Gezondheid

LIVEBLOG | Minister roept dierenartsen op ademapparatuur te leveren

Nederland komt langzaam tot stilstand door de maatregelen om de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen.

  • In Nederland zijn tot nu toe 4749 mensen positief getest op het nieuwe coronavirus. 213 Nederlanders zijn aan de gevolgen van het virus overleden.
  • Bekijk op deze kaart waar de besmettingen in Nederland zijn
  • Dit zijn alle aangekondigde corona-maatregelen op een rij
  • Lees hier ons liveblog van zondag 22 maart terug

Update 23:17 – Liveblog gesloten
Wij sluiten dit liveblog voor vandaag. Volg al het nieuws over het coronavirus en meer op hartvannederland.nl en in onze app.

Update 23:10 – Dodenherdenking dit jaar zonder publiek
De jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei wordt dit jaar gehouden zonder publiek. Het Nationaal Comité 4 & 5 mei is in overleg met de gemeente Amsterdam aan het zoeken naar een passende invulling. De veertien Bevrijdingsfestivals op 5 mei gaan vanwege de nieuwe maatregelen dit jaar niet door.

Update 21:53 – Minister roept dierenartsen op ademapparatuur te leveren
Landbouwminister Carola Schouten heeft alle dierenartsen en leveranciers opgeroepen alle beademingsapparatuur te leveren aan de zorg. Wegens het coronavirus kampen ziekenhuizen met tekorten. Sommige beademingsapparaten van dierenartsen kunnen daar worden gebruikt.

In een brief aan dierenartsen vraagt Schouten om “alle beademingsapparatuur beschikbaar te stellen aan de ziekenhuiszorg voor opschaling van de IC-capaciteit”. Dat moet zo spoedig mogelijk gebeuren.

Veel praktijken hebben zich al gemeld bij het ministerie van Volksgezondheid of zelfs direct bij zorginstellingen. “Maar om het overzicht te bewaren en om er zeker van te zijn dat we geen apparatuur missen, verzoeken we u om aan het KNMvD te melden over welke apparatuur u beschikt”, schrijft Schouten. Er staat een “realistische vergoeding” tegenover, meldt de bewindsvrouw.

Het ontbreken van de apparatuur bij dierenartsen kan ertoe “leiden dat minder zorg verleend kan worden”, erkent Schouten. Haar ministerie wil kijken waar knelpunten zitten, “alhoewel we ons ervan bewust zijn dat we hier geen directe oplossingen voor hebben”.

Update 20:54 – Bevrijdingsfestival Wageningen definitief afgelast
Het Bevrijdingsdefilé op 5 mei in Wageningen gaat vanwege nieuwe maatregelen tegen het coronavirus niet door. Ook de nationale herdenking van de capitulatie van de Duitsers in Wageningen is geschrapt, net als alle andere activiteiten om 75 jaar vrijheid te vieren. Op 5 mei zouden hoge regeringsvertegenwoordigers uit de voormalige geallieerde landen en Duitsland en leden van het koningshuis in Wageningen aanwezig zijn.

Update 20:21 – Alle kappers en nagelsalons dicht tot 6 april
Kapsalons en nagelstylisten wordt gevraagd hun deuren te sluiten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het kabinet wil dat salons in principe tot 6 april dichtgaan.

Het besluit is gebaseerd op adviezen van het RIVM-team dat zich bezighoudt met de bestrijding van infectieziekten. Dat advies geldt voor zogenoemde contactberoepen die zich met uiterlijke verzorging bezighouden.

Alle nieuwe maatregelen in een overzicht:

Update 19:30 – Rutte: volgende stap is volledige lockdown
Een volgende stap in de strijd tegen corona is een volledige lockdown, maar vooralsnog is dat niet aan de orde. Dat zei premier Mark Rutte maandag na het crisisberaad van enkele ministers. In dit beraad werden aanvullende en strengere maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Als dit niet werkt, is het hele land op slot gooien de volgende stap, zei Rutte. “Ik hoop dat dat niet nodig is.”

