Dieren

Oma Jopie (99) kan niet bij 'haar' politiepaarden, dus komen ze naar haar

De heldin van de bereden politie, zo staat oma Jopie (99) bekend. Bij elke wedstrijd van Feyenoord waar politie te paard aanwezig is, brengt ze de paarden iets te knabbelen. Vanwege de coronacrisis kan dat nu even niet. En daarom kwamen de paarden zondag naar haar toe.

Het begon ooit tijdens fietstochten met haar man. Die is inmiddels al jaren overleden, maar drukte haar op het hart dat ze haar zorg voor de paarden voort moest zetten.

Gevangen in huis

En dat deed ze. Een maand geleden, bij de laatste thuiswedstrijd van haar club, was ze er nog met een hand vol suikerklontjes. Inmiddels zit Jopie Schouten uit Rotterdam ‘gevangen in huis’ , zoals ze zelf zegt.

“Ik vind het verschrikkelijk moeilijk, deze coronacrisis”, vertelt ze. “Ik kan niet naar buiten en ook geen boodschappen doen.” En ze kan dus ook niet meer naar haar geliefde paarden.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis

‘Geweldig’

Oma Jopie is dan wel 99 jaar en kan slecht lopen, maar toch houdt ze haar bezoekjes aan de paarden al 30 jaar vol. “Inmiddels niet meer te voet, maar met de scootmobiel. Die paarden kennen mij nog beter dan de ruiters. Ze zien me in de verte al aankomen.”

Mevrouw Schouten was dan ook blij verrast toen de paarden op Eerste Paasdag plotseling bij haar voor de deur stonden. “Geweldig, natuurlijk”, aldus mevrouw Schouten. “Ik heb ze een suikerklontje kunnen geven.”

Haar kleinzoon deelde een foto van het moment op Twitter. “Hulde aan de mensen van de politie die oma even gedag kwamen zeggen in deze tijd van thuisblijven”, schrijft hij bij het bericht. “Oma vond het prachtig en is zeer vereerd!”

Vier jaar geleden

In 2016 gingen we al langs bij Jopie, die toen nog wél de paarden kon voeren voor de wedstrijd.