Gezondheid

LIVEBLOG | Feestende Rotterdammers krijgen boete van 7000 euro

Nederland blijft in ieder geval tot het einde van deze maand in een ‘intelligente lockdown’ om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. In dit liveblog houden we je op de hoogte van al het nieuws rondom het virus.

Lees hier het liveblog van zondag terug.

  • Het aantal corona-doden in Nederland is opgelopen naar 2823.
  • In totaal zijn er tot nu toe 26.551 mensen in ons land positief getest op het virus.
  • De toestroom in de ziekenhuizen lijkt af te vlakken: 8729 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).
  • Er liggen op dit moment in totaal 1338 patiënten op de intensive care.
  • Bekijk op deze kaart het aantal opgenomen inwoners er per gemeente.
  • In onderstaande grafiek vind je terug hoe het aantal geregistreerde besmettingen, overledenen en ziekenhuisopnames zich tot nu toe landelijk ontwikkeld heeft.

Update 23:38 – Liveblog gesloten

We sluiten dit liveblog voor nu. Volg ons morgen weer voor het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.

Update 23:14 – Weer zendmasten in de fik

Opnieuw zijn er branden geweest in zendmasten, maandagavond ging het om twee in Almere. Beide branden waren snel onder controle, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio. De politie onderzoekt de branden. Of ze zijn aangestoken is nog niet duidelijk.

Volgens actievoerders zou de straling van antennes slecht zijn voor de gezondheid en het milieu. Ook zou door sommige complotdenkers worden gesuggereerd dat er een verband is tussen 5G en het coronavirus.

Update 22:02 – Minister De Jonge legt uit hoe hulpmiddelen worden verdeeld

Via Twitter deelt minister Hugo de Jonge dat, zolang er schaarste is aan persoonlijke beschermingsmiddelen, de beschikbare middelen eerlijk moeten worden verdeeld. Deze verdeling vindt plaats per regio. Dagelijks wordt de voorraad gemonitord, gecheckt waar behoefte aan is en in welke sector wat het hardst nodig is.

https://twitter.com/hugodejonge/status/1249785900869042179

Update 21:57 – Boa-bond: geen afstand, maar extreem groepsgeweld tegen boa’s

De Nederlandse boa-bond heeft opgeroepen tot actie na afloop van een druk paasweekend met betrekking tot het handhaven van de coronamaatregelen. Volgens de vakbond voor buitengewoon opsporingsambtenaren neemt het asociaal gedrag landelijk toe. “Waar blijven de verdedigingsmiddelen?” vragen ze zich af op Twitter.

De boa-bond schrijft dat op sociale media bij een nieuwsbericht van Rijnmond, dat maandagavond melding deed van een vechtpartij in Rotterdam-Zuid waarbij vijf boa’s gewond raakten. “Twee collega’s zijn naar het ziekenhuis gebracht”, aldus woordvoerder Eric Lakenman. “Drie anderen zijn nagekeken door de politiearts.” Lakenman stelt dat er te weinig aandacht is voor het probleem. Ook op andere plekken werd melding gedaan van geweld tegen boa’s.

De buitengewoon opsporingsambtenaren willen van minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) snel de toezegging dat ze de beschikking krijgen over verdedigingsmiddelen. Ze stuitten tot dusver op verzet bij onder meer de politie.

“De politie kan het niet alleen. Nu al niet en straks helemaal niet. De bezetting wordt, door ziekmeldingen, minder. Als er een lockdown komt, gaat er heel wat gevraagd worden. We hebben elkaar nodig”, liet voorzitter Richard Gerrits drie weken geleden al optekenen. Volgens Gerrits moeten boa’s in het bezit zijn van pepperspray, andere verdedigingsmiddelen en mondkapjes.

