Politiek

LIVEBLOG | Minder dan 600 coronapatiënten nog op intensive care

De intelligente lockdown blijft tot eind mei grotendeels intact om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus in Nederland tegen te gaan. Wel heeft het kabinet een ‘routekaart’ gepresenteerd waarop de plannen staan om uit deze intelligente lockdown te komen. Zo kunnen kappers en andere contact-beroepen op 11 mei weer de deuren openen en gaan basisschoolkinderen weer naar school.

Volg in dit liveblog de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis.

  • Lees hier het liveblog van woensdag terug.
  • Het aantal corona-doden in Nederland is opgelopen tot 5.288.
  • In totaal zijn er tot nu toe 41.774 mensen in ons land positief getest op het virus.
  • De toestroom in de ziekenhuizen lijkt af te vlakken: 11.192 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).
  • Er liggen op dit moment in totaal 584 coronapatiënten op de intensive care.
  • Bekijk op deze kaart het aantal opgenomen inwoners er per gemeente.

Update 23:31 – Liveblog gesloten

Dit liveblog is voor vandaag gesloten. Voor het laatste nieuws, houd onze site in de gaten. Vanaf morgenochtend weer een vers liveblog met de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus.

Update 22:00 – Danssector stuurt brandbrief naar regering: schade meer dan 22 miljoen

De Nederlandse danssector heeft donderdag een brandbrief naar de regering gestuurd. De sector wil meer financiële steun van de overheid en hoopt zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan.

“Het hervatten van de dansactiviteiten kan alleen als dat op verantwoorde wijze gebeurt. Wij hebben daarom hard gewerkt aan een protocol dat we op 11 mei willen presenteren aan de verantwoordelijke ministers van het kabinet”, zegt een woordvoerster van Dansondernemers.nl. Dat is een samenwerkingsverband van dans- en beroepsorganisaties en een aantal onafhankelijke ondernemers.

Niet alleen zijn de ongeveer 1,4 Nederlanders die in hun vrije tijd dansen gedupeerd, maar ook de professionele dansers en dans-topsporters. “De Nederlandse Danssportbond heeft in opdracht van NOC*NSF de economische schade tot nu toe beraamd op meer dan 22 miljoen euro als de danssport sector tot 1 augustus gesloten blijft.”

De dansactiviteiten liggen sinds 15 maart stil.

Update 21:17 – Safaripark Beekse Bergen gaat vanaf 25 mei weer open

Safaripark Beekse Bergen opent vanaf 25 mei weer de deuren. “We hebben het protocol klaarliggen, de maatregelen genomen en we zijn er klaar voor”, vertelt manager Rens Willemsen. “We kunnen niet wachten om weer bezoekers te mogen ontvangen.”

Bezoekers moeten zich online aanmelden en er is een maximaal aantal bezoekers toegestaan. Ook wordt er gewerkt met tijdslots, zodat er geen rijen mensen op elkaars lip voor de ingang staan.

Het park was sinds 14 maart gesloten in verband met de coronamaatregelen.

Update 21:12 – Wil (82) voerde actie voor deur verpleeghuis: ‘Kan ik mijn man nog zien voordat hij overlijdt?’

Wil van Buren voerde vorige week actie voor de deur van het verpleeghuis waar haar dementerende man Nico (83) woont, omdat ze hem weer wil kunnen bezoeken. Drie dagen lang zat ze buiten op een stoel voor de deur van het verpleeghuis in Best.

De reacties op haar actie noemt ze hartverwarmend, maar ondanks de op handen zijnde versoepeling van de bezoekregelingen ziet ze geen licht aan het eind van de tunnel. “Mijn man gaat steeds verder achteruit. In 14 dagen kunnen veel mensen doodgaan. Die verhalen hoor ik al weken. En volgens mij overlijden er nu niet alleen mensen aan corona, maar ook aan verdriet.”

Lees hier het hele verhaal.

