Terug

Volg Hart van Nederland

Dit willen partijen met bestaanszekerheid: 'Het is een wat vage term'

Politiek

17 nov 2023, 06:30

Bestaanszekerheid lijkt het woord te zijn van deze verkiezingen. Veel partijen hebben het erover, maar vooral de partij van Pieter Omtzigt zet erop in. Ook bij de televisiedebatten en interviews is het een steeds terugkomend onderwerp. Al is het een "wat vage term", zegt Sam Hagens in de vierde aflevering van podcast "Wat te kiezen?".

"Wat volgens politieke partijen in ieder geval onder bestaanszekerheid valt zijn het minimumloon, uitkeringen, de energierekening en een eerlijk belastingstelsel", legt Merel Ek uit. "Al zeggen sommige partijen dat wonen en klimaat er ook zeker onder vallen." Sam Hagens vat de betekenis samen, "als partijen het over bestaanszekerheid hebben, gaat het vooral om rondkomen". Volgens Hagens gaat dat inmiddels niet meer alleen over lage inkomens. "Je ziet nu ook dat middeninkomens steeds meer moeite hebben om rond te komen."

Minimumloon

Een punt waar alle partijen het over hebben bij bestaanszekerheid is het het minimumloon. Je rekeningen betaal je natuurlijk makkelijker als je loon stijgt. Het minimumloon in Nederland is op dit moment 13 euro 27, dat komt neer op ongeveer 2000 euro per maand. Vrijwel iedereen wil dat dit bedrag omhoog gaat, maar het is een maatregel die veel geld kost.

Toch heeft NSC als enige kritiek op het verhogen van het minimumloon. In een debat met Timmermans maakte Omtzigt daar ook een groot punt van. Je ziet volgens hem in de rest van Europa dat het minimumloon een stuk lager ligt. Het steeds maar verhogen kan ervoor zorgen dat veel mensen deze kant op komen. Daarom hamert Omtzigt op het verlagen van kosten in plaats van het verhogen van het minimumloon.

In deze nieuwe podcast 'Wat te kiezen?' van Hart van Nederland bespreken politiek verslaggevers Merel Ek en Sam Hagens vijf grote verkiezingsthema’s: wonen, migratie, gezondheidszorg, bestaanszekerheid en klimaat. Wat zeggen verschillende partijen daarover en hebben ze oplossingen voor de grote uitdagingen?

Wil jij ook weten wat er te kiezen valt? Luister hier de vierde aflevering:

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.