Gezondheid

Grote drukte bij bagageband Schiphol: 'Anderhalve meter lukte niet'

Op Schiphol krioelde het maandagochtend van de reizigers die net geland waren en op hun koffers stonden op te wachten bij de bagageband. Er werd omgeroepen om vanwege het nieuwe coronavirus anderhalve meter afstand van elkaar te houden, maar door de drukte konden reizigers hier amper gehoor aan geven.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Reizigers die uit zowel Suriname, Aruba, Bonaire en Curaçao aankwamen, konden hun koffers allemaal rond hetzelfde tijdstip ophalen bij dezelfde bagageband. Honderden reizigers kwamen daardoor op elkaar te staan.

Tino kwam maandagochtend samen met zijn vrouw terug van een vakantie op Bonaire. Ze  waren erg verbaasd toen ze alle mensen op elkaar zagen staan, vertelt hij aan Hart van Nederland. “Ik vlieg vaker, maar ik heb het nog nooit zo druk bij een bagageband gezien.”

‘Geen prettige thuiskomst’

Volgens de Diemenaar stonden er een paar honderd mensen bij dezelfde band op hun koffer te wachten. “Iedereen was terughoudend omdat je afstand moet houden van elkaar, maar dat kon bijna niet.”

Op Bonaire is het virus nog bij niemand vastgesteld. “Je komt uit een coronavrij gebied en vliegt naar Nederland waar het virus zich wel heeft verspreid. Dan zie je er wel tegenop”, vertelt Tino. “En dan is die bagageband je eerste kennismaking. Dat is geen prettige thuiskomst.” De vakantieganger voelde zich totaal niet op zijn gemak.

Lees ook: Cabinepersoneel uit grote zorgen: ‘Men kan zich niet aan richtlijn coronavirus houden’

Uiteindelijk is de vrouw van Tino uit voorzorg alvast naar buiten gegaan en heeft hij de koffers opgewacht. “Ik heb meer dan een uur bij de bagageband gewacht. Daar kon je geen afstand meer houden, want door de drukte stond iedereen te dringen om z’n koffer te pakken.”

‘Andere banden waren leeg’

De reiziger zag dat alle andere bagagebanden leeg waren. “Ik snap dus niet waarom ze de koffers daar niet over konden verspreiden.”

Een woordvoerder van Schiphol laat aan Hart van Nederland weten dat het niet de bedoeling was dat zoveel mensen op elkaar stonden. “De douane houdt bij vluchten uit de Antillen 100-procentcontroles. Daar hebben ze bepaalde faciliteiten voor nodig, en die waren maandagochtend alleen beschikbaar bij bagageband 22.”

De controles zijn bedoeld om drugssmokkel tegen te gaan. “Nu zijn die faciliteiten meer verspreid over de bagagebanden, dus kunnen de reizigers meer afstand houden”, verzekert de woordvoerder.

Schiphol neemt maatregelen

Zowel artsen als politici maken zich zorgen om Nederlanders die zich niet aan de voorschriften houden om genoeg afstand van elkaar te houden. Tino zag op Schiphol maar weinig maatregelen om die social distancing te bevorderen. “Ik zag weinig voorzorgsmaatregelen in de hal, en dat had ik wel verwacht. Alleen bij de paspoortcontrole stonden rode streepjes waar je niet overheen mocht.”

Volgens de woordvoerder van de luchthaven zijn er meerdere maatregelen genomen om reizigers op gepaste afstand te houden. “Bij de wachtrijen van verschillende balies hebben we extra ruimte gecreëerd met tape of met banklining.”

Zeep voor reizigers

Daarnaast wordt er volgens de woordvoerder frequent omgeroepen dat reizigers erop moeten letten om afstand te houden en staat die oproep ook op alle schermen op het vliegveld. Daar komt nu bij dat elke vlucht een aparte bagageband krijgt.

Wat betreft de hygiëne zegt de woordvoerder dat er voor medewerkers desinfectiepompjes aanwezig zijn. “Voor reizigers zijn er volgens de woordvoerder veel toiletfaciliteiten en er is voldoende zeep. “We zijn afhankelijk van de inzet van de reiziger en we vragen ze met klem de oproepen en de maatregelen te waarborgen.”