Lees ook: Geen lockdown, wel scherpere maatregelen en boetes voor geen afstand houden

Update 19:15 – Kabinet kondigt strengere maatregelen en boetes aan
Het kabinet kondigt nieuwe maatregelen aan in de strijd tegen het coronavirus. Zo worden alle samenkomsten, hoe klein ook, verboden tot 1 tenminste 1 juni. Aanvankelijk waren alle bijeenkomsten tot 6 april verboden. Voor “begrafenissen en kerkelijke bruiloften” gelden enkele uitzonderingen.

Ook mag de politie ingrijpen als groepen van drie of meer mensen geen afstand houden en worden quarantaineregelen aangescherpt. Als één gezinslid koorts heeft, blijft iedereen thuis.

Er komt een noodverordening waarmee burgemeesters sneller kunnen handhaven als mensen zich niet aan de maatregelen houden om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Daardoor kunnen burgemeesters specifieke locaties sluiten waar te veel mensen samenkomen. Ook kunnen er boetes worden opgelegd aan mensen die zich niet houden aan de maatregelen en aanwijzingen.

Update 19:00 – Mark Rutte geeft persconferentie, komen er nieuwe maatregelen?
Kijk hier live mee.

Update 18:09 – Grote drukte bij bagageband Schiphol: ‘Anderhalve meter lukt niet’
Op Schiphol krioelde het maandagochtend van de reizigers die net geland waren en op hun koffers stonden op te wachten bij de bagageband. Er werd omgeroepen om vanwege het nieuwe coronavirus anderhalve meter afstand van elkaar te houden, maar door de drukte konden reizigers hier amper gehoor aan geven.

Lees hier het hele artikel

Update 17:50 – ‘Blijf a.u.b. thuis voor ons’
Ambulancebroeders uit Rotterdam doen een dringende oproep via Twitter aan alle Nederlanders. “Wij zijn hier voor jou, blijf a.u.b. thuis voor ons!”, luidt de boodschap.

Update 17:44 – Meeste ziekenhuizen stellen behandelingen uit
Ziekenhuizen stellen vanwege de uitbraak van het coronavirus massaal behandelingen en consulten van andere patiënten uit. Van de 46 ziekenhuizen die hebben meegedaan aan een enquête van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), stelt 85 procent de “planbare zorg” uit.

De ziekenhuizen die niet alle afspraken die onder de noemer “planbaar” vallen afzeggen, proberen hun afspraken zoveel mogelijk om te zetten in zorg op afstand. Consulten worden dan bijvoorbeeld telefonisch of via een beeldscherm gehouden, in plaats van fysiek in het ziekenhuis.

Update 17:41 – Extra traumahelikopter ingezet voor vervoer patiënten intensive care
Vanaf dinsdag vliegt vanaf de militaire vliegbasis in het Brabantse Volkel een vijfde traumahelikopter. Daartoe is besloten omdat het aantal patiënten dat intensieve zorg nodig heeft snel groeit door de coronacrisis.

De traumahelikopter vervoert intensivecare-patiënten snel naar ziekenhuizen in heel Nederland en ontlast daarmee ook het medisch wegvervoer. In Nederland vliegen vier traumahelikopters vanuit Amsterdam (VU Medisch Centrum), Rotterdam (ErasmusMC), Groningen (UMCG) en Volkel (Radboudumc). De vijfde helikopter die nu gaat vliegen is groter dan de andere toestellen en heeft daardoor meer ruimte voor ic-apparatuur.

Update 17:20 – Deel militairen in Irak en Afghanistan komt terug
Een aantal van de militairen die op missie zijn in Afghanistan en Irak keert terug naar Nederland. De trainingen in beide landen zijn stilgelegd vanwege het coronavrius.

“Een deel van de mensen zal zeker terugkomen”, zei minister Ank Bijleveld van Defensie toen zij naar het ministerieel crisisoverleg ging. Hoeveel militairen terugkeren, zei ze niet.

