Sport

Sportbonden willen uitstel Olympische Spelen: 'Je mag sporters geen illusies geven'

Officieel er nog geen besluit genomen over de Olympische Spelen van komende zomer, maar wereldwijd wordt de druk steeds groter om het sportevenement uit te stellen. Ook in Nederland wordt die roep steeds luider.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Vooraanstaande IOC-lid Dick Pound heeft inmiddels tegen de Amerikaanse krant USA Today gezegd dat de Olympische Spelen worden uitgesteld. Canada en Australië hebben eerder al aangegeven niet te willen deelnemen aan de Olympische Spelen in Tokio. Het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen hebben ook twijfels.

‘Volg de Canadezen’

Ook vanuit Nederland wordt de druk op het Internationaal Olympisch Comité (IOC) opgevoerd. Onder andere wielerbond KNWU wil dat de Spelen naar een later moment worden verplaatst. “Ik kan mij er niets bij voorstellen dat het wel doorgaat”, zegt KNWU-voorzitter Marcel Wintels tegen Hart van Nederland. “Of de problemen moeten volgende week door een wonder weg zijn.”

Lees ook: IOC-lid: Olympische Zomerspelen Tokio worden uitgesteld

Hij hoopt dat alle sportbonden en NOC-NSF de komende dagen tot hetzelfde standpunt komen als die van de Canadezen. Het IOC heeft aangegeven binnen vier weken een beslissing te nemen. “Maar sporters tot die tijd de illusie geven dat de Spelen door kunnen gaan vind ik niet kunnen.”

‘Geen fair play meer’

Volgens Wintels is door de strenge corona-maatregelen die landen nemen  het ‘fair play-principe’ is weg. “In sommige landen mogen sporters niets meer, in andere delen van de wereld weer wel.” Daarnaast ziet hij dat zowel sporters als de technische staf zorgen om hun gezondheid hebben.

De Olympische Spelen verplaatsen is lastig, beseft de voorzitter, “maar het zou super mooi zijn als het dit jaar nog kan”. Desnoods wordt het sportevenement uitgesteld tot volgend jaar, maar deze zomer is voor de wielerbond geen optie.