Gezondheid

Intensive care steeds voller, opnieuw coronapatiënten uit Brabant verplaatst

Dinsdag zijn opnieuw tientallen coronapatiënten vanuit Brabant naar ziekenhuizen in andere delen van Nederland gebracht. Ondertussen liggen er ruim 500 mensen met het nieuwe coronavirus op de intensive care.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Het Regionaal Overleg Acute Zorgketen verwacht dat aan het einde van de dag negentig tot honderd patiënten zijn verhuisd. Dat betekent dat er sinds afgelopen weekend 310 tot 320 patiënten zijn overgeplaatst. Al zijn de cijfers volgens de organistie “nooit 100 procent zeker”.

Ziekenhuizen in Noord-Brabant zijn overvol door de uitbraak van het coronavirus. De provincie is het zwaarst getroffen door de ziekte: meer dan 1700 mensen zijn er besmet. Om de hospitalen te ontlasten worden patiënten sinds zondag met hulp van Defensie over het land verspreid.

Lees ook: Opnieuw coronapatiënten uit Brabant verplaatst naar Noord-Nederlandse ziekenhuizen

546 mensen op intensive care

Landelijk is het aantal patiënten met het coronavirus dat op de intensive care de 500 gepasseerd. De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care meldt dinsdagavond dat er inmiddels 546 mensen met corona intensieve zorg nodig hebben. Dat zijn er 59 meer dan maandag, een toename van 12 procent.

Normaal zijn er in Nederland ongeveer 1150 bedden beschikbaar op de intensive care. Momenteel wordt dat aantal overal uitgebreid. Naar verwachting zijn er aan het einde van deze week zo’n 1500 bedden gereed. Het aantal beschikbare plekken is van groot belang voor coronapatiënten die er slecht aan toe zijn, omdat ze twee tot drie weken aan de beademing moeten.

ANP