Update 16:08 – Corendon annuleert alle reizen tot 1 juni 2020
Corendon annuleert al haar vakanties met vertrek tot 1 juni 2020. Dat maakt de reisorganisatie zojuist bekend. Dit besluit is het gevolg van het actuele reisadvies van de Nederlandse overheid, waarbij niet-noodzakelijke reizen naar het buitenland voorlopig worden afgeraden.

Alle mensen die getroffen zijn krijgen een mail. Zij kunnen een nieuwe vakantie boeken voor hetzelfde bedrag. Dat mag een andere vakantie zijn en een hele andere periode. “Niemand is dus zijn geld kwijt”, laat Corendon weten.

Lees er hier alles over

Update 15:47 – RIVM: ‘Het is te vroeg om enthousiast te zijn’
“Het is nog te vroeg om enthousiast te zijn”, zegt de woordvoerder van het RIVM naar aanleiding van de laatste cijfers over de corona-uitbraak. Volgens het RIVM wordt het een “cruciale week”.

Het coronavirus heeft de laatste 24 uur 34 levens geëist, minder dan het etmaal daarvoor, toen 43 mensen overleden aan de ziekte Covid-19. Het aantal vastgestelde besmettingen is ook minder snel toegenomen: zaterdag bedroeg de stijging nog 21 procent, zondag 16 procent en maandag kwam er 13 procent aan positieve testen bij.

Aan de andere kant nam het aantal ziekenhuisopnamen met 24 procent toe, terwijl de stijging een dag eerder ‘slechts’ 18 procent bedroeg. Een duidelijke lijn ontbreekt, want zaterdag kregen de ziekenhuizen er 30 procent aan patiënten bij. Het RIVM hoopt vanaf deze week effecten te zien van de maatregelen die het kabinet heeft genomen.

Update 15:35 – Youp van ‘t Hek ontslagen uit ziekenhuis
Cabaretier Youp van ‘t Hek is maandag ontslagen uit het ziekenhuis en herstelt thuis verder van de coronainfectie die hij heeft opgelopen. Dit heeft zijn agentschap bekendgemaakt. Donderdag werd bekend dat de cabaretier in het Amsterdam UMC (locatie AMC) lag.

Update 14:45 – Het kabinet geeft rond 19:00 een persconferentie na crisisoverleg

Om 17.00 uur is er opnieuw een crisisoverleg van het kabinet, waarbij gesproken wordt over het effect van de maatregelen tot nu toe. Na het overleg volgt om 19:00 uur een persconferentie. Bronnen rond het kabinet zeggen dat er geen nieuwe maatregelen worden aangekondigd. Wel wordt er gekeken naar hoe de huidige maatregelen beter gecontroleerd kunnen worden.

Lees ook: ‘Kabinet komt niet met nieuwe corona-maatregelen’

Update 14:36 – Dodental door coronavirus stijgt van 179 naar 213, 545 nieuwe besmettingen
De afgelopen 24 uur zijn er nog eens 34 mensen in Nederland overleden aan het coronavirus. Het dodental stijgt daarmee van 179 naar 213. In totaal zijn er nu 4749 Nederlanders besmet met het nieuwe virus.

Dat meldt gezondheidsorganisatie RIVM in een nieuwe update. Het RIVM brengt dagelijks rond 14:00 nieuwe cijfers naar buiten over het coronavirus in Nederland.

Update 14:24 – Vakbond FNV: ‘Verbied openbaar vervoer voor burgers zonder vitaal beroep’
De vakbonden FNV Spoor en FNV Streekvervoer roepen het kabinet op specifieke vervoersbewijzen te geven aan mensen met een vitaal beroep en het openbaar vervoer voor de rest van Nederland te verbieden. Henri Janssen, bestuurder FNV Spoor: ‘Onze leden staan zoals altijd klaar voor de reizigers, maar uiteraard niet ten koste van alles. Ze moeten op een veilige manier de artsen, verplegers, schoonmakers van ziekenhuizen en alle andere mensen uit de cruciale sectoren naar en van het werk kunnen brengen.’

