Dieren

Geen coronavirus in Nederlandse dierentuinen

Op dit moment zijn er nog geen besmettingen met het coronavirus in Nederlandse dierentuinen geconstateerd. Aan AD verklaart een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) dat er met extra zorg wordt omgesprongen met dieren die risico lopen.

De NVD is de branchevereniging van de 13 grote dierentuinen die Nederland rijk is. Onder andere de Apenheul, Burgers’ Zoo, Diergaarde Blijdorp en Ouwehands Dierenpark vallen hieronder. De dierentuinen zijn sinds 15 maart gesloten voor publiek.

In de krant vertelt de woordvoerder dat enkele apensoorten besmet kunnen raken met het coronavirus. Mensen kunnen de dieren besmetten, maar volgens de NVD kan besmetting ook andersom voorkomen. Symptomen van besmetting zijn volgens de branchevereniging bij apen vergelijkbaar als bij mensen.

Mondkapjes en handschoenen

In Diergaarde Blijdorp dragen verzorgers van de gorilla’s mondkapjes en handschoenen ter preventie. Als een verzorger milde klachten heeft, moet hij of zij thuisblijven. Wat er gebeurt als een dier toch besmet raakt? “Vanaf het moment dat een dier ziek is, zijn we extra alert op de verspreiding van het virus naar andere dieren of onze verzorgers”, vertelt de woordvoerder van de NVD aan AD.

Lees ook: Kan mijn huisdier ook ziek worden? En acht andere vragen over het coronavirus

Viroloog Marion Koopmans vertelde eerder aan Hart van Nederland dat nog niet duidelijk is of huisdieren ook besmet kunnen raken met het coronavirus. “Dat weten we nu nog niet.” Nader onderzoek moet dit uitwijzen. In Hongkong werd eind februari een hond zwak positief getest op het coronavirus.