Politiek

Minister De Jonge uit frustratie: 'Ik weet werkelijk niet onder welke steen jij gelegen hebt'

De hordes mensen in parken en op stranden zorgden dit weekend voor veel onbegrip in frustratie. Zowel artsen als politici maken zich zorgen om Nederlanders die zich totaal niet aan de voorschriften houden om het coronavirus zoveel mogelijk in te dammen. Minister Hugo De Jonge van Volksgezondheid vertelt dat hij na bezoeken aan verschillende ziekenhuizen in Brabant – die het nu heel zwaar hebben – thuiskwam en zich rot schrok.

“Ik weet werkelijk niet onder welke steen je gelegen hebt als je niet door hebt inmiddels dat dit een buitengewoon ernstig virus is en met een buitengewoon ernstig ziektebeeld”, aldus De Jonge.

Lees ook: Woedende reacties om dagjesmensen en groepsles boksen op strand Scheveningen

Hij drukt iedereen op het hart écht te luisteren en afstand te houden. “Dit is niet het moment eigenwijs te zijn. Niet het moment om je eigen plan te trekken. Maar het moment om gewoon instructies te volgen.”

Nieuwe maatregelen

Als er niets verandert zou dat weleens kunnen betekenen dat de maatregelen worden aangescherpt, onderschrijft ook de minister. “Als mensen eigenwijs blijven ontkom je er niet aan dat je weer nieuwe maatregelen zult moeten nemen. Dat kan op enig moment nodig zijn. We bekijken het van dag tot dag.”

Lees ook: Massale oproep op sociale media: blijf thuis mensen

“Vandaag is de boodschap vanuit het kabinet één hele duidelijke: houd je aan de instructies die we geven. Zorg dat je niet zelf onderdeel bent van de overdracht van dat virus.