'Vakantiegeld mogelijk later uitbetaald door coronacrisis'

Veel bedrijven hebben het financieel hard te halen met de aanhoudende coronacrisis. Om die reden kijken sommige bedrijven of ze het uitbetalen van vakantiegeld en winstuitkeringen zouden kunnen uitstellen.

Dat bevestigt cao-coördinator Zakaria Boufangacha van vakbond FNV aan De Telegraaf. Hoewel het kabinet noodmaatregelen heeft toegezegd, vreest FNV dat deze voor sommige bedrijven te laat komen. “We kijken dus hoe we bij die groep zorgen voor meer liquide middelen”, aldus Boufangacha tegen de krant.

Lees ook: Dit gaat het kabinet doen om ondernemers en zzp’ers te redden

De cao-coördinator laat weten dat er diverse scenario’s liggen om dat te bewerkstelligen. Waaronder het opschorten van vakantiegeld en uitkering van de winst. Daarna stelt hij wel dat dit niet direct aan de orde is, eerst moet in kaart worden gebracht welke bedrijven dit echt uit de brand zou helpen.

De FNV laat in een schriftelijke reactie aan Hart van Nederland weten dat het niet wenselijk is dat het vakantiegeld later wordt betaald. “We vinden het nu ook niet aan de orde, omdat het vakantiegeld pas in mei wordt uitbetaald. Sectoren die nu in zwaar weer zitten, kunnen aanspraak maken op het steunpakket van het kabinet. De loonkosten worden daarbij voor 90 procent door het kabinet betaald. Ook zijn er andere maatregelen om bedrijven te ontlasten en te zorgen dat mensen hun inkomen behouden.”

Steunpakket voor bedrijven

Inmiddels hebben al bijna 50.000 bedrijven werktijdverkorting aangevraagd voor hun personeel. Vorige week dinsdag werd bekend dat het kabinet, werkgevers en vakbonden het in grote lijnen eens zijn over een groot steunpakket voor bedrijven en zelfstandigen die hard worden geraakt door de coronacrisis.

Hoe het pakket er precies uit komt te zien, is nog niet duidelijk. Te denken valt aan liquiditeitssteun voor bedrijven en inkomensondersteuning voor zzp’ers. Later deze week wordt daar meer over bekendgemaakt, aldus minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).