van afspraken. De patiënten maken zich wel zorgen over eventuele nadelige gevolgen van het uitstel van een behandeling of operatie.

Na het afzeggen van een afspraak maakt 60 procent van de deelnemers aan het onderzoek zich enigermate zorgen en laat een kwart weten redelijk tot heel veel zorgen te hebben. De Patiëntenfederatie roept ziekenhuizen en artsen op patiënten volledig in te lichten over de mogelijke gevolgen van het afzeggen van afspraken.

Update 17.13 – Politie: minder misdaad, meer overlast en onrust door corona
Het aantal meldingen van woninginbraken, fietsendiefstallen en zakkenrollerij is volgens de politie de afgelopen week flink gedaald. Ook waren er aanzienlijk minder verkeersongelukken. De overlast en onrust in wijken nam daarentegen sterk toe, blijkt uit een eerste analyse die de politie maakte na het afkondigen van de kabinetsmaatregelen, anderhalve week geleden.

Het totale aantal incidenten waarmee de politie te maken kreeg in de week van 9 tot 15 maart bedroeg 15.000. Een week later waren dat er 2500 minder. Het aantal meldingen van overlast, onrust en spanning in wijken steeg over dezelfde periode met 1400 naar een totaal van bijna 5500. Lees hier meer.

Update 16.50 – Koning Willem-Alexander bezoekt hulpverleners Tilburg
Koning Willem-Alexander heeft dinsdagmiddag met eigen ogen gezien hoe in Noord-Brabant wordt gevochten tegen het coronavirus. De koning bracht een werkbezoek aan de GGD in Tilburg, die op 27 februari de eerste coronabesmetting in Nederland constateerde.

Willem-Alexander sprak onder meer met medisch deskundigen over de verschillende fasen in de aanpak van de uitbraak. Hij kreeg een toelichting op de procedures die artsen en verpleegkundigen van de GGD moeten volgen. Lees hier meer.

Update 16.23 – Man en vrouw opgepakt voor poging oplichting mondkapjes
De politie heeft dinsdag een man en een vrouw opgepakt die worden verdacht van poging tot oplichting van een ziekenhuis. Het stel, beiden 27 jaar oud, bood het ziekenhuis een grote partij mondkapjes aan.

Ze zouden er volgens de politie “miljoenen” voor hebben gevraagd, maar het ziekenhuis heeft niet betaald. Volgens de politie bestaat de partij mondkapjes vermoedelijk helemaal niet. Onderzoek van de landelijke recherche leidde dinsdag tot een huiszoeking in Dordrecht en de arrestatie van de twee verdachten. Lees hier meer.

Update 16.05 – Al 9200 meldingen van reizigers die terug naar Nederland willen
Buitenlandse Zaken heeft tot dusver 9200 verzoeken gekregen van Nederlanders in het buitenland die terug willen naar Nederland. Het ministerie lanceerde maandag een website waar mensen zich kunnen melden voor een speciale regeling om reizigers terug te halen. De site werd in een dag zo’n 78.000 keer bezocht.

Hoeveel gestrande reizigers er precies zijn, is niet duidelijk. Het ministerie spreekt tot dusver telkens over “duizenden”, maar wil er geen exact aantal aan verbinden.

Update 15.25 – Extra traumahelikopter om Covid-19-patiënten te vervoeren meteen ingezet
De extra traumahelikopter die beschikbaar is gesteld om patiënten met Covid-19, de ziekte als gevolg van een besmetting met het coronavirus, is vandaag meteen ingezet. Dinsdagochtend werd een eerste intensive carepatiënt van Den Bosch naar Groningen overgevlogen. De heli is beschikbaar gesteld door de ANWB Medical Air Assistance (MAA).

Foto: Bart Meesters

Update 15:04 – Humanistisch Verbond: schrap uitzonderingen voor religie
Alle bijeenkomsten zijn de komende maanden verboden vanwege het coronavirus, maar het kabinet maakt een uitzondering voor onder meer “kerkelijke bruiloften”, en dat is tegen het zere been van humanisten. Het Humanistisch Verbond is verbijsterd over de “aparte status”.