Ook wil FNV meer beschermingsmiddelen, zoals handschoenen, spatbrillen, desinfectiemiddelen en mondkapjes, hebben voor het personeel werkzaam in de OV-sector. Daarnaast pleiten ze voor een verbod op contant geld. Met deze maatregelen geeft FNV aan het openbaar vervoer nog een hele tijd draaiende te kunnen houden. Janssen: ‘Bovendien geeft het de medewerkers in het openbaar vervoer het signaal mee dat ze gewaardeerd en belangrijk werk doen en dat hun gezondheid er voor het kabinet toe doet.’

Update 14:05 – Martin van Rijn beëdigd tot minister voor Medische Zorg
Martin van Rijn is door koning Willem-Alexander maandag beëdigd tot minister voor Medische Zorg. De PvdA’er zal deze functie voor drie maanden vervullen. Van Rijn zit op persoonlijke titel in het kabinet. Premier Mark Rutte vroeg hem eind vorige week tot het kabinet toe te treden nadat VVD’er Bruno Bruins wegens oververmoeidheid was opgestapt.

Van Rijn was in het vorige kabinet staatssecretaris van Volksgezondheid en eerder topambtenaar op het departement. Hij is vrijdag al direct aan de slag gegaan. Het coronadossier is in handen gekomen van minister Hugo de Jonge.

Update 14:01 – Ministerie, reisorganisaties en verzekeraars maken 10 miljoen euro vrij om gestrande reizigers terug te halen
De overheid en de reissector gaan een extra inspanning leveren om gestrande Nederlandse reizigers uit het buitenland terug te halen. Het gaat volgens minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) om een “complexe en unieke” operatie.

Er komt een speciale regeling voor reizigers die door de coronacrisis zijn gestrand en niet kunnen terugvallen op een reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. Rijksoverheid, reisbranche en verzekeraars maken hiervoor tot eind april 10 miljoen euro vrij.

Lees meer

Update 14:00 – Defensie begint met distributie van veertig beademingsapparaten naar zeven ziekenhuizen
Militairen zijn maandag begonnen met de distributie van veertig beademingsapparaten van Defensie naar zeven ziekenhuizen. De apparatuur is nodig om ernstig zieke coronapatiënten te beademen op intensivecare-afdelingen van die ziekenhuizen. Wegens de coronacrisis is er grote vraag naar deze levensreddende apparatuur. Het aantal ic-bedden wordt fors uitgebreid vanwege de verwachte toestroom van nieuwe patiënten.

Afgelopen zaterdag zijn medische planners van Defensie aan de slag gegaan in Brabantse ziekenhuizen, waar de ziekenhuizen patiënten moeten herverdelen over andere ziekenhuizen elders in het land. Nog eens vijf militaire planners ondersteunen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bij de aanpak van de crisis. En verder assisteren drie planners bij het ombouwen van het Van der Valk-hotel in Uden naar een tijdelijk ziekenhuis. Daardoor wordt het naastgelegen Bernhoven-ziekenhuis ontlast.

Update 13:51 – CBL wacht gespannen de persconferentie af nu hamsteren afneemt
De oproep om te stoppen met hamsteren lijkt eindelijk gehoor te hebben gevonden. “De pieken nemen wat af”, laat het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) weten. Toch zijn ze er nog niet helemaal van overtuigd dat die dalende lijn door gaat zitten. “Vanavond is er weer een persconferentie en dat leidt meestal tot extra drukte in supermarkten.”

Update 13:43 – ‘Ouderen en kwetsbare mensen moeten voorrang krijgen bij thuisbezorging van boodschappen’
Ouderen en andere kwetsbare mensen zouden voorrang moeten krijgen bij thuisbezorging van boodschappen. Daarvoor pleit ouderenbond ANBO. “Oudere mensen die echt niet de deur uit kunnen vanwege hun broze gezondheid bestellen vaak al jaren hun boodschappen bij een bezorgdienst. Op dit moment moeten zij soms 3 weken wachten tot hun boodschappen worden bezorgd”, stelt de directeur van de bond, Liane den Haan.

Den Haan doet ook een oproep aan gezonde mensen om naar de supermarkt te gaan. “Als je naar de supermarkt kunt, ga dan alsjeblieft en doe op die manier je boodschappen. Dan kunnen supermarkten de mensen helpen die de bezorgdienst echt nodig hebben. En dan hebben we allemaal onze boodschappen op tijd in huis.

