Misdaad

Minder illegaal vuurwerk in beslag genomen dan vorig jaar

De politie heeft dit jaar iets minder illegaal vuurwerk in beslag genomen dan vorig jaar. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) gaat het om 45.000 kilo tot en met zondag.

Dit cijfer loopt nog op tot boven de 52.000 kilo door twee relatief grote vangsten van afgelopen weekend. Die waren samen goed waren voor zo’n 7.000 kilo, maar zijn nog niet meegeteld.

Vooral met bestelbusjes

De politie onderschept dit jaar voornamelijk illegaal vuurwerk dat met bestelbusjes vanuit het buitenland naar Nederland wordt gebracht. Postpakketjes met vuurwerk worden minder vaak gevonden, zegt een woordvoerster van de landelijke korpsleiding.

Vooral vanuit Polen werden de afgelopen jaren veel postpakketten met verboden en gevaarlijk vuurwerk verzonden. “Daar hebben we echt bovenop gezeten en veel onderschept. Mensen merken dat hun bestellingen minder vaak aankomen en gaan het via een andere route proberen”, aldus de woordvoerster.

De politie zet nu in op gerichte controles van busjes, bijvoorbeeld als opvalt dat ze vaak heen en weer rijden tussen Nederland en Polen, Duitsland en België.

ANP