Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Aanhoudingen bij demonstratie tijdens toespraak Rutte

LIVEBLOG | Aanhoudingen bij demonstratie tijdens toespraak Rutte

Milieu en Gezondheid

14 dec 2020, 06:00

Nederland eindigt dit jaar en begint het nieuwe jaar alsnog in een volledige lockdown. Vijf weken is het land op slot om het aantal besmettingen terug te dringen. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op maandag: 8.496, dat zijn er 1.417 minder dan op zondag – Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op maandag: 1.872, dat zijn er 105 meer dan op zondag – Het aantal coronapatiënten op de intensive care op maandag: 503, dat zijn er 6 meer dan op zondag – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 23:06 - Arrestaties bij anti-coronademonstratie in Rotterdam

De politie in Rotterdam heeft tijdens een demonstratie tegen de nieuw coronamaatregelen twee mensen aangehouden wegens belediging van agenten. Zo'n driehonderd betogers hadden zich voor het stadhuis op de Coolsingel verzameld. Ze riepen leuzen tegen de regering en tegen premier ,Mark Rutte, die eerder op de avond strenge coronamaatregelen had aangekondigd. Er werd ook wat vuurwerk afgestoken, maar verder is de betoging rustig verlopen, zei een woordvoerster van de politie.

Update 22:51 - De Jonge: scholen ook dicht om ouders thuis te laten werken

Een van de redenen waarom het kabinet heeft besloten de scholen te sluiten, is dat ouders met thuiszittende kinderen ook sneller zelf thuis werken. Dat heeft minister Hugo de Jonge gezegd in een speciale corona-uitzending van de NOS. Als ouders kinderen naar school brengen, is dat toch weer een moment van contact, legt De Jonge uit. En het kabinet wil juist alle contactmomenten zoveel mogelijk beperken. "En we hebben ook geleerd uit de eerste golf, waar de scholen ook gesloten waren, dat het feit dat het basisonderwijs geen fysiek onderwijs geeft, ook helpt dat ouders zich beter houden aan een ander advies, namelijk: werk zoveel mogelijk thuis", voegt de bewindsman toe. "En dat laatste gaat niet erg best de afgelopen tijd. Want we zien namelijk dat veel te veel mensen toch naar het werk gaan." Er wordt volgens hem nog niet genoeg gedaan om ervoor te zorgen dat mensen vanuit huis blijven werken, waar mogelijk. De Jonge lichtte later bij het RTL-programma Beau toe dat bedrijven wat hem betreft niet genoeg doen om te voorkomen dat werknemers naar kantoor komen. "Het bedrijfsleven moet bij zichzelf te rade gaan wat ze nog kunnen doen." Het kabinet kijkt nog naar verdere maatregelen om bedrijven hiertoe aan te zetten, maar dat zou eigenlijk niet nodig moeten zijn, vindt de bewindsman.

Update 21:52 - Politiebond: Maatregelen eisen weer forse inspanning van politie

De Nederlandse Politiebond NPB vreest dat de nieuwe coronamaatregelen wederom een forse inspanning zullen vragen van de politie. "De politie zet zich schrap voor de komende weken om te handhaven. Mensen vragen steeds meer van de politie en je merkt dat er steeds meer spanning en frustratie zit in de samenleving", aldus NPB-voorzitter Jan Struijs. Struijs is bang dat kleine groepen mensen die het niet eens zijn met de coronamaatregelen zich blijven roeren. "Dat merkte je al tijdens de toespraak van Rutte maandagavond", toen een groepje betogers bij de Hofvijver een fluitconcert gaf. De politiebond ANPV vindt het verstandig dat Nederland met deze nieuwe maatregelen meer in de pas loopt met Duitsland, dat al eerder een strenge lockdown aankondigde. "Het is verstandig om gelijk te lopen met Duitsland om shopping hier te voorkomen", aldus Hans Schoones. "Het is heftig voor iedereen, maar het was onontkoombaar om deze maatregelen te nemen. Ik hoop dat het nu zoden aan de dijk zet." Schoones denkt dat de meeste mensen de nieuwe maatregelen zullen accepteren, "maar ik hou mijn hart vast voor de jaarwisseling" waarbij mogelijk illegaal vuurwerk wordt afgestoken wanneer mensen al een slok op hebben, want "als de wijn is in de man, is de wijsheid in de kan".