Update 19:48 – Sportscholen ‘als kleine jongetjes buitengesloten’

Sportscholen moeten wat het kabinet betreft in ieder geval tot september gesloten blijven. Premier Mark Rutte zei woensdagavond dat sportscholen nou eenmaal een plek zijn waar niet goed wordt schoongemaakt. Dat is tegen het zere been van sportschoolhouders en -medewerkers in het hele land. ”We streven al jaren naar een gezonde en vitale samenleving en juist nu tijdens deze pandemie worden wij als klein jongetje buitengesloten”, zegt sportschoolhouder Roxanne van Berkel.

Zij startte op vier mei al de petitie om de sportscholen eerder open te krijgen, maar bedacht ook iets anders om haar personeel aan het werk te houden en Nederland weer in beweging te krijgen. Ze besloot haar hele inboedel elke dag opnieuw naar buiten te verplaatsen. ”Dan heb je met één loopband al vijftienduizend euro en vierhonderd kilo aan apparatuur buiten staan. En dit doen we dan met al onze fitnessmaterialen.”

Een monsterklus, want “alles moet bijvoorbeeld op wieltjes worden gezet”. “Natuurlijk doe je dat liever niet. Maar je hebt ook personeel en kinderen en inkomen nodig om te kunnen eten.”

Lees hier het hele verhaal.

Update 18:43 – Pret- en dierenparken bereiden zich voor op heropening

Kees Klesman, directeur Club van Elf, de vereniging waarin de 23 grootste pretparken en dierentuinen bij zijn aangesloten, is opgetogen over de versoepelde maatregelen van de Rijksoverheid.

“Nu zijn we druk bezig om per situatie te bekijken op welke manier we de opening van de parken vorm kunnen gaan geven”, vertelt vertelt Klesman aan Hart van Nederland. Bij de Club van Elf zijn onder meer De Efteling, Artis, De Apenheul, Duinrell, Madurodam, Burgers Zoo en Wildlands aangesloten. Deze parken bleven de afgelopen maanden dicht.

Lees hier het hele verhaal.

Update 18:23 – Leraren maken afgebrande school coronaproof

Basisschool De Triangel in Lelystad is, ondanks alles wat er de afgelopen maanden gebeurde, coronaproof en klaar om de leerlingen maandag weer te ontvangen. Het pand waar de school in zat, brandde eind maart volledig af. De school zou al verhuizen naar een andere locatie, maar door de brand is dat proces versneld.

“De school die er nu nog in zit, kan er nog niet uit. Ze hebben ruimte gemaakt voor ons. Daar zijn we heel blij mee”, zegt directeur Joop Aalbers. “Zo hoeven we de leerlingen niet te verdelen over andere scholen, maar kunnen we ze bij elkaar houden.”

Lees hier het hele verhaal.

Update 17:45 – Rutte: niet zeker dat horeca op 1 juni weer open kan

Volgens premier Mark Rutte staat het niet vast dat horeca weer open kan op 1 juni. “Het moet verantwoord kunnen, anders doen we het niet”, zei hij tijdens het debat over corona in de Tweede Kamer. Volgens hem zijn de aangekondigde versoepelingen “een routekaart” maar is het pas een week van tevoren zeker of die versoepelingen ook echt door kunnen gaan.

“We moeten ons baseren op cijfers van virologen”, aldus Rutte. Zij houden de verspreiding van het virus in de gaten en kijken of de opnames in het ziekenhuis en de intensive care laag genoeg blijven.

Dat contactberoepen op maandag 11 mei weer aan de slag mogen staat wel vast. Als horecagelegenheden daadwerkelijk op 1 juni open kunnen, mogen maximaal dertig mensen binnen zijn en dat is inclusief het personeel.

Lees hier het hele verhaal.

Update 17:31 – Rijksmuseum wil aantal bezoekers beperken en opent met tijdsblokken

Bezoekers van het Rijksmuseum kunnen maar met beperkte aantallen naar binnen. Het museum, dat 1 juni weer opengaat, zal gaan werken met tijdsblokken.

Kaartjes zijn alleen online te koop en er worden extra hygiënemaatregelen getroffen. Het Rijksmuseum was, net als alle musea in het land, sinds 12 maart gesloten. Het Rijks liep daardoor wekelijks tussen de 800.000 en 1 miljoen euro aan inkomsten mis, aldus directeur Taco Dibbits.