In de coronacrisis is iedereen volgens het verbond gelijk en “niet-godsdienstige levensbeschouwingen” zijn gelijk aan religies. “Het coronavirus is immers voor iedereen net zo gevaarlijk, godsdienstig of niet-godsdienstig. Het virus vraagt van eenieder dezelfde offers, godsdienstig of niet-godsdienstig”, schrijft het Humanistisch Verbond in een brief aan minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

Update 14:55 – Medewerkers Achmea gaan zorgpersoneel helpen
Verzekeraar Achmea gaat medewerkers van de eigen bedrijven vrijstellen van hun gewone werkzaamheden, zodat deze mensen zorgprofessionals kunnen ontlasten die druk zijn met de behandeling van coronapatiënten. Het gaat om voormalig zorgverleners die een BIG-registratie hebben of hadden. In het BIG-register staat welke mensen welke taken mogen uitvoeren in de zorg. Iedereen kan erin kijken.

Update 14:26 – Contactloos betalen kan nu tot 50 euro
Contactloos betalen met je pinpas, telefoon of smartwatch kan nu tót 50 euro zonder een pincode in te voeren. Voorheen lag dit bedrag op 25 euro. Dat maakt de Betaalvereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging Banken bekend. Door de tijdelijke maatregelen hoef je minder vaak een betaalautomaat aan te raken. De twee verenigingen willen hiermee hun steentje bijdragen aan het voorkomen van de verspreiding van het coronavirus.

Update 14:13 – Dodental coronavirus in Nederland stijgt naar 276
Er zijn in Nederland de afgelopen 24 uur nog eens 63 patiënten overleden. Het totale dodental ligt daarmee op 276 mensen. In totaal zijn er tot nu toe 5560 mensen positief getest op het coronavirus. Op dit moment liggen er 466 patiënten met Covid-19 op Nederlandse intensive care’s.

Update 13:25 – Japanse premier en voorzitter IOC willen Spelen jaar uitstellen
Het IOC-bestuur moet formeel nog een beslissing nemen, maar de Japanse premier Shinzo Abe en voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zijn het eens. De Olympische Spelen van Tokio worden met een jaar uitgesteld. “Bach staat voor 100 procent achter dat voorstel”, zei Abe na telefonisch overleg met de hoogste baas van het IOC. Het bestuur van het comité neemt vermoedelijk later op dinsdag een definitief besluit.

Update 13:20 – Blauwe Moskee beschikbaar als noodziekenhuis
Als de coronacrisis uit de hand loopt en ziekenhuizen de stroom patiënten niet meer aankunnen, kunnen ze de Blauwe Moskee in Amsterdam gebruiken als noodopvang. Dat zegt hoofdimam Yassin Elforkani tegen het ANP.

“Op het moment dat het nodig is, geven wij de sleutel. Dan is het aan de professionals om het verder te regelen en bedden neer te zetten. Een moskee is niet alleen om te bidden”, aldus Elforkani. De moskee in Amsterdam Nieuw-West beslaat zo’n 800 vierkante meter.

Update 13:13 – Nederlanders kijken meer tv
Sinds Nederlanders wordt gevraagd zoveel mogelijk binnen te blijven vanwege het coronavirus, zitten ze veel meer voor de televisie. De afgelopen twee weken keken mensen gemiddeld 225 minuten per dag tv. Dat is 33 minuten langer dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt Stichting KijkOnderzoek.

Volgens een woordvoerder is het effect van de maatregelen duidelijk zichtbaar. Niet alleen de groep mensen die ‘live’ tv kijkt gaat omhoog maar ook het uitgesteld kijken zit in de lift. Daarnaast zetten mensen vaker on demand-platformen als Netflix of Disney+ aan.

Vooral het aantal kijkers in de vooravond en avond ging omhoog, het tijdstip waarop de meeste nieuws- en actualiteitenprogramma’s beginnen. Vorige week lag de piek gemiddeld tussen 20.00 en 21.00 uur met een totaal aantal kijkers van 7,1 miljoen. Die piek bleef vorig jaar rond dezelfde tijd onder de 6 miljoen.

Update 13:00 – Man dreigt dorp Hank te besmetten met corona
Inwoners van het Brabantse Hank worden al weken bedreigd door een onbekende man. Zijn nieuwste dreigement: iedereen besmetten met corona via de plaatselijke supermarkt. “Ik ga lekker hoesten op alles en iedereen in de Jumbo.”

Lees het verhaal hier

Update 12:56 – Japanse premier stelt jaar uitstel Spelen voor
De Japanse premier Shinzo Abe heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) voorgesteld de Olympische Spelen van Tokio een jaar uit te stellen. Volgens de Japanse publieke omroep NHK deed Abe dat dinsdag tijdens een telefonisch overleg met IOC-voorzitter Thomas Bach. Vanwege de wereldwijde coronacrisis is het vrijwel uitgesloten dat de Spelen zoals gepland komende zomer, van 24 juli tot en met 9 augustus, gehouden kunnen worden.

