Misdaad

Man dreigt heel Hank te besmetten met coronavirus

Inwoners van het Brabantse Hank worden al weken bedreigd door een onbekende man. Zijn nieuwste dreigement: iedereen besmetten met corona via de plaatselijke supermarkt. “Ik ga lekker hoesten op alles en iedereen in de Jumbo.”

“Dit moet stoppen”, zegt inwoner en plaatselijke bekendheid Louis de Bot. “Stel dat de supermarkt moet sluiten, dan hebben we hier in het dorp helemaal niets meer.” De Bot was één van de eerste slachtoffers van de onbekende bedreiger. Die gooide half februari een poster op A3-formaat bij hem in de bus. “Van een man in een nazi-uniform, met mijn hoofd erop gefotoshopt.”

Daarna volgden verschillende telefonische bedreigingen. “Hij zei dat hij mijn kinderen iets zou aandoen. Dat hij een granaat bij de voordeur zou hangen, mijn kat op de barbecue zou gooien.” Ook dreigt hij een bom te laten ontploffen in de plaatselijke speeltuin. “En de kinderen zullen dat niet overleven, zegt hij.”

Niet bang

Waarom juist De Bot in eerste instantie slachtoffer is van de bedreiger, weet hij niet. Hij is een bekende figuur in Hank en runt onder meer een Facebook-pagina over het Hank van vroeger. “Maar ik ben niet bang voor hem”, zegt De Bot.

De Bot heeft camerabeelden van de man die hem bedreigt. Die zijn gemaakt toen hij de poster bij hem in de bus gooide. Hij heeft ze ook doorgeven aan de politie, maar die zegt volgens De Bot niet veel voor hem te kunnen doen.

Ziekteverschijnselen

De onbekende man laat ook van zich horen in de speciale whatsappgroep die is aangemaakt om mensen in Hank te kunnen helpen tijdens de coronacrisis. Hij schrijft dat hij besmet in is met corona. “Ik heb weinig ziekteverschijnselen maar vind het heerlijk om corona te hebben. Geen school, geen werk en gratis geld van de overheid. Nu zie ik regelmatig dat brood, wc-papier en handzeep snel opraakt. Dit maakt mij woest. Daarom zal ik op bijna alle producten in de Jumbo sporen uit mijn neus en keel achterlaten.”

In dezelfde app zegt de onbekende ook de maker te zijn van alle hakenkruizen die de afgelopen tijd in en rond Hank zijn aangebracht. De Bot heeft inmiddels het telefoonnummer van de man. “Maar zijn telefoon staat nu helemaal uit. Hij weet natuurlijk dat je hem daarmee kunt volgen.”

Kinderstemmetje

Ook Anke Wiedeman heeft sinds kort te maken met bedreigingen. Ze wordt gebeld door een man die een kinderstemmetje opzet. “Hij bedreigt ons met de dood en dreigt ons huis en onze auto te vernielen”, zegt ze.

Woensdag kreeg ze het eerste telefoontje, donderdag deed ze bij de politie aangifte van bedreiging. “Die bedreiging met corona vind ik niet eens zo erg, maar dat hij dreigt de speeltuin op te blazen, dat vind ik het ergste. Je ziet ook nergens meer kinderen, niet in de speeltuin en niet op het schoolplein.” Wiedeman had gisteren nog contact met de recherche. “Van hen begreep ik dat ze hard aan het werk zijn om deze man op te pakken.”

Bommelding in de Jumbo

De politie bevestigt dat er een onderzoek loopt naar de bedreigingen in Hank. Ook de bommelding in de Jumbo van vorige week wordt daarin meegenomen. Een woordvoerster van de politie roept inwoners op om verdachte situaties te melden. “We hebben de burgers nodig om ons te helpen bij dit onderzoek.”

Een woordvoerder van de Jumbo in Hank wil vanwege het lopende politieonderzoek niet reageren op de bedreigingen in de buurtapp. Anderhalve week geleden zou er ook een bommelding bij de supermarkt hebben plaatsgevonden.