Update 21:26 – Rotterdammers krijgen boete van 7000 euro voor barbecue

Volgens RTV Rijnmond heeft een groep barbecueënde Rotterdammers een flinke geldboete gekregen. Alle deelnemers aan het rooftopfeestje kregen een prent van 399 euro. Omdat de groep uit zeventien personen bestond, is het totale boete bedrag 6783 euro.

Update 20:46 – Delftse studenten maken eigen beademingsapparaat in drie weken

Een groep studenten van de TU Delft heeft een beademingsapparaat ontwikkeld voor coronapatiënten. Volgens de NOS heeft het ministerie van Volksgezondheid de intentie uitgesproken om 500 apparaten af te nemen.

Update 19:46 – Action Arnhem-Zuid per direct gesloten vanwege negeren coronamaatregelen

De Arnhemse burgemeester Marcouch heeft per direct een Action-vestiging in Arnhem-Zuid gesloten. Volgens Omroep Gelderland had de winkel geen maatregelen genomen om klanten en personeel te beschermen tegen corona.

Update 19:37 – Boa’s het ziekenhuis in na vechtpartij over coronaregels

In Rotterdam werden op eerste paasdag twaalf boa’s belaagd. Twee van hen spraken een groep jongeren aan op het naleven van de coronaregels, wat leidde tot een vechtpartij. Vijf boa’s raakten gewond, twee moesten naar het ziekenhuis worden gebracht. De drie anderen zijn gecheckt door de politiearts. Dat schrijft RTV Rijnmond.

Update 19:05 – Politie is tevreden: rustig in de natuur én op de meubelboulevard

De politie is tevreden over de wijze waarop de Nederlandse bevolking tijdens het paasweekend is omgesprongen met de coronamaatregelen. Op de meubelboulevards en in de natuur was geen sprake van drukte, al moest er wel opgeroepen worden de Bollenstreek te mijden.

Een rondje langs de plaatselijke meubelzaken of een bezoekje aan de bouwmarkt staan bekend als favoriete bezigheden tijdens de paasdagen. Maar waar het de afgelopen jaren enorm druk was, heerste er dit jaar “een rustige en gemoedelijke sfeer”. “Ik denk dat Nederlanders goed hebben geluisterd. Ze hebben eerder alles in huis gehaald en zijn vandaag lekker aan het klussen, denk ik”, zei een woordvoerder van Karwei en Gamma. Tot genoegen van de politie.

Update 19:02 – Compliment voor Nederlanders van voorzitter Veiligheidsberaad

Ook Tweede Paasdag is rustig verlopen en daarom krijgt de samenleving in zijn geheel een compliment van de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van burgemeesters: “Op sommige plekken was het dan wel wat drukker dit weekend, maar van de 17 miljoen mensen in Nederland blijft het merendeel thuis of maakt een ommetje in de buurt. Ook in de grensstreken bleef het rustig. Hopelijk houden we dit met elkaar vast!”

Bruls constateert dat bezoekers van de winkels zich aan de regels hielden, zoals de 1,5 meter afstand, en dat bijna alle winkeliers daarop waren voorbereid. “Het was hier met Pasen niet veel drukker dan de afgelopen weekenden. Zondag waren extra maatregelen in de Bollenstreek nodig, die maandag effectief bleken. Ook de samenkomsten van jongeren bleven vandaag een aandachtspunt, maar hier zien we gelukkig inmiddels een afname in. En we blijven daar streng op handhaven.”

Update 19:01 – Kamer wil vangnet voor flexwerkers die baan kwijt zijn

Een brede meerderheid in de Tweede Kamer wil een vangnet voor flexwerkers die sinds 1 maart hun baan zijn kwijtgeraakt. Ondanks het feit dat het kabinet al verschillende steunmaatregelen heeft opgetuigd, valt deze groep mensen tussen wal en schip, zegt initiatiefnemer PvdA.

Bedrijven die door de coronacrisis zijn getroffen kunnen tot 90 procent van hun loonkosten vergoed krijgen door de overheid. Toch zijn de afgelopen tijd veel mensen met een flexibel dienstverband hun baan kwijtgeraakt.