Update 21:30 - Kabinet hoopt dat vaccin en vooraf testen perspectief bieden

"2021 wordt een jaar van hoop en licht aan het einde van de tunnel", zei premier Mark Rutte in zijn tweede coronatoespraak vanuit het Torentje. Het kabinet wil vooral hoop en perspectief bieden met het uitzicht op een vaccin en 'screenend' testen. Dat moet ervoor zorgen dat Nederlanders weer meer vrijheid krijgen, voegde coronaminister Hugo de Jonge toe na de toespraak van de minister-president. "Als het gaat over het testen, we hebben inmiddels testcapaciteit die per dag zo'n 115.000 tests kan verwerken", zegt De Jonge. "Begin januari verwacht ik rond de 130.000 te zitten en we bouwen verder. In maart willen we minstens 175.000 mensen kunnen testen in alleen al de teststraten van de GGD." Maar het kabinet wil ook inzetten op sneltesten bij werkgevers. Die moeten het aantal tests per dag zelfs verdubbelen. Daarnaast moeten veel mensen zelf tests kunnen afnemen. "Dat is ook een heel kansrijke route." Die "drie sporen" waar het kabinet aan werkt, moeten ervoor zorgen dat je "vrij weinig hoeft te doen om een test te krijgen en dan weer dingen te mogen", zegt De Jonge. Nu kost het relatief veel moeite om een test te krijgen en mag je ook bij een negatieve test (dus als je niet besmet bent) nog maar weinig doen, omdat overal strenge maatregelen gelden.

Update 21:27 - CBR schrapt 120.000 theorie- en 60.000 praktijkexamens

Het CBR schrapt tijdens de komende vijf weken 120.000 theorie- en 60.000 praktijkexamens. In totaal gaan er ongeveer 190.000 toetsen en cursussen niet door tot en met 19 januari. Medische beoordelingen voor het verlengen van rijbewijzen gaan wel door. Wanneer het niet lukt daarvoor op tijd een afspraak te krijgen met een medisch specialist, blijft het rijbewijs negen maanden langer gelden. Iedereen die deze week op examen zou moeten, krijgt maandagavond nog bericht van het CBR. Mensen weten dan dat ze niet hoeven komen, laat een woordvoerder weten. Kandidaten kunnen de dag nadat ze hun examen zouden afleggen, online een nieuwe afspraak maken voor na de strenge lockdown. Zij hebben dan voorrang op nieuwe kandidaten. Reeds ingeplande afspraken na 19 januari blijven wel staan.

Update 20:50 - Aanhoudingen bij demonstratie tijdens toespraak Rutte

Bij een demonstratie tegen coronamaatregelen in Den Haag heeft de politie twee personen aangehouden. Een persoon is gearresteerd voor belediging, de ander omdat deze weigerde de plek van het protest te verlaten. Met gefluit probeerden de betogers de toespraak van premier Mark Rutte te verstoren, maar de Haagse burgemeester Jan van Zanen liet de demonstratie snel ontbinden, omdat de actie niet was aangekondigd. Toch was het gefluit van de actievoerders te horen in het torentje waar Rutte zijn toespraak hield, en ook op de televisie. De premier verwees er in zijn rede naar. "Het is geen onschuldige griep, zoals sommigen hierbuiten denken." Tijdens de hele pandemie demonstreerden tegenstanders tegen maatregelen, die ze te ver vinden gaan in verhouding tot de gevaren van het coronavirus.

Update 20:19 - Loket voor aanvragen NOW-regeling dinsdag weer open

Het is vanaf dinsdag weer mogelijk om een aanvraag in te dienen voor coronasteun. Dat heeft uitkeringsinstantie UWV bevestigd na de door premier Mark Rutte aangekondigde lockdown. Daardoor worden plotseling veel meer bedrijven getroffen door omzetverlies dan eerder het geval was. Bedrijven die minstens 20 procent omzetverlies hebben over een periode van drie maanden kunnen de regeling, de zogeheten NOW-steun, gebruiken om de loonkosten door te betalen. Die tegemoetkoming is deze keer maximaal 80 procent bij een omzetverlies van 100 procent en evenredig minder bij een lager omzetverlies. De periode om de steun aan te vragen voor de derde NOW-regeling was juist afgelopen. Het loket daarvoor was open van 16 november tot en met 13 december.