Update 12:47 – Van der Valk en Fletcher Hotels gaan coronapatiënten opvangen
Hotelketens Van der Valk en Fletcher bieden locaties aan voor onder meer de opvang van coronapatiënten. Het gaat dan om patiënten die “te goed zijn voor het ziekenhuis en te slecht voor thuis”, aldus de woordvoerder van het coronacentrum dat nu wordt voorbereid in een Van der Valk-hotel in het Limburgse Urmond.

Het coronacentrum is een initiatief van huisartsen, thuiszorgorganisaties en ziekenhuizen in de regio. Momenteel wordt hard gewerkt om het coronacentrum zo snel mogelijk klaar te maken. Vooralsnog gaat het enkel om de Van der Vlak-vestiging in Urmond. “Mocht het nodig zijn, volgen er meer locaties, maar daar is nu nog geen sprake van.”

Ook Fletcher Hotels is druk bezig met het organiseren van zorgopvanglocaties. Volgens topman Rob Hermans gaat het om zorglocaties voor coronapatiënten, zorglocaties voor ouderen die geen corona hebben, en locaties voor ziekenhuispatiënten zonder corona.

Update 12:41 – Ook vuurwerkbrillen zijn welkom
In het MartiniPlaza in Groningen is maandag een inzamelpunt geopend voor medische hulpmiddelen. Mensen en bedrijven uit Noord-Nederland die hulpmiddelen willen doneren om de ziekenhuizen en andere zorginstellingen in het noorden van het land te helpen, kunnen daar vanaf nu iedere middag terecht.

Het gaat bijvoorbeeld om professionele mondmaskers, wegwerphandschoenen en beschermingsbrillen. “Ook vuurwerkbrillen zijn bruikbaar”, meldt het UMCG. Medewerkers van het academische ziekenhuis controleren de ingeleverde materialen. Het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) verdeelt de hulpmiddelen vervolgens onder zorginstellingen in de regio die ze hard nodig hebben.

Update 12:04 – Paasvuren wederom afgelast, dit jaar vanwege de coronacrisis
Heel veel paasvuren in het noorden en oosten van het land gaan dit jaar weer niet door. Ditmaal wordt de eeuwenoude traditie getroffen door maatregelen vanwege de coronacrisis in Nederland. Vorig jaar mochten honderden paasvuren niet ontstoken worden vanwege droogte en harde wind.

In alle veiligheidsregio’s in het land geldt tot 6 april een noodverordening vanwege de coronamaatregelen. Veel gemeenten en ook paasvuurbouwers houden er rekening mee dat die noodverordening zeer binnenkort wordt verlengd tot na Pasen. In dat geval is een bijeenkomst als een paasvuur verboden, omdat daar veel te veel mensen bij elkaar komen. Bovendien moet de opbouw van de houtbergen deze week beginnen en dat is onder de noodverordening ook niet toegestaan.

Update 11:26 – Grote kappersketens sluiten hun deuren om verspreiding coronavirus tegen te gaan
Een aantal grote kappersketens, aangesloten bij samenwerkingsverband Kappersunited, gaat vanaf maandagmiddag 13.00 uur dicht vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Zij menen dat het in het algemene belang is om dicht te gaan, ondanks het advies van het RIVM dat kappers gewoon open kunnen blijven.

Bij Kappersunited zijn ketens als BrainWash, Cosmo, Hizi Hair, Kinki Kappers en TEAM Kappers aangesloten. In totaal gaat het om vijftien ketens. Ze besloten tot de sluiting over te gaan na de NL-Alert van zondag en de oproep van artsen in de media om binnen te blijven.

Update 10:55 – Veel onduidelijkheid over terughalen Nederlandse cruisepassagiers
De Nederlandse cruisepassagiers van de Costa Luminosa vliegen mogelijk maandag terug naar Schiphol. “Er wordt heel hard gewerkt aan een vliegverbinding van Genua naar Amsterdam”, laat de Nederlandse ambassade in Rome weten. Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren is nog maar de vraag.

