LIVEBLOG | Aantal coronapatiënten op intensive care daalt met 33 naar 1358

Nederland blijft in ieder geval tot het einde van deze maand in een ‘intelligente lockdown’ om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. In dit liveblog houden we je op de hoogte van al het nieuws rondom het virus.

Lees hier het liveblog van zaterdag terug.

    • Het aantal corona-doden in Nederland is opgelopen naar 2643.
    • In totaal zijn er tot nu toe 24.413 mensen in ons land positief getest op het virus.
    • De toestroom in de ziekenhuizen lijkt af te vlakken: 8386 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).
    • Er liggen op dit moment in totaal 1391 patiënten op de intensive care.
    • Bekijk op deze kaart het aantal opgenomen inwoners er per gemeente.
Update 23:16 – Liveblog gesloten

Wij sluiten dit liveblog voor nu. Houd hartvannederland.nl in de gaten voor meer updates.

Update 21:11 – ‘Geld voor onderzoek naar corona-medicijn moeilijk te krijgen’

Coronavirologen hebben de grootste moeite om geld te krijgen van de Europese Unie voor onderzoek naar een medicijn tegen het coronavirus. Dat zei viroloog Lia van der Hoek, leider van de Europese onderzoeksgroep naar coronavirussen zondag in het programma Dit is de Dag op Radio 1.

Van der Hoek, zelf verbonden aan het Amsterdam Universitair Medisch Centrum, leidt een team van vijftien Europese promovendi dat coronavirussen onderzoekt. Toen het virus begin dit jaar in China een groot probleem werd, nam Van der Hoek contact op met de EU. “Ik heb gezegd dat wij al jaren onderzoek doen naar coronavirussen en gevraagd wat de mogelijkheden zijn om te helpen, maar de EU wilde geen geld voor ons beschikbaar stellen.”

Update 17:46 – Eerste corona-besmetting op Carabische eiland Saba

Op Saba, het kleinste Caribische eiland van het Koninkrijk, is nu ook een besmetting met het coronavirus geregistreerd. De persoon is inmiddels opgenomen in een ziekenhuis op Sint Maarten. Op Saba waren tot nu toe geen besmettingen geconstateerd.

Update 17:22 – Geen publiek bij Dodenherdenking op de Dam

Bij de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei in Amsterdam zijn dit jaar vanwege de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus alleen koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Mark Rutte, burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en voorzitter Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité 4 en 5 mei aanwezig. Zij blijven op afstand van elkaar.

Het koningspaar legt een krans bij het Nationaal Monument. Daarna volgt het signaal Taptoe, de twee minuten stilte en het Wilhelmus. Koning Willem-Alexander houdt een toespraak. Nooit eerder heeft het staatshoofd tijdens Dodenherdenking gesproken. Dit jaar gebeurt dat wel omdat Nederland herdenkt dat het 75 jaar geleden is dat er een einde aan de Tweede Wereldoorlog kwam.

Update 16:25 – Aantal coronapatiënten op de ic daalt met 33 naar 1358

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is met 33 gedaald naar 1358. Zaterdag waren het er 1391. Dat maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zondag bekend.

Update 16:21 – Brandweer Akersloot showt dansmoves in vertolking Anderhalf

De brandweer uit Akersloot plaatste zondag een creatief filmpje ter ere van de 1,5 meter afstand. In het filmpje dansen de brandweermannen en -vrouwen op de muziek van Ali B, Poke en Judeska.

“Ik zeg anderhalf meter. Kom niet in mijn aura, bitch”, zo klinkt de tekst van het lied dat de twee rappers en Jandino een paar weken geleden uitbrachten. Sindsdien is het lied, met de bijbehorende clip, door menig beroepsgroep gecoverd. Zo zijn er op internet filmpjes te vinden van politieagenten, ziekenhuisverpleegkundigen en dus ook brandweerlieden.\

Bekijk hier de hilarische video.

Update 15:27 – Drukte bij de bollenvelden ondanks dringend advies niet te komen

Het is opnieuw erg druk in de Bollenstreek. Hoewel de wegen tussen de bollenvelden zijn afgesloten, zijn er toch veel mensen naartoe gekomen. Op de rondwegen is het daardoor druk, meldt burgemeester van Lisse Lies Spruit.

Lees hier meer.

Update 14:46 – Marineschip Zr.Ms. Karel Doorman is klaar voor vertrek naar het Caribisch gebied

Marineschip Zr.Ms. Karel Doorman is klaar voor vertrek naar het Caribisch gebied om noodhulp te bieden vanwege het coronavirus. Het schip vertrekt maandag en zal voor ten minste drie maanden in het Caribisch gebied blijven.

Update 13:53 – Dodental coronavirus stijgt met 94 naar 2737

Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze door het coronavirus zijn overleden, is gestegen naar 2737. Het RIVM heeft de afgelopen dag 94 nieuwe meldingen over sterfgevallen gekregen van de GGD’en in het land.