Update 20:10 - Website rijksoverheid slecht bereikbaar na toespraak Rutte

De website van de rijksoverheid is maandagavond nauwelijks bereikbaar na de toespraak van premier Mark Rutte over de aangescherpte lockdown. Door de 4 miljoen hits tegelijkertijd meteen na de toespraak van Rutte, raakte de website overbelast, zegt een woordvoerder. Op de site staat informatie over de nieuwe strenge maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus, onder meer over welke winkels en beroepen essentieel zijn en welke maximale groepsgrootte er geldt. Ook na eerdere aankondigingen van nieuwe coronamaatregelen kon de site van de rijksoverheid de grote drukte niet aan.

Update 19:31 - Rutte: door zure appel heen bijten, het wordt beter

"We moeten nu alles doen, het is een kwestie van door de zure appel heen bijten", zei premier Mark Rutte maandagavond tijdens zijn televisietoespraak over de verzwaring van de maatregelen tegen het coronavirus. "Maar", beloofde hij, "het wordt beter. Er komt een moment dat we corona achter ons laten." Rutte kwam maandag met een pakket van ongekend zware ingrepen, omdat het aantal besmettingen erg hoog blijft, met bijbehorende druk op de zorg. Deze maatregelen vragen "nog meer veerkracht" van iedereen, zei hij. Aan het einde van de ongeveer twintig minuten durende toespraak wenste hij dat iedereen er "ondanks alle beperkingen" een mooie en warme kerst van gaat maken. "We komen hier doorheen, met elkaar en voor elkaar."

Update 19:15 - Rutte: corona is geen griep, ondanks wat demonstranten denken

Het coronavirus is geen onschuldige griep "wat de demonstranten hier buiten nog steeds lijken te denken", zegt premier Mark Rutte maandagavond tijdens zijn televisietoespraak over de nieuwe, zeer strenge lockdownregels. Tijdens zijn speech is duidelijk gejoel en gefluit te horen van buiten het Torentje in Den Haag. "De rek is er echt uit, en dan moet het griepseizoen nog beginnen", zegt hij vanuit zijn werkkamer over de opleving van het virus momenteel. Dat maakt deze verzwaring noodzakelijk, aldus de premier.

Update 19:04 - Gefluit van tegenstanders coronamaatregelen bij toespraak Rutte

Een klein groepje tegenstanders van de coronamaatregelen heeft zich bij de Hofvijver in Den Haag met gefluit laten horen tijdens de toespraak van premier Mark Rutte. In het torentje waar Rutte zijn toespraak houdt en ook op televisie was het gefluit te horen, de premier verwees er in zijn rede naar. "Het is geen onschuldige griep, zoals sommigen hierbuiten denken." Agenten hebben de demonstratie ontbonden, zegt de politie. De betogers zijn gesommeerd om zich te verspreiden. De politie kon nog niet zeggen of er demonstranten zijn aangehouden. Tijdens de hele pandemie demonstreerden tegenstanders tegen maatregelen, die ze te ver vinden gaan in verhouding tot de gevaren van het coronavirus.

Update 18:56 - Rutte spreekt vanuit het Torentje het volk toe over nieuwe stevige coronamaatregelen

Premier Rutte spreekt maandagavond het land toe vanuit zijn werkkamer in het Torentje. Hij zal dan aankondigen welke strenge coronamaatregelen de komende tijd gaan gelden. De toespraak van de minister-president is vanaf 19.00 uur hier live te volgen.

