Politiek

Bronnen: Kabinet komt niet met nieuwe stevige corona-maatregelen

Het kabinet is op dit moment nog niet van plan om niet-essentiële winkels, zoals kledingwinkels en meubelzaken, te sluiten vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Dat melden Haagse bronnen aan Hart van Nederland.

Update: het kabinet heeft inmiddels de corona-maatregelen verscherpt

Maandagmiddag om 17.00 uur er is opnieuw een crisisoverleg van het kabinet, waarin de corona-maatregelen die tot nu toe genomen zijn worden geëvalueerd. Afgelopen weekend bleek dat veel Nederlanders het niet zo nauw nemen met de dringende oproep om zo veel mogelijk binnen te blijven en minimaal anderhalve meter afstand van elkaar te houden.

Lees ook: Woedende reacties om dagjesmensen en groepsles boksen op strand van Scheveningen

‘Contactverbod niet mogelijk’

Bronnen rond het kabinet zeggen dat er gekeken wordt naar hoe de huidige maatregelen beter gecontroleerd kunnen worden. Zo hoeven winkels vooralsnog nog niet dicht, maar kijkt het kabinet naar voorschriften en richtlijnen waarmee winkels op een verantwoorde manier open kunnen blijven.

Sommige oppositiepartijen eisen dat Nederland helemaal op slot gaat. Het kabinet wil daar tot nu toe niets van weten, maar benadrukt ook telkens dat het per dag bekijkt welke maatregelen nodig zijn, op basis van de adviezen van gezondheidsorganisatie RIVM.

Persconferentie na crisisoverleg

Bij het crisisoverleg zijn sowieso premier Mark Rutte, de drie vicepremiers, ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid), Bijleveld (Defensie) en Blok (Buitenlandse Zaken) aanwezig. Martin van Rijn, de nieuwe minister voor Medische Zorg, schuift voor het eerst aan. Na het overleg, rond 19.00 uur, is er een persconferentie.

Kort na de persconferentie begint op het provinciehuis in Utrecht een overleg van het Veiligheidsberaad. Daarbij spreken burgemeesters uit heel Nederland met onder anderen minister Grapperhaus over de maatregelen die ze kunnen nemen.

De persconferentie na afloop van het crisisoverleg is live te volgen op SBS6, hartvannederland.nl en in onze app.