Gezondheid

Wat verandert er vanaf wanneer: een overzicht van de versoepelingen

Nu het aantal coronabesmettingen daalt, heeft het kabinet een stappenplan voor versoepeling van de eerder ingestelde maatregelen opgesteld. “We zijn op het prille begin van de weg terug”, aldus premier Mark Rutte in een persconferentie na het crisisberaad van het kabinet.

Het kabinet streeft ernaar vanaf 1 juni iedereen met corona-klachten op het virus te testen, zei zorgminister Hugo de Jonge. Als iemand besmet blijkt, is het “cruciaal” dat er contactonderzoek komt. Een besmet persoon moet daarnaast veertien dagen in quarantaine.

Vaccin

Het kan wel ‘even’ duren voordat er een vaccin komt, stelt De Jonge. “We zullen langere tijd moeten dealen met het virus. We gaan nu toe naar de controlefase, naar het nieuwe normaal, in afwachting van het nieuwe vaccin, zonder dat virus weer om zich heen grijpt.” Het aantal intensive care-plekken flexibel wordt verhoogd tot 1700 plekken. 

Bekijk hier de versoepelingen op een rijtje.

11 mei

Vanaf 11 mei mogen contactberoepen, zoals kappers, schoonheidsspecialisten, masseurs, maar ook rijinstructeurs weer aan het werk. Maar: er moet nog altijd anderhalve meter afstand worden gehouden, “dus geen twee kappersstoelen bij elkaar”, benadrukt Rutte, en er moet op afspraak worden gewerkt. Ook moeten klanten aantonen dat ze geen symptomen vertonen en een mondkapje opdoen.

Niet-contactsporten mogen weer, maar de anderhalvemeterregel moet worden nageleefd en douchen doet men thuis.

Ook mogen bibliotheken weer open.

1 juni

Het openbaar vervoer wordt weer hervat, maar mondkapjes worden wel verplicht.

Het voorgezet onderwijs kan na 1 juni worden hervat, maar hoe of wat wordt nog uitgewerkt. Ook mogen de terrassen weer open, maar iedereen moet plaatsnemen aan een tafeltje en dus afstand houden.

Restaurants, bioscopen en culturele instellingen gaan ook weer open, maar voor een maximum van dertig personen en dat is inclusief personeel. Ook bij die uitgaansgelegenheden moet worden gereserveerd en er moeten vooraf controlegesprekken worden gevoerd om vast te stellen dat klanten geen coronaklachten hebben.   

(Tekst gaat verder onder illustratie)

1 juli

Als het virus zich niet opnieuw verspreidt, kunnen ook de gemeenschappelijke toiletten en douches op vakantieparken en campings weer worden gebruikt.

Ook wordt het maximaal toegestane aantal bezoekers van gelegenheden als bioscopen en restaurants, verruimd van dertig naar honderd personen. Dit geldt dan overigens ook voor uitvaarten, bruiloften en kerkdiensten.

1 september

Indien het virus dus keurig onder controle blijft, kunnen ook contactsporten en binnensporten weer door iedereen worden hervat. Ook kunnen welnesscentra, sportscholen, coffeeshops, casino’s en kantines weer open. Sekswerkers mogen dan ook weer aan de slag.

Vóór 1 september wordt er een beslissing genomen over grote evenementen als festivals.