Update 18:42 - Ministerie Volksgezondheid promoot vaccinatie tegen corona in de media

Het ministerie van Volksgezondheid begint deze week al via radio-commercials en advertenties in dagbladen met een publiekscampagne voor (gratis en vrijwillige) coronavaccinatie. De eerste vaccinaties worden begin volgend jaar verwacht. Ook zullen mensen via sociale media en met online-advertenties worden geïnformeerd. Later in de campagne volgen buitenreclame en tv-spots. Geïnteresseerden kunnen ook terecht op deze website met informatie over de verschillende vaccins. Ook staat er informatie over de volgorde waarin er gevaccineerd gaat worden en antwoorden op andere veelgestelde vragen.

Update 18:29 - Eerste Noord-Amerikanen ingeënt met coronavaccin

In de Verenigde Staten zijn de eerste mensen ingeënt met een coronavaccin. Het gaat om het middel van de bedrijven Pfizer en BioNTech. De eerste prik was voor een verpleegster van een Joods medisch centrum in New York. De injectie werd live op televisie uitgezonden. De Amerikaanse president Trump uitte zich verheugd op Twitter: "Gefeliciteerd VS! Gefeliciteerd wereld!" De Amerikaanse autoriteiten gaven onlangs het groene licht. Daarna kwam een enorme distributieoperatie op gang om het vaccin naar ziekenhuizen te brengen. Later op maandag werd in Canada voor het eerst iemand ingeënt met het coronavaccin. Hier was de prik voor een verzorger.

Update 18:23 - Sportscholen ontkomen ditmaal niet aan sluiting

Sportscholen ontkomen deze keer door de verscherpte coronamaatregelen niet aan sluiting en dat is "een hard gelag voor de sector", zegt Ronald Wouters, voorzitter van branchevereniging NL Actief. De afgelopen maanden golden voor sportscholen aanvullende maatregelen, maar ze konden wel openblijven. Maandagavond zal minister-president Mark Rutte volgens ingewijden in een toespraak over nieuwe, strenge coronamaatregelen bekendmaken dat er alleen in kleine samenstelling buiten mag worden gesport en sportscholen nu ook dicht moeten tot in ieder geval 19 januari. "Ondanks dat we open waren, was het zwaar. Sportscholen werkten onder het break-evenpoint. Het stipje aan de horizon was dat vanaf januari met de inentingen ook weer meer mensen zouden komen, maar dat wordt nu een lastig verhaal", zegt Wouters. Richard Piekaar, woordvoerder van BasicFit, noemt de sluiting "teleurstellend". "We begrijpen dat de verspreiding van corona moet worden ingeperkt, maar we hadden gehoopt dat gewaardeerd zou worden dat wij bijdragen om mensen fit te houden en zo te helpen corona in te dammen", zegt Piekaar. "In Engeland hebben sportscholen een uitzondering gekregen. Wij hadden ook gehoopt te mogen openblijven omdat we geen bijdrage leveren aan de verspreiding." Sportscholen leveren volgens Piekaar een positieve bijdrage in het gevecht tegen corona.

Update 18:16 - Onduidelijk of bouwmarkten mogen openblijven

Het is nog de vraag of bouwmarkten dicht moeten vanwege het hoge aantal coronabesmettingen. Een woordvoerster van Gamma denkt dat de keten als essentieel aangemerkt zal worden, aangezien ook producten worden verkocht die problemen met kranen, elektriciteit en gas verhelpen. Bouwmarktketen Hornbach laat weten te wachten op de persconferentie voordat uitspraken kunnen worden gedaan. Die keten hoopt als essentiële winkel te worden bestempeld. Als bouwmarkten toch dicht moeten, zou Hornbach graag de mogelijkheid bieden om kerstbomen te laten afhalen. Intratuin laat weten nog geen signalen van drukte te krijgen. Het tuincentrum wil de persconferentie van het kabinet afwachten voor het verdere uitspraken doet. Wat betreft de kerstbomenverkoop wil de keten ook niks zeggen, al is er de hoop dat klanten de voorraad aan echte kerstbomen kunnen afhalen. Ook Praxis wil nog niet reageren op het mogelijke kabinetsbesluit.

