112

Het jaar 2020 is begonnen: ongelukken, branden, mist en vuurwerk tijdens de jaarwisseling

Nederland heeft het nieuwe jaar ingeluid, al was het om sommige plekken te mistig om het siervuurwerk goed te kunnen zien. In Rotterdam kon het Nationale Vuurwerk wel doorgaan. In Den Haag waren veel brandjes. De mist zorgde voor ongelukken op de snelwegen.

2020 is begonnen. Nederlanders hebben nooit eerder voor zoveel geld vuurwerk gekocht. Vooral siervuurwerk was populair. In het totaal werd 77 miljoen euro uitgegeven.

In Noord-Nederland is het zeer mistig, het KNMI gaf daarom code rood af. Op sommige plekken was het zicht om middernacht minder dan 10 meter. De mist zorgde op oudejaarsavond voor verschillende kettingbotsingen. Op de A32 kwam bij een ongeluk met tientallen auto’s een 58-jarige vrouw uit Dokkum om het leven.

In verband met de mist heeft ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten bedden beschikbaar gesteld voor medewerkers en patiënten. De mist in Friesland is zo dik dat het onverantwoord is om mensen de straat op te sturen.

Nationaal Vuurwerk afgestoken

Ondanks de mist kon het Nationale Vuurwerk in Rotterdam doorgaan. Eerder op de avond was dit nog onzeker in verband met de weersverwachting. Tienduizenden toeschouwers zagen het vuurwerk vanaf de Erasmusbrug de lucht ingaan. Ook in Den Haag was bij de Hofvijver een grote vuurwerkshow.

De luchtkwaliteit boven de vier grote steden en boven de stad Groningen is woensdagmorgen vroeg zeer slecht volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt door de grote hoeveelheid vuurwerk die is afgestoken. Het RIVM gaf eerder dinsdag al een ‘stookalert’ af voor de nacht van dinsdag op woensdag in verband met de combinatie van mist en vuurwerk.

Brandjes en onrust

Op verschillende plekken in Nederland is vuurwerk gegooid naar hulpverleners. Ook waren er verschillende grote branden. Zover bekend zijn daarbij geen gewonden gevallen. Het Openbaar Ministerie zal zware straffen eisen tegen de daders.

De meeste branden waren in Den Haag. Volgens Omroep West zijn 64 auto’s (deels) in vlammen opgegaan. Daarnaast waren er veel kleine branden.

In en rond de wijk Duindorp was veel politie aanwezig. Agenten voerden onder meer controles uit, alleen mensen die in Duindorp wonen mochten de wijk in. Volgens verslaggever Irene Jansen is de jaarwisseling daar verder rustig verlopen.

De tekst gaat verder onder de video

Bij een schietpartij in Zwolle is een dode gevallen. De aanleiding van het incident is nog niet bekend. De politie zou op zoek zijn naar de schutter. Ook in Hoogezand was een schietpartij. Een vrouw raakte daarbij lichtgewond.

Ook in het Limburgse Beek was een schietincident. De politie kon rond 2 uur alleen melden dat een persoon lichtgewond is geraakt.

Totaal beeld nog onduidelijk

In de loop van woensdagochtend zal het totale beeld van de jaarwisseling bekend worden. In de loop van de ochtend maken de ziekenhuizen bekend hoeveel patiënten zijn behandeld en welke verwondingen ze hebben opgelopen. Ook komen de politieregio’s met cijfers over incidenten.