Terug

Volg Hart van Nederland

Dit willen partijen met de zorg: 'Kunnen mensen hun zorgkosten straks nog betalen?'

Politiek

13 nov 2023, 14:00

De grootste uitgavenpost van de overheid is zorg. Afgelopen jaar ging er maar liefst 112,7 miljard euro naartoe. Ondertussen zijn er ook enorme tekorten in de zorg en klinkt er al jaren kritiek op de regeldruk. Niet voor niets dat veel kiezers zeggen zorg een belangrijk onderwerp te vinden. De hoge kosten zijn namelijk ook in de portemonnee terug te voelen.

'Hoe willen partijen ervoor zorgen dat mensen hun zorgkosten straks nog kunnen betalen?', vraagt Merel Ek zich af in de derde aflevering van podcast 'Wat te kiezen?'. De zorgkosten stijgen en de betaalbaarheid komt daarmee in gevaar, constateert Ek. 'Sterker nog, voor sommigen is zorg nu soms al te duur'. Sam Hagens valt op dat de partijen van links tot rechts verschillende plannen hebben om hier wat aan te doen. 'Het komt ook heel veel terug in debatten en verkiezingsprogramma’s.'

Wie betaalt de rekening?

Partijen schrijven in hun programma's over verlagen van zorgkosten, hiervoor kijken ze bijvoorbeeld naar het aanpassen van het eigenrisico. Ook zetten partijen in op preventie, het aantrekken en behouden van zorgpersoneel en regionale zorg. Dit soort plannen kosten uiteraard geld. Maar dat de overheid de komende jaren meer geld aan zorg gaat uitgeven dan dat het oplevert, vindt BBB niet erg.

In deze nieuwe podcast ‘Wat te kiezen?’ van Hart van Nederland bespreken politiek verslaggevers Merel Ek en Sam Hagens vijf grote verkiezingsthema’s: wonen, migratie, gezondheidszorg, bestaanszekerheid en klimaat. Wat zeggen verschillende partijen daarover en hebben ze oplossingen voor de grote uitdagingen?

Wil jij ook weten wat er te kiezen valt? Luister hier de derde aflevering:

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.