Update 17:21 - Hoogleraar epidemiologie: 'Deze ferme coronamaatregelen zullen zeker werken'

De maatregelen die het kabinet maandagavond zal aankondigen om het coronavirus terug te dringen, zullen zeker werken. Dat verwacht Frits Rosendaal, hoogleraar epidemiologie aan bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

“Ik denk dat dit moest, er kon niet langer gewacht worden”, begint Rosendaal. ”Het is een ferm pakket, vergelijkbaar met wat Duitsland doet, maar ik denk niet dat de maatregelen onnodig ver gaan. Alle beperkingen apart werken een beetje. Hoe meer maatregelen je neemt, hoe harder het werkt”, aldus Rosendaal.

Lees hier verder.

Update 16:48 - Sporten alleen nog buiten en met zeer beperkt aantal

Sporten mag de komende maand alleen nog buiten, met maximaal vier of zelfs twee mensen. Sportscholen en zwembaden moeten in ieder geval tot 19 januari de deuren weer sluiten. Dat maakt minister-president Mark Rutte volgens ingewijden maandagavond bekend in een toespraak over nieuwe, strenge coronamaatregelen. Haagse bronnen melden verder dat het aantal gasten dat thuis kan worden ontvangen waarschijnlijk verder omlaag gaat naar twee. Nu zijn dat er nog drie. Rutte doet naar verluidt wel zijn eerdere belofte gestand om met Kerstmis geen extra beperkingen op te leggen. Dan kunnen buiten het eigen gezin nog wel drie mensen extra langskomen. Voor het vliegverkeer komen geen extra beperkingen. Er geldt al een dringend advies om voorlopig in eigen land te blijven. Ook kerken mogen open blijven. De grondwet biedt de overheid geen ruimte die te sluiten. Eerder zijn met diverse geloofsgemeenschappen ook al afspraken gemaakt over een vrijwillige beperking van het aantal kerkgangers.

Update 16:36 - Grapperhaus: maatregelen komen niet te laat

De nieuwe strengere maatregelen die premier Mark Rutte maandagavond gaat aankondigen, komen niet te laat. Dat zegt minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) maandag voordat hij aanschuift bij het Veiligheidsberaad. Het stevige pakket uit oktober werkte volgens hem aanvankelijk heel goed. "Sinds enkele weken hebben mensen moeite met het naleven van de regels", aldus de minister. De situatie is aan het verslechteren en de toegang tot de zorg komt in het gedrang, zegt hij. Daarom is het nu nodig flink in te grijpen. De minister zei dat er inmiddels 1 miljoen achterstallige behandelingen zijn in de zorg. Het gaat volgens hem helemaal fout als het aantal besmettingen nu niet verder omlaag gaat. "Mensen die zeggen dat de maatregelen te laat komen, miskennen de ontwikkeling van het virus in de afgelopen weken. Het vindt toch weer wegen om toe te nemen." Dinsdag maakt de minister bekend hoe de nieuwe maatregelen die maandag zijn aangekondigd, kunnen worden gehandhaafd.

Update 16:07 - 'Lockdown desastreus voor winkels'

De gevolgen van een lockdown zijn "desastreus" voor de non-food retailsector. Dat zegt branchevereniging INretail die erop wijst dat veel winkeliers in de maand december normaal gesproken hun winst voor het jaar verdienen. Bovendien hebben met name mode-, schoenen- en sportwinkels volgens de winkeliersvereniging al een moeilijk voorjaar achter de rug. Dat leidt ertoe dat er winkels failliet zullen gaan, meent INretail. "Er gaan enorme klappen vallen. Heel veel ondernemers worden nu over de rand geduwd." INretail waarschuwde afgelopen weekeinde al dat een intelligentere aanpak mogelijk was. Met zo'n aanpak en lokaal ingrijpen waar het te druk wordt "was de economie minder in elkaar geklapt dan nu gaat gebeuren". Volgens de branchevereniging werken er ongeveer 800.000 mensen in de detailhandel, waarvan ongeveer 500.000 in de non-foodsector.

