Dieren

Coronavirus gevonden bij hond in Hongkong, dieren mogelijk ook vatbaar

Een hond van een inwoner van Hongkong is “zwak positief” getest op het nieuwe coronavirus. Het is de eerste keer dat de ziekte is vastgesteld bij een dier.

Volgens de autoriteiten in Hongkong zijn er “resten” van het virus bij de hond gevonden, meldt onder meer The New York Times¬†vrijdag. Het huisdier zou geen relevante ziekteverschijnselen hebben gehad.

De krant schrijft dat experts zeggen dat er verder onderzoek nodig om echt vast te stellen of de hond het coronavirus heeft opgelopen. Hoogleraar volksgezondheid Ben Cowling aan de Universiteit van Hongkong wijst erop dat het mogelijk is dat het dier het virus wel bij zich draagt, maar niet ziek is geworden.

Lees ook: Dit is wat we weten over het nieuwe coronavirus

‘Lastig in te schatten’

Viroloog Marion Koopmans vindt het “lastig te zeggen wat zwak positief betekent”. De Nederlandse is verbonden aan de Wereldgezondheidsorganisatie en houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

“Dit soort berichten zijn er ook geweest met SARS”, legt ze uit. “We moeten afwachten wat dit betekent. We staan in contact met de collega’s in Hong Kong om dit uit te zoeken.”

Lees ook: Kan mijn huisdier ook ziek worden? En acht andere vragen over het coronavirus

Hond in quarantaine

De hond is door de autoriteiten in quarantaine geplaatst. Als genoeg duidelijk is dat de hond het coronavirus niet heeft, mag het beestje terug naar zijn baasje.

Aangenomen wordt dat het nieuwe coronavirus door vleermuizen is overgedragen op mensen. Experts vreesden eerder dat huisdieren ook risico lopen besmet te worden, maar het is nog niet duidelijk of dieren het virus kunnen krijgen en aan mensen kunnen overdragen.

Baasjes in Hongkong en China nemen ondertussen geen enkel risico: er zijn in de straten al meerdere honden gezien die mondkapjes dragen.