Ook tientallen Nederlanders die op een ander cruiseschip zitten, de MSC Splendida, weten nog niet precies wanneer ze terugkeren. Volgens opvarenden zitten zo’n zestig Nederlanders op de boot, die momenteel onderweg is naar de haven van Marseille. De toeristen zouden aanvankelijk dinsdag vanuit de Franse plaats terug naar Amsterdam vliegen, maar volgens opvarenden die met Stip Reizen hebben geboekt, is dat van de baan.

Lees meer

Update 10:48 – Politieke jongerenorganisaties vragen aandacht voor positie jongeren in coronacrisis
Verschillende politieke jongerenorganisaties schrijven maandag een brief naar minister Van Engelshoven waarin ze vragen aandacht te besteden aan de situatie van jongeren in de coronacrisis. Zo schrijven ze dat jongeren vaak werken op basis van een 0-urencontract of als uitzendkracht. Hierdoor is het voor bedrijven makkelijk om het aantal werkuren te verkorten, of zelfs te ontslaan. Ook hebben ze geen recht op bijstand of WW, terwijl hun vaste lasten gelijk blijven.

Daarom pleiten de organisaties voor uitstel van betaling van college- en lesgeld en compensatie van extra opgelopen schulden tijdens de coronacrisis. Ook vragen ze aan de minister om jongeren op hun rechten te wijzen, zoals de mogelijkheden om via je werkgever een deel van je loon uitbetaald te krijgen. Daarnaast willen ze dat er met werkgevers- en werknemersorganisaties een gesprek komt over extra oplossingen voor jongeren die hun baan dreigen kwijt te raken.

Update 10:30 – Transavia en FNV bereiken akkoord met baangarantie personeel
Transavia en vakbond FNV hebben een corona-akkoord bereikt. “Werknemers zien tijdelijk af van hun winstuitkering over het jaar 2019 en zullen vakantiedagen inzetten, in ruil voor baangarantie én inkomenszekerheid voor een periode van 3 tot 6 maanden”, legt Birte Nelen, cao-onderhandelaar namens het grondpersoneel, uit. “Dit pakket aan noodmaatregelen geldt zowel voor werknemers in vaste dienst als met een tijdelijk contract. Ze worden volledig doorbetaald door Transavia, die een beroep doet op een tegemoetkoming in de loonkosten, via het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid.”

Update 09:31 – Nederlanders bezoeken massaal nieuwswebsites en -apps
Nederlanders houden nieuwswebsites en -apps veel beter in de gaten om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rond het coronavirus. In het weekend van 14 maart waren er 2 miljoen meer Nederlanders die online het nieuws lazen dan gebruikelijk. Dat meldt Verenigde Internet Exploitanten (VINEX) op basis van bezoekerscijfers van Hartvannederland.nl, NU.nl, AD.nl, NOS.nl en ruim twintig andere nieuwswebsites en -apps.

Op zondag 15 maart bereikte het aantal bezoekers van nieuwswebsites een piek. Ruim 9 miljoen Nederlanders lazen online het nieuws. Die dag bleek dat de uitbraak van het coronavirus grote gevolgen zou hebben voor het openbare leven. Het kabinet besloot om alle horeca, kinderdagverblijven en scholen te sluiten.

Update 08:53 – Koepel Gepensioneerden waarschuwt voor kortingen op de pensioenen
Door de stevige impact van de coronacrisis op de economie liggen eind dit jaar ook kortingen op de pensioenen op de loer. Daarvoor waarschuwt de Koepel Gepensioneerden, die onder meer wijst op de vertraging bij de uitwerking van het pensioenstelsel en de gevolgen daarvan op de inkomens van senioren. Bij kortingen op de pensioenen is crisiscompensatie volgens de seniorenorganisatie op zijn plek.

De Koepel Gepensioneerden vraagt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken per brief voor overleg over compensatiemaatregelen bij eventuele kortingen. De organisatie vraagt daarbij extra aandacht voor de sociale en financiële gevolgen voor ouderen die succesvol behandeld zijn voor het virus en na die behandeling nog langdurig of zelfs levenslang extra zorg nodig hebben.