Lees hier meer. 

Update 13:35 – Commandant marechaussee neemt kijkje bij grens

Langs de grenzen patrouilleren dit paasweekeinde honderden mensen van de Koninklijke Marechaussee. In Roermond en Venlo kregen ze zondag aan het begin van de middag bezoek van de hoogste baas, commandant Hans Leijtens.

Leijtens ging langs om zijn mensen te steunen. “Wij gaan 24 uur per dag door, dat doen we al sinds de coronacrisis begon. Elke dag zijn wij de ogen en oren aan de grenzen, niet alleen op de luchthavens, maar ook aan de binnengrenzen. Wij zijn overal bezig. Dat mag gezien worden. Ook de commandant heeft daar oog voor”, aldus woordvoerder majoor Robert van Kapel.

Normaal is de marechaussee er om grensoverschrijdende criminaliteit tegen te gaan. “We sporen nu geen criminelen op, maar zijn juist bezig een goed gesprek te voeren met mensen, in de hoop dat ze terugkeren. Dat gebeurt niet altijd. Wij hadden natuurlijk gehoopt dat iedereen netjes thuisbleef. Maar ook vandaag zien we dat er toch mensen zijn die naar hun favoriete winkel willen gaan, dat er toch mensen zijn die naar de camping of jachthaven willen. Dat is jammer.”

Wel was het zondag bij Roermond rustig aan de grens, meldt de marechaussee. “Wij zijn blij dat het een stuk rustiger is dan vorig weekend toen we zagen dat in Roermond iedereen nog wilde shoppen.”

Update 12:53 – Paus roept op tot schrappen schuld van arme landen getroffen door coronacrisis

Paus Franciscus heeft in zijn traditionele paasboodschap opgeroepen de schulden van de armste landen te verlichten of kwijt te schelden naar aanleiding van de crisis die het coronavirus wereldwijd veroorzaakt heeft. De paus richtte zich vanuit de vrijwel lege Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan via een livestream tot de wereld voor zijn zegening ‘urbi et orbi’ aan alle rooms-katholieke gelovigen.

Update 12:18 – Jongeren vernielen auto’s agenten die verboden bosfeest beëindigen

Een groep jongeren heeft zaterdagavond in een bos in het Friese Sint Jacobiparochie twee politieauto’s vernield. Dat gebeurde nadat de politie met het oog op de corona-maatregelen een einde had gemaakt aan een feest in het bos, meldt de politie.

Na een anonieme melding namen agenten een kijkje in het bos bij de Georg van Saksenstraat. Agenten parkeerden hun voertuigen in de buurt, om vervolgens ongeveer achthonderd meter te lopen om bij het feest te komen.

Verschillende jongeren vluchtten weg toen ze de agenten zagen. In het bos was een kampvuur. De agenten spraken de nog aanwezige jongeren aan. Omdat de meesten waren gevlucht, was volgens de politie geen sprake meer van een samenscholing. Vanwege het coronavirus is het niet toegestaan om op dit moment met een grote groep bij elkaar te zijn. Het kampvuur werd geblust.

Toen de agenten terugliepen naar hun voertuigen, zagen ze dat onder meer de spiegels van de auto’s waren getrapt.

Update 08:00 – ‘Verwen hond niet teveel tijdens coronacrisis’

Verwen uw hond niet teveel. Ook al kijkt het dier u nog zo lief aan, geef geen extra snoepjes of snacks maar houd zoveel mogelijk vast aan het ritme dat de hond was gewend voor de coronacrisis. Dat advies geeft de Dierenbescherming aan hondenbezitters die vanwege het coronavirus de hele dag hun huisdier om zich heen hebben.

Honden en baasjes zijn daar in veel gevallen erg blij mee, maar pas op voor verwennerij. Zorg voor voldoende beweging, laat het dier uit op de tijden dat het is gewend en geef het de normale hoeveelheid eten. Daardoor went de hond na de coronacrisis makkelijker aan het gewone leven, aldus de Dierenbescherming.

Update 07:00 – Paaspiek in de verhuur van motoren, maar zorgen over veiligheid

De verhuur van motoren is sinds begin dit jaar omhoog geschoten. Vooral de afgelopen weken is het druk, blijkt uit cijfers van deelplatform Motoshare. In de eerste drie maanden van dit jaar werden al 41 procent meer motoren verhuurd. En met de paasdagen voor de deur, is er zelfs sprake van de drukste week ooit.

Sinds de uitbraak van het coronavirus ziet de website dat de verhuur van motoren flink is gestegen. Veel mensen zien het huren van een motor als een mooie gelegenheid om er even tussenuit te gaan. Door de intelligente lockdown van het kabinet zitten veel mensen dagenlang thuis en snakken ze naar een uitje in de buitenlucht.