Update 17:14 – Middelbare scholieren gespreid naar school

Zodra de middelbare scholen weer opengaan, begin juni, moeten de leerlingen gespreid naar school. Dat staat in een gezamenlijk protocol van onderwijsorganisaties, waaronder de VO-Raad en de onderwijsbonden. Dat meldt de VO-Raad na berichtgeving door de NOS.

Volgens het protocol moeten de scholieren 1,5 meter afstand houden van elkaar en docenten. Voor de meeste scholen betekenen de nieuwe maatregelen dat slechts een derde tot een kwart van de leerlingen tegelijkertijd op school kan zijn.

Ook staat in het protocol dat leerlingen zoveel mogelijk in hetzelfde lokaal blijven en docenten wisselen van lokaal. Door de hele school staan desinfectiemiddelen. De kantines blijven dicht en de lunch moet worden genuttigd in het lokaal.

Een definitief besluit over het openen van de middelbare scholen volgt uiterlijk op 20 mei.

Update 16:56 – Nederlanders aarzelen om van versoepelingen gebruik te maken

Mensen in het land reageren positief over het stappenplan uit de lockdown dat het kabinet woensdagavond presenteerde, maar niet iedereen is van plan gelijk weer van de versoepelingen gebruik te maken wanneer dat weer mag. Dat meldt EenVandaag, na onderzoek onder ruim 22.000 leden van het Opiniepanel.

Mensen met contactberoepen (kappers, fysiotherapeuten) mogen weer aan de slag en daar is ook steun voor, maar Nederlanders rennen niet massaal die richting op. Zo is 44 procent van plan om de komende twee weken een kapper te bezoeken, 49 procent doet dat niet.

Update 16:38 – Koopjesjagers weer welkom in outlet Roermond, maar onder strenge voorwaarden

De Designer Outlet in Roermond mag per maandag 11 mei weer open, meldt Veiligheidsregio Limburg-Noord.

Maar, koopjesjagers moeten zich aan de anderhalvemeterregel houden en de winkeliers moeten hygiënemaatregelen nemen. Ook is de heropening beperkt tot non-food.

Het winkelcomplex was sinds 21 maart gesloten.

Update 16:04 – 584 coronapatiënten op ic

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gezakt tot onder de 600. Op dit moment liggen nog 584 patiënten op de intensive cares. Dat zijn er 42 minder dan woensdag, aldus het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van de coronapatiënten liggen 566 op Nederlandse ic’s, 39 minder dan woensdag. Op intensive cares in Duitsland liggen 18 Nederlandse coronapatiënten. Drie mensen zijn teruggebracht naar Nederland. Verder liggen 440 mensen met andere aandoeningen op de intensive care. Dat is een stijging van 43 ten opzichte van woensdag.

Buiten de intensive cares, dus op de verpleegafdelingen, liggen 1286 mensen met corona. Dat zijn er 45 meer dan woensdag.

Update 15:11 – NS: onwaarschijnlijk dat conducteurs op mondkapjes gaan handhaven

Handhaving van de mondkapjesplicht voor passagiers in treinen wordt waarschijnlijk niet primair een taak voor conducteurs, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Die handhaving ligt in eerste instantie bij de Veiligheid & Service-medewerkers van de NS, stelt hij. Hoe de handhaving er exact uit komt te zien, wordt momenteel besproken door de NS, bonden en medezeggenschap.

“Wie vanaf juni in de trein reist en geen mondkapje draagt, kan worden gevraagd om de trein bij het volgende station te verlaten en daar een mondkapje aan te schaffen”, zegt een woordvoerder van NS. “Bij weigering volgt eventueel een boete. Hoe hoog die dan is weten wij ook nog niet.”

Update 14:55 – Partijen willen dat kabinet kijkt naar eerder openen sportscholen

Het kabinet moet het besluit om sportscholen pas in september weer open te laten gaan, nog eens nader bekijken, vindt een aantal partijen. Het is voor coalitiepartijen VVD, D66 en CDA belangrijk om ook naar de verschillen tussen bijvoorbeeld grote en kleine sportscholen te kijken.