Update 12:37 – Onderzoek met ‘big data’ naar beste behandeling coronavirus
Medisch specialisten en datawetenschappers gaan samen kunstmatige intelligentie inzetten om erachter te komen hoe patiënten met het coronavirus het beste behandeld kunnen worden. Ze beginnen een uitgebreid onderzoek waarin het verzamelen en analyseren van grote hoeveelheden data een belangrijke rol speelt.

Update 12:30 – Supermarkten beperken aantal bezoekers
Supermarkten gaan het aantal bezoekers in de winkels sterk beperken. Per 10 vierkante meter winkeloppervlak mag nog maar een klant naar binnen. Het gebruik van een winkelwagentje wordt verplicht, ook als iemand maar één boodschap nodig heeft. Dat meldt brancheorganisatie CBL.

Jumbo heeft per direct al een maximaal aantal klanten dat binnen mag zijn ingesteld. Dit laat een woordvoerder weten aan Hart van Nederland.

Update 12:04 – LAKS: Slob kiest met schrappen examens voor duidelijkheid
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) staat achter het besluit van minister Arie Slob (Onderwijs) om de centrale eindexamens voor leerlingen in het voortgezet onderwijs dit jaar niet te laten doorgaan vanwege de coronacrisis. LAKS wijst erop dat de minister daarmee voor rust en duidelijkheid voor de scholieren zorgt.

Update 11:58 – Onderwijsbond AOb: ‘Schrappen eindexamen was onvermijdelijk’
Onderwijsbond AOb vindt dat minister Arie Slob (Onderwijs) verstandig heeft gehandeld door de centraal schriftelijke eindexamens voor vmbo, havo en vwo in mei te schrappen vanwege het coronavirus. “Onder deze omstandigheden een eindexamen voorbereiden, is niet niks. Dit besluit van de minister was onvermijdelijk”, zegt AOb-voorzitter Eugenie Stolk.

Update 11:10 – Nederlandse cruisegangers MSC Splendida aangekomen in Marseille, woensdag naar huis
Het cruiseschip MSC Splendida, waarop tientallen Nederlanders zitten, is aangekomen in de haven van Marseille in Frankrijk. Dat laten opvarenden Cees en Ineke in ‘t Veld dinsdag weten. De circa zestig Nederlanders op de boot komen woensdag per bus naar huis, maar er is nog veel onduidelijk.

Stip Reizen heeft laten weten dat touringcars onderweg zijn naar Marseille, waarmee de Nederlandse toeristen woensdag naar huis rijden. Er mogen niet meer dan twintig passagiers in een bus, uit angst voor verspreiding van het coronavirus.

Update 11:03 – Apotheker uit Woerden begint een paracetamolbank
De coronacrisis brengt gelukkig ook nog de positieve kant van mensen naar boven. Zoals deze apotheker uit Woerden. Hij begon een paracetamolbank: mensen die een stripje of doosje over hebben kunnen het bij hem inleveren. Zijn zoon bezorgt de medicijnen vervolgens weer gratis langs bij de mensen die het het hardst nodig hebben.

Update 10:54 – ‘Beveiligers Schiphol vrezen voor eigen veiligheid’
Vakbond CNV Vakmensen trekt aan de bel over het beveiligingspersoneel van Schiphol. Zij zouden vrezen besmet te raken met het coronavirus omdat ze dagelijks vele reizigers moeten fouilleren. “Iemand fouilleren op 1,5 meter afstand is best lastig, dat gaat dus gewoon niet. De beveiligers komen dichtbij passagiers, zonder te weten of ze het coronavirus onder de leden hebben. Het is een soort Russisch roulette”, zegt Erik Maas, onderhandelaar bij CNV Vakmensen.

Er zijn al wel veiligheidsmaatregelen genomen op Schiphol. Zo werken de beveiligers minder dicht op elkaar en komt er bij de bagagecontrole meer afstand tussen de rijen. Ook worden er op verschillende plekken strepen op de grond geplaatst.

Update 10:33 – Centrale eindexamens geschrapt
Centrale eindexamens voor middelbare scholieren worden geschrapt om de strijd tegen het coronavirus het hoofd te bieden. Scholen kunnen op basis van schoolexamens gaan bepalen of leerlingen zakken of slagen.

