Gezondheid

Koning Willem-Alexander brengt corona-bezoek aan Tilburg

Koning Willem-Alexander heeft dinsdagmiddag zorgmedewerkers bezocht in Tilburg. De vorst heeft met eigen ogen gezien hoe in er Noord-Brabant wordt gevochten tegen het nieuwe coronavirus.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Het werkbezoek van de koning aan de Tilburgse GGD was niet zonder reden: hier werd op 27 februari de eerste besmetting met het coronavirus vastgesteld in Nederland. Willem-Alexander sprak onder meer met medisch deskundigen over de verschillende fasen in de aanpak van de uitbraak.

Later schoof de koning aan in het callcenter van de GGD. Daar ging hij in gesprek met medewerkers over welke vragen zij krijgen over het coronavirus en luisterde kort mee met een aantal gesprekken. Tot slot sprak ons staatshoofd met vertegenwoordigers van de GGD, brandweer, politie en betrokken bestuurders over de bestrijding van het virus.

De koning zei dat we in een “verschrikkelijke en moeilijke tijd” leven dat het “zware weken” worden. Tijdens het werkbezoek stelde hij vast dat “de rust in ieder geval wordt bewaard”.

Koning in thuisisolatie

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima annuleerden vorige week al hun geplande werkbezoeken. Het koningspaar moest van de Oostenrijkse autoriteiten in thuisisolatie nadat er meerdere corona-besmettingen waren vastgesteld in Lech. De koninklijke familie was daar vorige maand op wintersport.

Lees ook: Corona-besmettingen vlakbij skivakantie koninklijke familie in Lech

De vorst noemde de periode “bizar”. “Ik woon in een fantastisch mooi huis, maar het blijft een rare situatie”, aldus Willem-Alexander. Zeker omdat de koning in de tussentijd op staatsbezoek was in Indonesië en zijn kinderen op school waren geweest. De periode van isolatie liep afgelopen zaterdag af.

ANP