Lees hier meer.

Update 06:00 – Wisselvallig paasweer met zomerse zondag, maar: ‘Blijf thuis’

Er zijn grote verschillen in het weer dit paasweekend. Is het zondag naar verwachting nog overwegend zonnig en warm lenteweer, op tweede paasdag slaat het weer tijdelijk om en wordt het flink kouder met een stevige wind, meldt Weer.nl.

Blijf thuis, is het devies. Geniet van de zon in eigen huis of op het balkon. De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van burgemeesters, heeft aangekondigd dat er gehandhaafd gaat worden, overtreders van de coronamaatregelen zullen worden beboet.

Lees hier meer.

Update 05:27 – Pauszegen urbi et orbi dit jaar zonder ‘dank voor de bloemen’

De leider van de Rooms-Katholieke Kerk, paus Franciscus, geeft op eerste paasdag in Rome zoals gebruikelijk de zegening urbi et orbi aan alle katholieke gelovigen. Maar verder zal veel anders zijn door de coronapandemie. Zoals een leeg Sint-Pietersplein door alle coronamaatregelen. Normaal zijn tienduizenden belangstellenden aanwezig als de paus spreekt vanaf een balkon van de Sint-Pietersbasiliek.

Ook kan Franciscus Nederland dit jaar niet bedanken “voor de bloemen”. Normaal zorgen Nederlandse bloementelers voor fleurige decoraties, maar zij besloten er dit jaar van af te zien in verband met het virus.

De paus gaf eind maart voor een verlaten Sint-Pietersplein al een buitengewone zegening urbi et orbi om de mensen op te roepen tot meer saamhorigheid in de coronacrisis. Hij sprak over een diepe duisternis die alles verlamt.

Urbi et orbi (voor de stad en de wereld) is de belangrijkste zegen van de katholieke kerk en wordt eigenlijk alleen uitgesproken met Kerstmis, Pasen en na een pauselijke verkiezing.

Update 04:30 – Eind van dit jaar vaccin verwacht tegen coronavirus

De voorzitter van de Europese Commissie denkt dat tegen het einde van het jaar een vaccin ontwikkeld is tegen het nieuwe coronavirus. Tot die tijd moet de bevolking rekening houden met beperkende maatregelen, zegt Ursula von der Leyen tegen Bild am Sonntag.

Volgens Von der Leyen zijn twee van de meest veelbelovende onderzoeksteams in Europa bezig met het ontwikkelen van een vaccin. “Zij zijn van plan binnenkort met klinische tests te beginnen”, zegt ze tegen de Duitse krant. Daarna volgen nog enkele stappen om een vaccin goedgekeurd en massaal geproduceerd te krijgen, geeft Von der Leyen aan. De Europese Unie is al met fabrikanten in gesprek over de productie om een snelle vaccinatiecampagne mogelijk te maken.

Zolang er nog geen vaccin is, verwacht Von der Leyen dat er beperkingen blijven gelden voor een bezoek aan bijvoorbeeld een verpleeghuis. “Zonder vaccin moeten contacten van ouderen zoveel mogelijk beperkt worden. Ik weet dat dat moeilijk is”, aldus de Europees Commissievoorzitter. “We zullen vele maanden, waarschijnlijk tot volgend jaar, moeten leren leven met het virus.”

De Duitse oud-minister verwacht dat scholen en kinderdagverblijven mogelijk wel al eerder weer open kunnen. “Kinderen en jongeren krijgen eerder meer bewegingsvrijheid dan ouderen en mensen met een medische geschiedenis.”

Update 03:30 – Paasvieringen worden dit jaar vooral op tv en online gevolgd

De kerkdeuren blijven gesloten voor publiek dit paasweekend maar voor gelovigen die toch een viering willen volgen, zijn er mogelijkheden om dit te doen op televisie of online. Op NPO 2 is zondag om 10.25 uur een live kerkdienst te volgen van EO-jongerenlabel BEAM. Om 11.00 uur zendt KRO-NCRV de eucharistieviering vanuit Roermond uit, geleid door bisschop Harrie Smeets in een lege Munsterkerk.

Lees ook: Eerste dag van het paasweekend verloopt rustig op de stranden

Paus Franciscus spreekt om 12.00 uur de traditionele zegen Urbi et Orbi uit op een verlaten Sint-Pietersplein. Rond dezelfde tijd luiden in veel Nederlandse plaatsen de kerkklokken. De Nederlandse Bisschoppenconferentie heeft opgeroepen de klokken te luiden om mensen “thuis te verbinden met de eredienst van de kerk”.

Veel kerken in Nederland zenden online een paasviering uit. Zowel de protestante als de katholieke kerk heeft een stappenplan online gezet waarin wordt uitgelegd hoe een livestream tot stand kan worden gebracht. Zo is het voor veel gelovigen mogelijk om de dienst van de eigen kerk te volgen.