Centrale eindexamens worden doorgaans afgenomen in grote zalen vol leerlingen. Dat brengt in tijden van het coronavirus grote risico’s met zich mee. Scholen krijgen daarom volgens de krant de vrijheid om komende maanden schoolexamens te plannen waarmee wordt bepaald of leerlingen slagen.

Update 10:28 – Kerkdiensten tijdens Pinksteren geschrapt
Naar aanleiding van de aangescherpte regels rond het coronavirus heeft de Rooms-Katholieke Kerk na de bijeenkomsten met Pasen ook de publieke liturgievieringen met Pinksteren geschrapt. Ook de bijeenkomsten in kleine kring door de week gaan tot en met 31 mei niet door.

Update 10:10 – Organisatie Nijmeegse Vierdaagse wacht nog even met afblazen
De organisatie van de 104e Vierdaagse in Nijmegen bekijkt van dag tot dag of het massale wandelevenement in de derde week van juli kan doorgaan. Volgens marsleider Henny Sackers levert de coronacrisis “elke dag nieuwe scenario’s en nieuwe vragen op”, zei hij dinsdag.

Het bestuur van de Vierdaagse overlegt dinsdag over de gevolgen van de nieuwe maatregelen die maandag zijn afgekondigd. Het verbod op groepsevenementen tot 1 juni en de oproep om alleen naar buiten te gaan voor een ommetje hebben direct gevolgen voor de noodzakelijke training voor de prestatietocht.

De inschrijving voor de Vierdaagse sluit vrijdag. Tot nu toe hebben zich ruim 47.000 lopers ingeschreven. Volgens Sackers is sinds 12 maart wel “een corona-effect” merkbaar. Andere jaren loopt de inschrijving de laatste dagen nog heel hard, maar dat blijft nu achter.

Update 09:52 – Bruno Bruins bedankt Nederlanders voor steun
Via Twitter bedankt Bruno Bruins zijn volgers voor hun medeleven. Vorige week zakte de minister voor Medische Zorg oververmoeid in elkaar tijdens een debat, een dag later zag hij zich genoodzaakt zijn functie neer te leggen.

“Ik houd nu even rust, al vind ik er weinig aan. Ik wens alle harde werkers in Nederland veel sterkte. Alleen samen werken we de Corona-crisis het land uit.”

Update: 09:48 – Stormloop op coronavlaggen bij Dokkumer Vlaggen Centrale
Het aantal bestellingen van de speciale coronavlag die de Dokkumer Vlaggen Centrale maakt voor het goede doel, is geëxplodeerd. De vlaggenmaker kan de vraag nauwelijks aan.

“Het is niet normaal, het loopt storm. We hadden al ingeschat dat er veel vraag zou zijn maar we moeten echt alle zeilen bijzetten. Het gaat om duizenden bestellingen. De webshop stond in brand”, zei algemeen directeur Robert Jan Hageman dinsdagochtend tegen het ANP.

Het bedrijf, dat voor elke verkochte vlag geld doneert aan het Rode Kruis, heeft al meer dan 10.000 exemplaren verkocht. Nog niet eerder liep een product zo goed. “Het vorige record stond op ongeveer 9000 vlaggen rond de voetbal.”, aldus Hageman.

Update 09:38 – 7,4 miljoen kijkers voor persconferentie over maatregelen coronavirus
Een kleine 6 miljoen mensen hebben maandagavond op NPO1 gekeken naar de aankondiging van nieuwe, aangescherpte coronamaatregelen. Ruim 1,4 miljoen mensen zagen de mededelingen via RTL4, zo blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Het totale aantal kijkers voor de persconferentie komt zo op bijna 7,4 miljoen.

Lees ook: Dit zijn alle (nieuwe) corona-maatregelen op een rij

Update 09:30 – Geld voor online-zorg voor ouderen en zieken tijdens coronacrisis
Er komt meer geld voor extra ondersteuning en zorg op afstand aan kwetsbare ouderen en mensen met een chronische ziekte of beperking. Volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) is contact in de zorg voor kwetsbare groepen juist in de coronacrisis heel belangrijk.

“Nu door de corona-maatregelen de zorg soms lastig te realiseren is, moeten we alles uit de kast halen om de digitale instrumenten te benutten die al voorhanden zijn”, zegt de minister.

De regeling is bedoeld voor zorg- en welzijnsorganisaties die nu extra willen investeren in digitale zorg op afstand, omdat fysieke zorg door het coronavirus onder druk staat.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stelt per aanvraag 50.000 euro beschikbaar. Aanvragen kunnen vanaf woensdag worden ingediend.

