Misdaad

OM waarschuwt: flink zwaardere straffen tijdens oud en nieuw

Relschoppers en andere onruststokers die tijdens oud en nieuw gepakt worden, kunnen een flink zwaardere straf tegemoet zien. “Bij strafzaken die aan de jaarwisseling zijn gerelateerd geldt een verzwaringsfactor van 75 procent”, zegt Guus Schram van het Openbaar Ministerie (OM).

Mensen die ervan worden verdacht dat ze geweld hebben gepleegd tegen hulpverleners zoals politie-agenten en brandweerlieden, worden voor de rechter gebracht, waarschuwt Schram. “Zo kan het gooien van vuurwerk naar hulpverleners of geweld tegen de politie een gevangenisstraf opleveren.”

‘Oud en nieuw gevaarlijkste dag’

De maatregelen zijn vergelijkbaar met eerdere jaarwisselingen. Ook dit jaar beschouwt justitie de nieuwjaarsnacht als evenement. “Oud en nieuw hoort een feest te zijn. Helaas is dit feest niet altijd overal even gezellig.”

Minister Grapperhaus maakt zich zorgen over de komende jaarwisseling. Hij bezocht dinsdag een aantal hulpverleners. De minister roept op tot kalmte.

De tekst gaat verder onder de video

Eerder op oudejaarsdag noemde korpschef Erik Akerboom oud en nieuw een evenement met een hoog risico voor de politie. “Wat een feest moet zijn, blijkt de gevaarlijkste avond van het jaar. Laten we met elkaar de traditie feestelijk en vooral veilig voortzetten”, aldus de baas van de Nationale Politie.”

ANP