“De ene sportschool is de andere niet”, vindt D66-voorman Rob Jetten. Hij vraagt het kabinet om maatwerk. Ook VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff wil actie. “Ik snap wel dat als je veel zweet en beweegt en de airco alles rondblaast, dat die anderhalve meter niet genoeg is, maar ik vraag het kabinet wel te kijken naar specifieke oplossingen”, zegt hij.

“Het gaat me dan niet alleen om het plezier van de sport maar ook de gezondheidseffecten”, legt Dijkhoff uit. Omdat mensen veel meer thuis blijven, bewegen ze minder. Grappend laat de liberaal doorschemeren dat hij zelf ook wel zou willen sporten om de ‘coronakilo’s’ kwijt te raken

Update 14:27 – VVD en CDA willen horeca al in pinksterweekend open

Regeringspartijen VVD en CDA vragen zich af of cafés en restaurants niet al het hele pinksterweekend open kunnen. In de plannen die het kabinet woensdag uit de doeken deed, mogen deze horecagelegenheden vanaf 1 juni weer open, maar eerste pinksterdag valt op zondag 31 mei.

VVD-voorman Klaas Dijkhoff vroeg in het debat donderdag niet alleen of de horeca iets eerder de deuren kan openen, maar ook of ze meer ruimte kunnen krijgen voor het inruimen van terrassen. Het kabinet moet lokale overheden aansporen daar over na te denken, vindt Dijkhoff.

Ook CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma vindt het een goed idee de horeca iets eerder open te laten gaan. “Als je het hebt over het kunnen spreiden van mensen, is het dan niet verstandig om het hele pinksterweekend hierin mee te nemen?”, vroeg hij het kabinet. “Dan verspreiden alle mensen die hunkeren naar een terrasbezoek zich over een heel weekend in plaats van dat ze allemaal kiezen voor die ene maandag.”

Update 14:02 – Aantal doden door coronavirus stijgt met 84

In het afgelopen etmaal heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 84 sterfgevallen door het coronavirus doorgekregen. Het officiële dodental is daarmee opgelopen tot 5288. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 39 naar 11.192. De cijfers zijn niet helemaal actueel, omdat overlijdens en opnames soms pas na een paar dagen worden doorgegeven.

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen steeg naar 41.774. Dat zijn er 455 meer dan op dinsdag. Het werkelijke aantal patiënten ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest.

Update 12:47 – Spoorwegvakbond: ‘Conducteurs gaan geen politieagent spelen in de trein’

Spoorwegvakbond VVMC voelt er niets voor dat conducteurs moeten bepalen welke reizigers op het perron moeten blijven staan als een trein te vol dreigt te raken. Het is de bond verder een raadsel hoe de handhaving van de mondkapjesplicht eruit gaat zien.
“Wij vinden niet dat conducteurs straks voor politieagent moeten gaan spelen in de trein”, zegt vakbondsbestuurder Wim Eilert over de handhaving van de beperkte capaciteit. De bedoeling is dat slechts 40 procent van de capaciteit in treinen benut wordt zodat passagiers een gepaste afstand van elkaar kunnen houden.

Lees meer.

Update 12:07 –Aboutaleb wil collectief mondkapjes regelen voor ov

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam onderzoekt of het mogelijk is om collectief mondkapjes te regelen voor reizigers in het openbaar vervoer in de regio. Dat zei hij donderdag op Radio Rijnmond. Hij noemde de redenering van het kabinet dat burgers zelf voor de in het ov verplichte mondkapjes moeten zorgen zwak.

“Ik weet niet of dat voor ons in Rotterdam en Den Haag, met wie wij op vervoer een metropoolregio vormen, nou zo’n gunstige richting is”, aldus Aboutaleb. “In heel veel landen krijgen mensen die zijn aangewezen op het openbaar vervoer een mondkapje overhandigd. Of je nu zegt: mensen, zoek het maar uit, of dat we zeggen: we kijken naar de mogelijkheden om er collectief aan te komen en uit te delen, dat ga ik met mijn collega’s onderzoeken.”