Voor zelfstandigen die door de coronacrisis veel of al hun inkomen zijn kwijtgeraakt, is er al een regeling. Zij kunnen ondersteuning krijgen tot bijstandsniveau, zonder dat daarbij zoals gebruikelijk wordt gekeken naar bijvoorbeeld spaargeld of het inkomen van een partner. Voor de flexwerkers worden deze obstakels echter niet weggenomen. Op een WW-uitkering kunnen ze vaak geen aanspraak maken, omdat ze nog niet genoeg werkervaring hebben opgedaan.

Update 18:52 – Huisartsen gaan coronacijfers updaten met niet-geregistreerde coronadoden
Huisartsen gaan in een landelijk systeem coronadoden registreren die het RIVM niet meeneemt in de cijfers. Binnenkort worden dodelijke coronaslachtoffers bijgehouden via zorgdomein.nl. Hier worden ook overledenen geregistreerd die niet zijn getest op het COVID-19-virus.
Volgens ZorgDomein komen patiënten die niet getest zijn niet voor in de statistieken, omdat die vooral gericht zijn op ziekenhuizen en intensive care.

Ongeveer 91 procent van de huisartsen de beveiligde gegevensuitwisseling van ZorgDomein. Artsen kunnen ook meldingen invoeren over overleden COVID-19 patiënten van de afgelopen weken.

Update 17:49 – Dokter van Ziekenhuis St Jansdal speelt viool voor coronapatiënten

Internist-nefroloog Alexander Later van het Ziekenhuis St Jansdal moest werken op Tweede Paasdag en nam voor de gelegenheid zijn viool mee. Met dit instrument bracht de arts een muzikale uitvoering voor de coronapatiënten op de isolatieafdeling.

Update 17:38 – Ongeveer 90 procent minder Duitsers met Pasen naar Nederland

In vergelijking met vorig jaar zijn er deze paasdagen ongeveer 90 procent minder Duitsers de grens met Nederland gepasseerd. De 10 procent die toch kwam stak met name in Limburg de landsgrenzen over. Dat constateert de Koninklijke Marechaussee maandag.

De marechaussee zette vanaf vrijdag langs de oostgrens van het land extra mensen in om extra toezicht te houden op het grensverkeer. Duitse bezoekers werden aan de grens ontmoedigd om Nederland binnen te rijden en geadviseerd om terug naar huis te gaan. Volgens een woordvoerder van de marechaussee gaf ongeveer de helft van de aangesproken Duitsers gehoor aan die oproep, vooral bij de vele kleine grensovergangen.

Update 17:26 – ‘Rustige en gemoedelijke sfeer in meubelboulevards en tuincentra’

Op Tweede Paasdag is de drukte uitgebleven in de grote meubelboulevards, klusbedrijven en tuincentra. “Normaal gesproken hebben we op tweede paasdag een hele grote piek, nu was het in onze winkels gemoedelijk”, zegt een woordvoerder van tuincentrum Ranzijn.

Zondag was het in de filialen van Ranzijn ook niet heel druk. “Het was qua aantallen mensen redelijk verspreid over de hele afgelopen week, van maandag tot en met zaterdag.”

Bij bouwmarktketen Hornbach verliep maandag alles ordentelijk. “De communicatie vooraf heeft bij de mensen gezorgd voor een bepaalde verwachting. Ze hebben er vrede mee. Het is één iemand de winkel uit en één iemand de winkel weer in. Het is allemaal heel goed te reguleren, zowel qua auto’s op de parkeerplaatsen als mensen in de winkels. Het is eigenlijk een hele goede sfeer, zondag ook al.”