Update 15:43 - Topdrukte in winkelstraten, gemeenten nemen extra maatregelen

Met het oog op de harde lockdown die premier Mark Rutte vermoedelijk gaat aankondigen maandagavond, rennen veel Nederlanders naar de winkelstraten om nog de broodnodige (kerst)boodschappen te doen. Veel gemeentes zetten daarom extra veiligheidsmaatregelen in of adviseren vooral níet naar de steden te komen en thuis te blijven. Het kabinet wil waarschijnlijk alle niet-essentiële winkels, dus alle zaken behalve supermarkten en apotheken, tot en met 19 januari sluiten. Door de winkels de komende vijf weken dicht te gooien hoopt de regering het oplopende aantal nieuwe coronabesmettingen een halt toe te roepen. Lees hier meer.

Update 14:41 - 'Sluiten van winkels is onnodig, winkelen kan veilig'

Het sluiten van niet-essentiële winkels om het aantal coronabesmettingen terug te dringen, is onnodig, aldus retailadviesbureau RMC en brancheorganisatie Modint. Beide organisaties stellen dat veilig winkelen mogelijk is, ook in de drukke periode rond kerst. Het advies van RMC is om de piekmomenten aan te pakken in plaats van een algemene sluiting van de niet-noodzakelijke winkels. "Dat lijkt ons een te zware maatregel, die niet met cijfers kan worden onderbouwd", aldus Huib Lubbers, directeur van bureau RMC. Hij vindt dat veilig winkelen mogelijk is, vooral nu kerst op vrijdag en zaterdag valt. Traditioneel is de zaterdag voor kerst de drukste dag, en die drukte wordt nu verspreid over de hele week.

Update 14:22 - Bijna 8.500 nieuwe coronagevallen, minder dan in dagen ervoor

Tussen zondag- en maandagochtend zijn 8496 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is minder dan in de dagen ervoor, toen het aantal positieve tests bij gezondheidsdienst RIVM boven de 9.000 uitkwam. Op maandagen ligt het aantal meldingen vaak wat lager dan op andere dagen, omdat in de weekenden minder mensen zich laten testen. Het aantal van bijna 8500 nieuwe gevallen is wel hoger dan op voorgaande maandagen. Lees hier meer over de laatste cijfers over het aantal besmettingen, sterfgevallen en ziekenhuisopnames

Update 14:21 - Rijen mensen voor winkels in aanloop naar lockdown

Voor meerdere winkels in koopcentrum In de Bogaard in Rijswijk staan maandagmiddag rijen mensen nu bekend is geworden dat niet-essentiële winkels al in de nacht van maandag op dinsdag dicht moeten wegens het grote aantal coronabesmettingen. Bij onder meer de cosmeticawinkels Douglas en Rituals en bij de Hema en boekhandel Bruna is er grote drukte. Een man die bij Bruna in Rijswijk in de rij staat, vindt het goed dat de meeste winkels dicht gaan. "De mensen volgens de regels niet op. Ik zie nog te veel mensen zonder mondkapjes en dan is dit de consequentie." Bertie Beekman wacht in de rij bij Rituals omdat ze nog snel wat kerstcadeautjes voor de kinderen wil kopen. "Ik vind het goed dat alles dichtgaat, het had al eerder moeten gebeuren." Ook zijn er mensen die nog snel een boek willen lenen nu de coronamaatregelen worden verscherpt. Zo staat er maandagmiddag voor de bibliotheek in Roermond een lange rij mensen te wachten. Ook zijn er mensen die nog snel een kerstboom kopen nu het nog kan. In onder meer Eindhoven is het druk bij verkooppunten van kerstbomen. [caption id="attachment_1229410" align="alignnone" width="540"] Foto: SPS Media[/caption]

Update 13:58 - Utrecht zet extra verkeersregelaars in

Gemeente Utrecht schaalt op om problemen door drukte te voorkomen, meldt de woordvoerder van de burgemeester. In de stad worden extra verkeersregelaars ingezet om alles in goede banen te leiden. De gemeente doet dan ook de oproep: "gebruik je verstand en kom alleen shoppen als je dingen nú nodig hebt".