Update 11:55 –’Dragen van mondkapjes voorkomt nauwelijks nieuwe besmettingen’

Het dragen van niet-medische mondkapjes in openbare ruimtes zou een “zeer geringe bijdrage” leveren in het voorkomen van nieuwe besmettingen met het nieuwe coronavirus. Dat benadrukte RIVM-directeur Jaap van Dissel donderdag tijdens de technische briefing van de Tweede Kamer.

Vanaf 1 juni wordt het dragen van mondkapjes verplicht voor reizigers in het openbaar vervoer. Premier Rutte benadrukte woensdagavond bij de aankondiging van de maatregel al “dat het wetenschappelijk bewijs dat pleit vóór grootschalig gebruik, dun is. Tegelijkertijd zijn er studies die bij een juist gebruik van mondkapjes – ik onderstreep dat juiste gebruik – wel een beperkt positief effect laten zien.”

Lees meer.

Update 11:43 – Breda wil met app drukte in binnenstad vermijden

De gemeente Breda heeft een ‘druktemeter’ geïntroduceerd waarop te zien is hoe druk het is in de binnenstad. Met deze service wil de gemeente ervoor zorgen dat er tijdens de coronacrisis niet te veel mensen tegelijk gaan winkelen waardoor ze niet goed afstand kunnen houden.

Door een berichtje te sturen naar het WhatsAppnummer 06-11778060 weet iemand na een paar tellen of het licht voor een bezoek aan de Bredase binnenstad op groen, oranje of rood staat. De gegevens hiervoor komen onder meer van toezichthouders, camerabeelden en gegevens over drukte in parkeergarages.

Update 11:21 –Albert Verlinde boos: kabinet vertelt oneerlijk verhaal over theaters

Het kabinet gaat voorbij aan de werkelijkheid van de Nederlandse theaters door te beweren dat zij op 1 juni hun deuren weer kunnen openen. Dat stelde Albert Verlinde, directeur van Stage Entertainment, donderdag in Goedemorgen Nederland. Stage is een van de grootste theaterproducenten van Nederland.

“Dat is gewoon niet waar”, vindt hij. Tijdens de persconferentie op woensdag werd duidelijk dat theaters vanaf 1 juni een maximaal aantal van dertig bezoekers mag ontvangen. Vanaf 1 juli wordt dat verhoogd naar honderd man. “Ik ben echt boos. Het is een oneerlijk verhaal”, zegt theaterproducent Verlinde

Lees meer. 

Update 10:53 –HEMA gaat mondkapjes verkopen op stations

De HEMA gaat op korte termijn mondkapjes verkopen op stations. “Het gaat niet om medische maskers maar om gewone exemplaren”, zei een woordvoerster donderdagochtend tegen het ANP.

“De HEMA heeft de beschermingsmiddelen al in bezit, de inkoopafdeling liep vooruit.” Wanneer ze precies in de winkel komen, kon ze nog niet zeggen maar ze liggen er ruim op tijd voordat de mondmaskerplicht in het openbaar vervoer van kracht wordt op 1 juni.

Update 10:26 –NCTV: dreigingsniveau stabiel op 3 van 5

De kans op een terroristische aanslag in Nederland is nog steeds voorstelbaar. Dat is voor de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid reden het dreigingsniveau gelijk te houden, op 3 van 5. Wel is het vanwege de coronacrisis momenteel minder waarschijnlijk dat er een grote aanslag kan plaatsvinden, omdat mensen minder in het openbaar samenkomen.

Het meeste gevaar komt nog altijd uit de jihadistische hoek. Deze groep bestaat uit zo’n 500 mensen in Nederland, en groeit niet. Door de coronacrisis zijn er minder doelwitten, de zogenoemde ‘soft targets’, voor jihadisten. Ook is het door de coronamaatregelen moeilijker voor hen om zich vrijelijk te bewegen.

Vanuit rechts-extremistische hoek komt de dreiging niet van groepen. Deze zijn “marginaal en niet-gewelddadig en er zijn geen aansprekende leiders die grote groepen weten te mobiliseren”, stelt de NCTV.