Update 17:07 – Staatsbosbeheer: rustig tot zeer rustig in natuurgebieden

Het is maandag “rustig tot zeer rustig” geweest in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Volgens een boswachter leek het op tweede paasdag wel “een gewone maandag”. Waarschijnlijk kwamen er minder bezoekers omdat het maandag een stuk kouder was dan de dagen ervoor, in combinatie met een stevige wind, aldus een woordvoerder van de dienst.

Het is in het hele paasweekeinde beduidend rustiger geweest in de bossen dan in de weekeinden daarvoor volgens Staatsbosbeheer. De dienst denkt dat dat onder andere komt omdat in de aanloop naar Pasen veel parkeerplaatsen en wegen naar populaire natuurgebieden zijn gesloten door burgemeesters.

Update 17.00 – Politie deelt 1800 boetes uit tijdens paasweekend

De politie heeft dit paasweekend 1800 boetes uitgeschreven aan mensen die met drie of meer personen te dicht bij elkaar waren.

Verder hoefde de politie niet grootschalig in te grijpen en ging het op de meeste plaatsen goed. Mensen hielden zich over het algemeen aan de regels die zijn opgelegd door het coronavirus. Slechts een paar keer moest de politie worden ingezet.

De 1800 boetes die de politie heeft uitgedeeld geven geen compleet beeld van de situatie, want ook handhavers van de gemeente kunnen een boete uitschrijven.

Update 16:20 – ‘Coronacrisis verlamt cao-overleg’

Door de coronacrisis zijn er afgelopen maand veel minder cao’s afgesproken dan gebruikelijk. Volgens werkgeversorganisatie AWVN zijn er slechts zeven cao’s tot stand gekomen, allemaal in de weken voordat de virusuitbraak het arbeidsvoorwaardenoverleg serieus begon te verstoren. Normaal gaat het in maart om zo’n twintig nieuwe cao’s.

Het cao-overleg ligt vrijwel overal stil. De gevolgen voor de financiële positie van bedrijven zijn zo onzeker en onvoorspelbaar dat steeds meer werkgevers besluiten het overleg te onderbreken, aldus AWVN.

Update 16:05 – Aantal patiënten op intensive care daalt met 20 naar 1338

In navolging van het aantal ziekenhuisopnames en aantal sterfgevallen, daalt ook het aantal patiënten op de intensive care al dagen. Vergeleken met zondag liggen er 20 patiënten minder op de ic-afdelingen in Nederland. Het totale aantal ic-patiënten is nu 1338.

Van de Nederlandse coronapatiënten op de ic liggen er 1283 in Nederland. Dat zijn er 19 minder dan zondag. 55 patiënten liggen in Duitsland, een minder dan zondag. De afgelopen 24 uur zijn er elf verplaatsingen geweest tussen de regio’s, waarvan zeven naar een ic.

Update 15:32 – Marineschip Karel Doorman onderweg naar Cariben

Het marineschip Zr. Ms. Karel Doorman is maandag vertrokken naar de Cariben, om het zorgstelsel op de Nederlandse eilanden te ondersteunen. Er bestaan grote zorgen over verspreiding van het coronavirus op de eilanden en de druk op de gezondheidszorg.

Het schip zal elf dagen onderweg zijn. De bemanning is van tevoren in quarantaine geweest. Voor intensive care-zorg is het schip niet uitgerust, maar het kan wel op andere vlakken ondersteuning bieden. Zo gaat er een chirurgisch team mee, en een medisch team dat aan wal basiszorg kan verlenen.

Update 15:30 – Burgemeester Almere sluit drukbezocht crossterrein

Handhavers en politie in de gemeente Almere hebben zaterdag en zondag tussen de 30 en 150 mensen betrapt, die op een braakliggend terrein in de Flevolandse gemeente aan het motorcrossen waren of daarnaar keken. Burgemeester Franc Weerwind, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Flevoland, heeft het terrein per direct tot verboden gebied verklaard om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Er zijn nog geen boetes uitgedeeld, maar nu het gebied formeel afgesloten is kan dat wel gaan gebeuren volgens de gemeente.