Update 13:20 - Amsterdamse ondernemers 'hebben er alles aan gedaan'

Het voornemen van het kabinet om winkels te sluiten om het aantal coronabesmettingen in te dammen, komt hard aan bij ondernemerskoepel Vereniging Amsterdam City. "We hebben er alles aan gedaan om het zo goed mogelijk te organiseren", zegt een woordvoerster. "Ik heb niet het idee dat het sluiten van winkels gaat helpen, maar zeker weten doen we dat niet." De ondernemers hebben de afgelopen tijd de hoofdstad versierd met feestverlichting. "We hebben de stad hartstikke mooi gemaakt, ook de horeca hebben hieraan meebetaald", aldus de zegsvrouw. "Maar we moeten maar kijken of we de feestverlichting aan laten. Er is nu weinig feest."

Update 13:19 - Politie schrijft in week tijd 543 coronaboetes uit

De politie heeft afgelopen week 543 mensen bekeurd voor het niet naleven van coronaregels. Ze droegen bijvoorbeeld geen mondkapje in de openbare ruimte. Ook zijn 639 mensen gewaarschuwd omdat ze zich niet hielden aan de maatregelen. Een week eerder ging het om 510 boetes, meldt de politie maandag. Ook zijn afgelopen week vijftig illegale feesten beëindigd. Een week eerder beëindigden agenten ruim dertig illegale feestjes.

Update 12:00 - 'Harde lockdown tot en met 19 januari'

Nederland gaat vanaf vannacht ruim een maand op slot. Het kabinet bereidt een harde lockdown voor waarbij bijna alles tot en met 19 januari dicht gaat. Dat melden Haagse bronnen aan de NOS. Alle niet-essentiële winkels gaan dicht, maar ook culturele instellingen zoals theaters moeten de deuren sluiten. Ook contactberoepen als kappers en nagelstylisten vallen onder de verzwaarde lockdown. Bovendien gaan alle scholen vanaf woensdag dicht, vanaf dat moment moeten leerlingen dus online les krijgen. De aangescherpte maatregelen gaan om 0.00 uur al in, om zo een run op winkels te voorkomen. Tot slot zou het kabinet van plan zijn alle Nederlanders op te roepen zoveel mogelijk thuis te blijven en bezoek tot een minimum te beperken. Een avondklok blijft naar verwachting uit. Lees hier meer over de harde lockdown die het kabinet overweegt

Update 10:30 - Fractieleiders bijgepraat over nieuwe maatregelen

Er lijken serieuze verzwaringen van de coronamaatregelen aan te komen . Alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer zijn om 12.00 uur uitgenodigd op het ministerie van Algemene Zaken, het departement van premier Mark Rutte. Zij zullen daar worden bijgepraat over de nieuwe maatregelen die het kabinet gaat nemen, melden Haagse bronnen.

Bronnen: worden maatregelen aangekondigd in toespraak. Wat voor is nog niet duidelijk. Wordt voor toespraak gekozen om urgentie van de huidige situatie aan te geven.

— Tomas Riemens (@TomasRiemens) December 14, 2020

Update 09:25 - Premier Rutte geeft opnieuw toespraak vanuit Torentje

Premier Mark Rutte geeft vanavond om 19.00 uur een toespraak vanuit het Torentje. Het is de verwachting dat de minister-president zwaardere coronamaatregelen zal aankondigen in aanloop naar de feestdagen. De afgelopen week is het aantal nieuwe coronabesmettingen flink opgelopen tot bijna 10.000 gisteren. Het kabinet besluit vandaag over het aanscherpen van de coronamaatregelen. In de ochtend is er crisisoverleg met ministers die het meest bij de coronacrisis zijn betrokken. Aansluitend is er een extra ingelaste ministerraad waarin het kabinet definitief een knoop doorhakt over eventuele aanscherpingen. Maandagochtend zei coronaminister Hugo de Jonge voorafgaand aan een spoedoverleg dat de situatie "ernstig" is en er volgens hem meer nodig is. Uiteraard kijkt het kabinet naar maatregelen die Duitsland neemt, zei hij, maar "wij hebben wel echt te maken met de Nederlandse situatie". In Duitsland geldt vanaf aanstaande woensdag een strenge lockdown, waarbij niet-essentiële winkels dichtgaan en ook scholen de deuren sluiten.