Update 10:11 – Onderzoeksraad gaat kabinetsaanpak coronacrisis bekijken

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat onderzoeken hoe het kabinet de coronacrisis heeft aangepakt. Het gaat dan om de voorbereiding, de crisisbeheersing en de exitstrategie. Dat heeft de OVV donderdag laten weten.

De Onderzoeksraad kijkt ook naar de effecten van de coronacrisis op de veiligheid van kwetsbare mensen in de samenleving, bijvoorbeeld door het wegvallen van reguliere zorg of maatschappelijke diensten. Medische handelingen en economische steunmaatregelen vallen buiten het onderzoek. De OVV hoopt over ruim een jaar met de bevindingen te komen.

Update 09:50 –’Pretparken en dierentuinen mogen gewoon weer open’

Pretparken en dierentuinen hebben geen groen licht nodig van het kabinet om de toegangshekken weer te mogen openen. Dat zegt het RIVM in een reactie op vragen van bezoekers op Twitter.

“Het besluit om te sluiten hebben de parken zelf genomen, dit was niet verplicht door de overheid”, stelt het RIVM. “Zij kunnen zelf kijken of ze open kunnen gaan volgens de richtlijnen of overleggen met de veiligheidsregio.” De parken moeten zich daarbij wel houden aan de basisregels die door het kabinet zijn opgesteld. Zo moet het mogelijk zijn voor bezoekers om in wachtrijen en attracties 1,5 meter afstand van elkaar te houden en moet om drukte te voorkomen het maximumaantal bezoekers worden beperkt.

Lees meer.

Update 09:42 –Digitaal platform voor mensen met longklachten door coronavirus

Het Longfonds is donderdagmorgen begonnen met een digitaal platform voor mensen met longklachten door het coronavirus. Het is een plek voor informatie, lotgenotencontact, hulp én onderzoek.

De concrete vragen die worden gesteld en de problemen die worden aangedragen, dienen ook als basis voor wetenschappelijk onderzoek naar de gevolgen van het coronavirus.

“We krijgen zo een beeld van de medische en psychosociale problemen van corona op de langere termijn. Dit beeld wordt sturend voor de ontwikkeling van zorg en onderzoek”, zegt directeur Michael Rutgers van het Longfonds op de eigen site.

Op het ‘coronalongplein’ kunnen mensen ook een zogenoemde ‘ziektelastmeter’ invullen. “Zo kunnen ze inzicht krijgen in de ernst van hun klachten en eventueel doorverwezen worden naar de juiste zorgprofessional”, meldt het fonds.

Update 09:11 –Kabinet: grote evenementen moeten wachten op coronavaccin

Pas als er een vaccin tegen het coronavirus is, kunnen grote evenementen weer worden gehouden. Tot die tijd is het gevaar te groot dat het virus daardoor weer opleeft, denkt het kabinet.

Veel van de strenge maatregelen tegen het coronavirus zijn of worden de komende tijd versoepeld. Zo gaan de scholen, horeca, sportverenigingen en culturele instellingen weer open. Maar van grote festivals en andere “massale evenementen met een landelijke uitstraling” komt het voorlopig niet, schrijft ‘coronaminister’ Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.

Organisatoren en publiek moeten afwachten, want een datum kan het kabinet voor de evenementen nog niet noemen. “We hopen natuurlijk op snel, maar een jaar of langer is heel reëel.”

Update 08:22 – Bijna 7 miljoen kijkers volgen persconferentie Rutte

De persconferentie die premier Mark Rutte woensdag hield over de coronacrisis, heeft bijna 7 miljoen kijkers getrokken. Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde gegevens van de Stichting KijkOnderzoek.

Dit betekent dat er iets minder mensen keken dan bij de vorige grote persconferenties over dit onderwerp. Op 21 april zaten ruim 7,8 miljoen Nederlanders voor de televisie, dat was tot nu toe het record.

Update 07:11 –’Nederland tobt massaal met anderhalve meter afstand’

De 1,5 metersamenleving blijkt in de praktijk een moeilijk verhaal. Ruim twee derde van de Nederlanders heeft in de supermarkt of op het werk last van mensen die te dichtbij komen. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van het RIVM en de GGD’s onder 90.000 Nederlanders.