Update 09:25 – ‘Beperk het testen tot mensen met symptomen’
Roche, de fabrikant van veelgebruikte tests voor het nieuwe coronavirus, roept overheden en gezondheidsorganisaties wereldwijd op deze alleen te gebruiken voor patiënten die al symptomen hebben van de ziekte Covid-19. Alleen zo kan de toevoer van voldoende testbenodigdheden op peil blijven, stelt het Zwitserse concern.

In Nederland worden ook de tests van Roche gebruikt. Het RIVM test overigens al lang niet meer iedereen met symptomen van de door het coronavirus veroorzaakte ziekte Covid-19. Daar is geen capaciteit voor.

Update 09:18 – Twaalf coronabesmettingen op Aruba
Op Aruba zijn inmiddels twaalf besmettingen geregistreerd. Maandag kwamen er drie nieuwe gevallen bij, zo stelde minister-president Evelyn Wever-Croes in haar dagelijkse persconferentie. Op Curaçao zijn vier besmettingen geregistreerd en op Sint Maarten twee.

Update 09:00 – ‘Niet eenvoudig om gebouw Slotervaartziekenhuis als noodhospitaal in te richten’
Het was een veel gehoorde kreet de afgelopen dagen in de media: richt het gebouw van het voormalige MC Slotervaart (voorheen: Slotervaartziekenhuis) in als noodhospitaal. Bij AT5 geeft Zadelhoff, eigenaar van het gebouw, uit waarom dit lastiger is dan het lijkt.

“Het ziekenhuis is na het faillissement ontmanteld. Er staan geen bedden, alle apparatuur is verkocht en er is geen personeel. Wat er wel is, is een basisinfrastructuur waar je op zou kunnen aansluiten. Maar daar zul je een hoop voor moeten doen.”

Update 07:56 – Olympisch comité grootmacht VS roept op tot uitstel Spelen Tokio
De lijst van landen die vanwege het coronavirus uitstel willen van de Olympische Spelen in Tokio wordt almaar langer. Ook het olympisch – en parlaympisch comité van sportgrootmacht Verenigde Staten heeft het standpunt ingenomen dat het beter is de Spelen niet deze zomer te houden en te verplaatsen.

Lees ook: Sportbonden willen uitstel Olympische Spelen: ‘Je mag sporters geen illusies geven’

Update 07:25 – Deelnemers Nijmeegse Vierdaagse trekken zich terug
Hoewel de Nijmeegse Vierdaagse gepland staat van 21 tot en met 24 juli, besluiten veel deelnemers om nu al het zekere voor het onzekere te kiezen en hun inschrijving terug te trekken. De Gelderlander meldt dat veel lopers bang zijn hun 100 euro inschrijfgeld kwijt te raken als de overheid besluit een streep door de mars te zetten.

Update 06:33 – Geen corona in Nederlandse dierentuinen
Vooralsnog zijn alle Nederlandse dierentuinen vrij van besmettingen met het coronavirus. Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen verklaart aan AD dat enkele apensoorten besmet kunnen raken met het virus.

“Ook bij dieren is de conditie van het dier vóór de besmetting van belang. Dieren waarop getest is, waren in goede conditie. Ze kregen milde verschijnselen tot longontstekingen”, aldus de woordvoerder.

Lees meer

Update 06:23 – Coronacentrum open in Van der Valk-hotel
Het coronacentrum in het Van der Valk-hotel in het Limburgse Urmond gaat dinsdag van start. Daar worden coronapatiënten opgenomen die “te goed voor het ziekenhuis zijn en te ziek om thuis te blijven”, zegt de woordvoerder van het centrum. Of er dinsdag al patiënten worden opgenomen, kan hij niet met zekerheid zeggen.

Het coronacentrum is op initiatief van huisartsen, ziekenhuizen en zorginstellingen in de regio ingericht als aanvulling op de bestaande zorg. Mochten de zorginstellingen in het vergrijsde Zuid-Limburg overvraagd raken, kunnen coronapatiënten daar worden binnengebracht. “Vooralsnog is dat niet het geval”, zei de woordvoerder maandagmiddag.

Patiënten kunnen er terecht na een verwijzing van de huisarts, als zij ernstige klachten hebben maar niet naar de intensive care hoeven. Het coronacentrum is berekend op “tientallen” patiënten.

ANP/Redactie