Update 08:45 - 10 procent reizigers weigert mondkapje te dragen

De 'mondkapjesterreur' in het openbaar vervoer neemt eerder toe dan af. Reizigers die in de trein, bus, tram of metro bewust geen mondmasker opdoen, omdat ze corona ontkennen of gewoon lak hebben aan de regels, is een steeds grotere irritatie voor medepassagiers. Voorzitter Pedro Peters van OV-NL, de koepelorganisatie waarbij alle vervoersbedrijven, NS, streek- en stadsvervoerders zijn aangesloten, geeft in De Telegraaf toe dat het aantal 'coronahufters' niet daalt. "Het gaat grofweg om circa tien procent van het aantal reizigers, dat de mondkapjesplicht stelselmatig negeert." Zo zijn er al gauw meer dan 100.000 mensen per dag die zich niets aantrekken van het wettelijke verbod om zonder mondkapje in het ov te reizen. Zelfs nu dat ov door de coronabeperkingen slechts op een derde van de 'normale' reizigers draait. De gevolgen zijn groot voor andere reizigers, waarschuwt ov-ombudsman Bram Hansma in de krant. "Voor veel bange kwetsbaren ook reden om niet meer met het ov te gaan", hoort hij in klachten. Het is volgens hem niet de bedoeling dat het aantal passagiers "door wangedrag van een minderheid nog lager zal worden".

Update 08:10 - Ziekteverzuim hoogste in zeventien jaar

We melden ons steeds vaker ziek sinds de coronacrisis. In de eerste negen maanden van dit jaar was het percentage ziekmeldingen het hoogst sinds 2003, meldt statistiekbureau CBS. Het hoge ziekteverzuim komt vermoedelijk door het coronavirus, al is niet onderzocht waarom mensen zich ziek meldden. In juli, augustus en september meldden werknemers van bedrijven en de overheid zich op 4,4 procent van de werkdagen ziek. In dezelfde periode een jaar eerder was dat nog 4 procent. Het CBS zag het ziekteverzuim oplopen in bijna alle sectoren, behalve in het onderwijs en bij de overheid. Hier was juist een daling te zien ten opzichte van een jaar eerder. Mensen met een baan in de zorg meldden zich het meest ziek, vooral in verpleeg- en bejaardentehuizen. Werknemers in de horeca en de landbouw blijven normaal gesproken het minst ziek thuis, maar het afgelopen kwartaal nam het ziekteverzuim in deze sectoren juist het sterkst toe.

Het #ziekteverzuim van #werknemers bij bedrijven en overheid was in het 3e kwartaal van 2020 4,4 procent, een jaar eerder was het 4,0 procent.https://t.co/FWXiA0sX4Y pic.twitter.com/nNDMA2kqqR

— CBS (@statistiekcbs) December 14, 2020

Update 06:30 - Komen er zwaardere coronamaatregelen?

Het kabinet besluit vandaag over het aanscherpen van de coronamaatregelen. In de ochtend is er crisisoverleg met ministers die het meest bij de coronacrisis zijn betrokken. Zij zullen de voorstellen bespreken die zondag in het Catshuis op tafel kwamen en die daarna verder zijn uitgewerkt door ambtenaren. Aansluitend neemt het kabinet daarover besluiten tijdens een extra ministerraad. Het is vrijwel zeker dat een groot deel van de winkels moet sluiten. Premier Mark Rutte liet dat vorige week al als optie doorschemeren. De invulling daarvan kan nog alle kanten op, zoals welke winkels precies en hoe lang. Ook over eventuele andere maatregelen is lang niet alles duidelijk. Het gaat mogelijk om een nieuwe sluiting van musea, bioscopen, theaters en andere evenementen. Ook scholen zouden een langere kerstvakantie kunnen invoeren, maar het is nog niet duidelijk of het kabinet dat besluit, wanneer het dan zou ingaan, hoe lang en om welke scholen het gaat. Waarschijnlijk is er maandagavond al een nieuwe persconferentie waarin Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid de nieuwe maatregelen aankondigen. Aanleiding voor de haast bij het kabinet zijn de oplopende besmettingscijfers. Gisteren tikte het aantal nieuwe coronabesmettingen weer bijna de 10.000 aan.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.