Update 08:00 – Vakantiegeld mogelijk later uitbetaald door coronacrisis
Om bedrijven te helpen die door de coronacrisis in zwaar weer zijn gekomen, kijken verschillende vakbonden naar de mogelijkheid om het vakantiegeld later uit te keren. Dat bevestigt cao-coördinator Zakaria Boufangacha van vakbond FNV aan De Telegraaf. Hoewel het kabinet noodmaatregelen heeft toegezegd, vreest FNV dat deze voor sommige bedrijven te laat komen.

Lees meer

Update 07:29 – Olympische Spelen worden niet afgelast, mogelijk wel uitgesteld
Yoshiro Mori, voorzitter van het organisatiecomité van Tokio 2020, zegt dat de Olympische Spelen in ieder geval niet worden afgelast. Uitstel is volgens Mori een van de scenario’s die de komende vier weken wordt bestudeerd. “We zullen alle opties nauwkeurig moeten bekijken omdat er veel geld mee gemoeid is. Onze grootste zorg zijn de extra kosten die uitstel met zich meebrengt”, zei Mori tijdens een persbijeenkomst in Tokio.

De organisatie laat weten binnen een maand te beslissen of er een andere datum komt. Voorlopig beginnen de Spelen op 24 juli. Mori stoort zich aan de kritiek die het IOC en zijn organisatie hebben gekregen: “Het is frustrerend om te horen dat we te weinig om de atleten zouden geven.”

Update 07:25 – Nederlanders krijgen laatste kans om terug te keren uit Zuid-Korea
Nederlanders die momenteel nog in Zuid-Korea verblijven, hebben dinsdag en donderdag nog de kans om terug naar Schiphol te vliegen. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken voert de KLM dan nog twee rechtstreekse vluchten uit vanaf Incheon International Airport in Seoul.

Of KLM na donderdag nog repatriëringsvluchten uitvoert vanuit Zuid-Korea is niet bekend. Het ministerie roept Nederlanders daarom dringend op gebruik te maken van de terugvluchten dinsdag en donderdag, gezien “de afnemende reismogelijkheden wereldwijd”. Tickets zijn te boeken op de website van KLM.

Update 07:20 – Philips schroeft productie medische ventilatoren flink op
Philips gaat de productie van medische ventilatoren de komende tijd flink verhogen om zo aan de sterke vraag van ziekenhuizen vanwege de coronacrisis te voldoen. Het is de bedoeling dat binnen acht weken een verdubbeling van de productie wordt behaald en tegen het derde kwartaal moet dat een verviervoudiging zijn.

Philips neemt extra personeel aan, voegt productielijnen toe en gaat werknemers meer diensten laten draaien. “Er is een ongekende wereldwijde vraag naar medische apparatuur om te helpen met de diagnose en behandeling van patiënten met het coronavirus”, aldus topman Frans van Houten van Philips.

Update 06:00 – Unicef: meer gevaar voor kinderen door virusmaatregelen
UNICEF waarschuwt dat door de maatregelen die genomen moeten worden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, honderden miljoenen kinderen over de hele wereld te maken kunnen krijgen met toenemende bedreiging van hun veiligheid en welzijn.

Dat zou kunnen zijn in de vorm van mishandeling, geweld, uitbuiting, sociale uitsluiting en scheiding van verzorgers. Het Kinderfonds van de Verenigde Naties dringt er daarom bij regeringen op aan de veiligheid en het welzijn van kinderen te waarborgen.

Update 06:00 – Duizenden beschermings- en hulpmiddelen aangeboden bij Rode Kruis
Het Rode Kruis heeft afgelopen weekeinde duizenden beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen ontvangen. Het gaat onder meer om ruim 125.000 maskers, 36.000 beschermingsbrillen en 500 liter desinfecterende vloeistof.

Afgelopen vrijdag deed de hulporganisatie een oproep aan particulieren en ondernemers die beschikken over de juiste materialen om hun spullen te doneren aan de hulporganisatie.