Update 15:25 – Nog steeds onduidelijkheid over coronamaatregelen in studentenhuizen

Studentenvakbond LSVb krijgt nog steeds vragen van studenten in studentenhuizen over hoe ze moeten omgaan met de coronamaatregelen, zegt voorzitter Alex Tess Rutten. De jongeren, die met soms wel vijftien of twintig mensen in één pand wonen en daar sanitair en keuken delen, moeten veel moeite doen om de anderhalve meter afstand te houden.

“Vaak lukt het, maar soms ook niet. Mensen willen toch op ongeveer dezelfde tijd hun avondeten klaarmaken”, aldus Rutten. “Zoiets is lastig over de dag te spreiden.” Veel studentenhuishoudens houden er echter strenge maatregelen op na, zeker als het gaat om externe contacten: zoals geen bezoek en maar één persoon per dag die boodschappen doet. Toch is er nog onduidelijkheid, zo lijkt het, met name als de studenten hun neus buiten de deur steken.

Enkele bewoners van een Utrechts studentencomplex hebben al boetes opgelopen van naar eigen zeggen 390 euro per persoon, omdat ze in de gezamenlijke voortuin zaten te eten aan een tuintafel die daar altijd staat. “Het is vreemd dat studenten die binnenshuis noodgedwongen bij elkaar op de lip zitten, beboet worden als ze samen in de tuin gaan zitten”, vindt Boukje Dotinga van VIDIUS-studentenunie, de Utrechtse studentenvakbond.

Update 15:16 – Vrouw en kind bespuugd: poging ernstige mishandeling

De politie is op zoek naar een man die in het voorbijgaan een vrouw heeft bespuugd. De 28-jarige vrouw reed zaterdagmiddag met haar kind in de bakfiets in Bovenkarspel.

Uit tegengestelde richting kwam een scooter met twee opzittenden. De bestuurder bespuugde de vrouw op haar jurk en bovenarm. Ze kreeg hierdoor een onaangenaam gevoel. Thuisgekomen is ze direct gaan douchen.

De politie noemt het een poging tot ernstige mishandeling en meldt dat de vrouw ook beledigd is. Zij heeft aangifte gedaan. De politie zoekt getuigen.

Lees hier meer.

Update 14:23 – Bollenkwekers gaan bloemen bollenvelden eerder weghalen

De bollenkwekers in de Bollenstreek gaan de bloemen op de bollenvelden eerder weghalen. Ze hopen dat de bezoekers daardoor uit de streek wegblijven. Dat hebben ze aan de gemeenten Hillegom en Lisse laten weten.

“Normaal laten ze bloemen zo lang mogelijk staan om iedereen ervan te laten genieten, maar de kwekers willen nu iets doen in de strijd tegen het coronavirus en tegen de bezoekers aan de streek. Ze gaan de bloemen de komende dagen al ‘koppen’. Het groen wordt van de bollen afgehaald”, aldus een woordvoerster van beide gemeenten.

Ondanks de oproep om weg te blijven, kwamen er zaterdag en zondag veel mensen naar de Bollenstreek om foto’s van de bloemen te maken. Volgens de woordvoerster is het maandag rustiger dan zondag. “Het wordt nu wel iets drukker, maar er is nog geen reden tot zorg. We blijven het wel goed monitoren.”

De wegen tussen de bollenvelden zijn al afgesloten, maar als het maandag opnieuw te druk wordt, is het afsluiten van de provinciale wegen een optie.

Update 13:57 – Weer daling ziekenhuisopnames (147) en sterfgevallen (86) door corona

Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze door het coronavirus zijn overleden, is gestegen naar 2823. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de afgelopen dag 86 nieuwe meldingen over sterfgevallen gekregen van de GGD’en in het land.

Lees hier meer. 