De regering kondigde woensdag aan de samenleving weer stukje bij beetje op te gaan starten, waarbij de 1,5 meterregel een van de belangrijke pijlers is. Zo’n 83 procent van de bevolking denkt ook dat het houden van afstand helpt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Maar bijna driekwart van de Nederlanders ziet anderen in de supermarkt te dichtbij komen. Bij mensen die buitenshuis moeten werken, heeft een kleine twee derde hier last van. Bij een blokje om of het ontvangen van bezoek blijkt afstand houden eenvoudiger. Een kwart van de bevolking vindt het over het algemeen moeilijk om zich aan de afstandsregel te houden.

Geen handen meer schudden (90 procent) en thuisblijven bij verkoudheid (89 procent) zijn de twee maatregelen waar Nederlanders het meeste effect van verwachten. De meeste hygiënische adviezen blijken voor Nederlanders relatief weinig problemen op te leveren. Liefst 99,5 procent zegt geen handen meer te schudden en driekwart niest in de elleboog. Het RIVM en de GGD zullen het onderzoek voortaan elke twee weken uitvoeren, waardoor in beeld gebracht kan worden hoe de omgang van Nederland met de coronamaatregelen verandert.

Update 06:51 –’Fitnessbranche vindt sluiting tot september onacceptabel’

Fitnessbrancheorganisatie NL Actief vindt het “onacceptabel” dat het kabinet besloten heeft sportscholen tot 1 september gesloten te houden in verband met het coronavirus. Dat maakte de branchevereniging woensdag bekend in een verklaring.

Volgens NL Actief zijn de argumenten die het kabinet gebruikt om versoepeling uit te stellen, zoals het niet kunnen handhaven van anderhalve meter afstand, niet van toepassing op de fitnessbranche. Het verbaast de brancheorganisatie bovendien dat premier Mark Rutte woensdag aangaf in gesprek te willen met de fitness-sector over mogelijke versoepeling van de maatregelen voor 1 september.

Lees meer.

Update 06:32 –Kamer debatteert over versoepelde coronamaatregelen

De Tweede Kamer gaat donderdag opnieuw in debat met premier Mark Rutte en ‘coronaminister’ Hugo de Jonge over de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Een aantal van die maatregelen werd woensdag versoepeld. Daarnaast heeft het kabinet een “routekaart” gepresenteerd over hoe bepaalde maatregelen de komende tijd worden afgebouwd.

Voor het debat worden de partijen bijgepraat door RIVM-kopstuk Jaap van Dissel. Hij zal het technische aspect van de verspreiding van het virus toelichten en welke effecten de gemaakte keuzes daarop zullen hebben.

Update 06:14 –Longfonds wil platform voor bestrijding nieuwe longziekte CALD

Het Longfonds wil patiënten, artsen en onderzoekers verenigen om samen de nieuwe chronische longziekte te bestrijden die ontstaat als het coronavirus uit het lijf is vertrokken.

Dat meldt Trouw donderdag.

Het Longfonds waarschuwt dat het voortwoekerende coronavirus in veel gevallen leidt tot een nieuwe chronische longziekte. De littekens in de longen veroorzaken een soort longfibrose, maar met een totaal andere oorzaak. De nieuwe ziekte die naast astma en COPD komt te staan, heeft ook al een naam: CALD, wat staat voor Covid Associated Lung Disorder.

Om te voorkomen dat patiënten na genezing van corona jarenlang blijven rondlopen met onbegrepen klachten, zoals bij de andere overgesprongen dierziekte Q-koorts gebeurde, wil het Longfonds hen in een vroegtijdig stadium registreren en koppelen aan medische zorg en wetenschappelijk onderzoek. Patiënten met CALD moeten wat het Longfonds betreft ook gevolgd kunnen worden. Daarom is een speciaal digitaal ‘Coronalongplein’ ontwikkeld dat vanaf donderdag toegankelijk is. Ruim vijfhonderd ex-coronapatiënten met CALD-klachten hebben zich al gemeld, maar de verwachting is dat dit er veel meer worden.