Update 05:44 – Leids coronavaccin buiten Nederland getest
Het grote Amerikaanse medische concern Johnson & Johnson werkt in Leiden met meer dan honderd mensen aan een coronavaccin, maar zal dat vaccin vermoedelijk niet in Nederland op mensen testen. Dat schrijft het FD. De regels voor klinische tests op mensen zijn in Nederland strenger dan in andere landen en zouden volgens het concern vertraging opleveren.

Om snelheid te maken, wordt het Leidse vaccin waarschijnlijk in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk getest, zo laat het concern weten na vragen van het FD. ‘We kiezen de snelste en beste manier’, aldus een verklaring van Janssen, het farmaceutische dochterbedrijf van Johnson & Johnson. Janssen heeft in Leiden een grote vestiging.

De Nederlandse procedures botsen met de wens van politici en medici om juist snelheid te maken bij de ontwikkeling van een coronavaccin.

Update 03:39 – KLM vliegt vanuit Hongkong naar Amsterdam
KLM vliegt dinsdag om 13.35 uur (lokale tijd) van Hongkong naar Amsterdam. De luchtvaartmaatschappij heeft van de Nederlandse luchtvaartautoriteiten ontheffing gekregen van het landingsverbod dat geldt voor vluchten vanuit de Chinese stad. Dat heeft het consulaat-generaal in Hongkong bekendgemaakt.

Niet alleen Nederlanders maar ook inwoners van andere EU-landen, het Verenigd Koninkrijk en Schengenlanden kunnen meevliegen. “Bent u gestrand in Hongkong of Macau en is het voor u belangrijk snel terug naar Nederland te gaan? Dan is dit misschien een goede optie. Neem contact op met de KLM voor het boeken van een ticket”, schrijft het consulaat-generaal.

Update 03:30 – Crisisteam buigt zich over nieuwe maatregelen
De ministeriële crisiscommissie van het kabinet komt maandagavond opnieuw bijeen om te overleggen over coronamaatregelen. Na een weekend waarin veel Nederlanders toch in groepen van het mooie weer leken te genieten, komen strengere maatregelen steeds dichterbij.

De overheid zag zich zondag zelfs genoodzaakt Nederlanders via een NL-Alert-bericht op te roepen echt afstand van elkaar te houden en bij verkoudheid thuis te blijven. Veel bewindspersonen spraken in televisieprogramma’s en op sociale media hun onbegrip uit voor eigenwijze Nederlanders die zich niet aan de adviezen houden.

Update 03:30 – Ouderen kunnen rustig winkelen
Ouderen die even rustig willen winkelen kunnen terecht bij een speciaal ouderenuurtje in meerdere supermarkten. Op die manier lopen ze minder risico het coronavirus op te lopen en hebben ze minder kans om mis te grijpen.

Bij meerdere filialen van Jumbo kon het al, maar vanaf maandag kunnen mensen van boven de zeventig op werkdagen tussen 07.00 en 08.00 uur ook bij Albert Heijn terecht voor hun boodschappen, voordat de winkel voor iedereen opengaat. Lidl introduceert een aparte kassa voor ouderen tussen 09.00 uur en 11.00 uur, in de winkels waar dat goed kan. In winkels waar beperkter kassa’s voorhanden zijn, komt een voorrangskassa voor ouderen, die op werkdagen de hele dag voor ouderen open is.

Update 00:00 – Speciaal vignet helpt grensarbeiders de grens over
Grensarbeiders die werken in zogenoemde vitale sectoren en een cruciaal beroep uitoefenen kunnen met een vignet sneller de grens tussen België en Nederland oversteken. Dit vignet moet oponthoud bij de grens voorkomen, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

België verbiedt sinds woensdag niet-essentiële reizen naar het buitenland. Mensen die in België wonen en in Nederland werken of andersom mogen de grens wel over met een werkgeversverklaring. Bepaalde mensen, die in belangrijke sectoren zoals de zorg werken en onmisbare beroepen uitoefenen, kunnen een speciaal vignet aanvragen.

ANP/Redactie