Update 13:15 – Pakketbezorgers slepen PostNL voor de rechter om coronadrukte

Pakketbezorgers slepen PostNL voor de rechter wegens de grote werkdruk die is ontstaan door maatregelen tegen het nieuwe coronavirus. Dat meldt de Belangenvereniging voor Pakket Distributie (BVPD).

Het aantal onlinebestellingen is geëxplodeerd na winkelsluitingen en het gebod om zo veel mogelijk thuis te blijven. De pakketbezorgers draaien daardoor zeer drukke dagen. De BVPD eiste daarom eerder van PostNL een hoger tarief, betaling van alle gemaakte uren en een vergoeding voor extra werkzaamheden. PostNL ging maandag op geen enkele van de drie eisen in, aldus de BVPD.

Update 12:26 – Boeken afhalen of laten bezorgen? Dat kan nu bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam

Nu de bibliotheken dicht zijn vanwege het coronavirus, bezorgen ze boeken bij ouderen die verstoken zijn van leesvoer. Eind deze week opent de OBA een boekenafhaalpunt. Dat meldt Het Parool.

De OBA richt zich eerst op ouderen omdat die extra kwetsbaar zijn voor het coronavirus en omdat eenzaamheid op de loer ligt.

Update 12:00 – Honderden paasontbijtjes voor bewoners verzorgingshuizen

Lokale ondernemers uit het Zuid-Hollandse Wateringen serveerden zondagochtend vroeg enkele honderden paasontbijtjes voor bewoners van verzorgingshuizen in de buurt. Zo kunnen de oudjes toch genieten van Pasen, ondanks de eenzaamheid.

Initiatiefnemer Piet Molenaar is bedrijfsleider bij Scrumpy’s, een eetcafe in Wateringen. “Eén rondje bellen met ondernemers in de buurt en het was geregeld. Het is belangrijk dat we in deze bizarre tijd laten zien wat wij als dorp voor elkaar kunnen krijgen”, vertelt hij aan Hart van Nederland.

Update 11:18 – Groepjes jongeren beboet voor samenscholing

De politie in de Gelderse Bommelerwaard heeft zondagavond diverse groepjes jongeren een boete opgelegd vanwege samenscholing. In totaal werden zeventien bekeuringen uitgedeeld.

In Kerkdriel waren zeven jongeren bijeengekomen op de gesloten voetbalvelden van de vereniging DSC. Volgens een bericht van de politie op Facebook hielden ze wel voldoende afstand maar hielden ze zich niet aan het verbod om samen te komen met drie personen of meer.

In Zaltbommel hadden zes jongens zich verzameld op de carpoolplaats. Ook zij waren hiermee in overtreding. Er kwam ook nog een kleine grijze auto aanrijden. Daar zaten vier mensen ingepropt die niet uit een huishouden bestonden, aldus de politie. Ook dit viertal kreeg een boete opgelegd.

Update 11:00 – Politie te paard verrast oma Jopie (99)

De heldin van de bereden politie, zo staat oma Jopie (99) bekend. Bij elke wedstrijd van Feyenoord waar politie te paard aanwezig is, brengt ze de paarden iets te knabbelen. Vanwege de coronacrisis kan dat nu even niet. En daarom kwamen de paarden zondag naar haar toe.

Lees hier meer over het speciale bezoek.

Update 10:11 – Alcoholverbod op Sint Maarten door stijging huiselijk geweld

Op Sint Maarten is de verkoop van alcohol tijdelijk stilgelegd om te voorkomen dat er meer huiselijk geweld plaatsvindt. Dat heeft minister-president Silveria Jacobs zondagavond (lokale tijd) aangekondigd

Op het eiland geldt een lockdown vanwege de corona-crisis, dat betekent dat de bevolking de hele dag thuis zit. Volgens haar is er de afgelopen dagen sprake van een flinke toename van meldingen van huiselijk geweld op het eiland en daarbij is vaak alcohol in het spel.

