We kochten met z'n allen voor 77 miljoen euro aan vuurwerk, een record

Er is dit jaar voor een recordbedrag aan vuurwerk gekocht. Volgens de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) hebben vuurwerkhandelaren een omzet van 77 miljoen euro gedraaid.

Het verkooprecord lag tot nu toe bij de jaarwisseling van 2008/2009, toen voor 74 miljoen euro aan vuurwerk werd afgestoken.

Lees ook: Al dat vuurwerk is niet altijd leuk voor dieren, zo bescherm je jouw hond of kat

Dit jaar werd vooral siervuurwerk gekocht. Met name de ‘compounds’ waren populair, dat zijn “samengestelde boxen met een complete vuurwerkshow”, aldus een woordvoerder van BPN. Maar ook knalvuurwerk deed het goed. De woordvoerder kan geen percentages geven.

Vorig jaar werd voor 70 miljoen aan vuurwerk gekocht.

Illegaal vuurwerk

Naast de officiële verkoop van vuurwerk is er ook een levendige handel in illegale knallers. Dit jaar eeft de politie minder in beslag genomen dan voorheen. Tot maandag 30 december stond de teller op ruim 52.000 kilo.

De politie onderschept dit jaar voornamelijk illegaal vuurwerk dat met bestelbusjes vanuit het buitenland naar Nederland wordt gebracht. Postpakketjes met vuurwerk worden minder vaak gevonden, zegt een woordvoerster van de landelijke korpsleiding.