Gezondheid

In dit verpleeghuis in Winschoten dansen ze het verdriet weg

In verpleeghuis ‘t Vondelhuys in het Groningse Winschoten proberen ze de sfeer erin te houden ondanks alle narigheid van de afgelopen tijd. Daarom gingen de bewoners en het personeel verkleed en dansend door de gangen.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

In ‘t Vondelhuys wonen vooral ouderen met lichamelijke of psychische klachten, maar ook enkele jongeren. De oudere bewoners hebben in ieder geval geen moeite om het tempo van coronahit Anderhalf van rapper Ali B bij te houden. Ze hebben de grootste lol, met een hilarisch filmpje tot gevolg.

‘Afleiding is belangrijk’

Zorgmedewerkster Ineke Cluse benadrukt tegen¬†Hart van Nederland¬†hoe belangrijk afleiding voor de bewoners kan zijn in zware tijden. “Deze mensen hebben al een paar weken geen lijfelijk contact gehad met hun geliefden. Van zo’n klein momentje als dit kunnen ze heel blij worden. Dan heb je toch weer even lol samen.”

Het verpleeghuis probeert met de weinige middelen die ze hebben dan ook zoveel mogelijk te organiseren. Zo is er muziek en volgende week komen er steltenlopers in vlinderpakken voor de ramen dansen.

‘Een traantje laten’

Volgens Ineke wordt er de laatste tijd toch ook wel vaak een traantje gelaten. Er zijn gelukkig geen besmettingen bevestigd in het verpleeghuis, maar de bewoners vinden het moeilijk dat ze geen bezoek meer mogen ontvangen. “Van videobellen en Skypen met familieleden worden mensen vaak toch wel emotioneel.”

Het personeel probeert volgens de verpleegster ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk gesprekken mogelijk zijn, “maar het is toch moeilijk om je kleinkind of achterkleinkind op een scherm geboren te zien worden”.

Toch heeft Ineke er alle vertrouwen in dat de bewoners en het personeel samen door de coronacrisis heen komen. “We hopen het virus buiten de deur te houden en de stemming erin te houden. We hebben een topteam met hele leuke bewoners.”