Update 09:27 – Burgemeester: provinciale wegen gaan dicht als het nodig is

De burgemeesters in de Bollenstreek overwegen ook de provinciale wegen af te sluiten als mensen op tweede paasdag weer massaal naar de bollenvelden komen. Dat zegt de burgemeester van Hillegom Arie van Erk. “In principe hanteren we dezelfde regels als in het weekend. Maar als in de loop van ochtend of middag de toeloop toch weer groot is, gaan ook de provinciale wegen dicht als dat nodig is. De velden zijn nu op zijn mooist, maar ik herhaal hierbij nogmaals: kom niet deze kant op. Met dit gedrag breng je anderen in gevaar. Ik hoop dat dit tot mensen zal doordringen. We moeten accepteren dat het op dit moment zo is. De volksgezondheid staat voorop.”

Lees ook: Opnieuw bizar druk bij bollenvelden ondanks verzoek niet te komen

De wegen tussen de velden waren dit weekend al afgesloten. Toch trokken de bloemen nog veel mensen. Automobilisten zetten hun auto langs de weg en gingen toch de bollenvelden in om een foto te maken. “De politie en boa’s schromen ook zeker niet om grote boetes te geven”, aldus Van Erk. “Ook op de fiets komen heeft geen enkele zin.”

Update 08:52 – WHO: tientallen vaccins tegen coronavirus in de maak

Er wordt wereldwijd gewerkt aan zeventig vaccins tegen het nieuwe coronavirus. In drie gevallen wordt ook al klinisch onderzoek gedaan met proefpersonen, blijkt uit een document van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Farmaceuten werken in een ongekend hoog tempo aan de ontwikkeling van vaccins tegen het virus. Het duurt normaliter jaren voordat zo’n middel op de markt kan worden gebracht. Om tijd te winnen worden bijvoorbeeld de gebruikelijke dierproeven overgeslagen.

Lees ook: Coronapatiënt Sehraz en broer zamelen geld in voor slachtoffers coronacrisis

Uit het WHO-document blijkt volgens persbureau Bloomberg dat CanSino Biologics uit Hongkong het verst is in het ontwikkelingsproces. Die onderneming werkt samen met het Beijing Institute of Biotechnology aan een vaccin.

Ook twee Amerikaanse bedrijven zijn al begonnen met klinisch onderzoek. Het gaat om Moderna en Inovio Pharmaceuticals.

Update 07:23 – Speciale corona-editie Serious Request van start

Op NPO 3FM is maandag de speciale corona-editie van Serious Request begonnen. Dj’s draaien onder meer tot en met zaterdag verzoekplaten die luisteraars tegen betaling hebben aangevraagd. Alle opbrengsten gaan naar het Rode Kruis voor steun tijdens de coronapandemie.

Anders dan bij de jaarlijkse actie van 3FM voor de kerst, gaan de dj’s nu niet door het land. Voor 3FM Serious Request: Never Walk Alone blijven ze veilig in de studio. De dj’s die in shifts van zes uur te horen zijn tijdens deze editie zijn Sander Hoogendoorn, Timur Perlin, Frank van der Lende en Eva Koreman.

Hoogendoorn trapte op tweede paasdag af vanaf 06.00 uur, Perlin neemt om 12.00 uur het stokje van hem over. Van der Lende en Koreman nemen de avonduren van 18.00 uur tot 00.00 uur voor hun rekening. In de nacht presenteren verschillende 3FM-dj’s.

De radiozender wilde graag iets bijzonders doen in de coronacrisis. “Deze bizarre tijd vraagt om een bijzondere actie. 3FM Serious Request verbindt en dat is nu meer nodig dan ooit. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje: veelal thuis en vaak afgezonderd van anderen. Toch kunnen we samen iets doen. Bij 3FM willen we graag ons steentje bijdragen en ik nodig iedereen uit om met ons mee te doen en het Rode Kruis te steunen”, zei zendermanager Sharid Alles eerder.