Weer & Verkeer

Code rood: zeer dichte mist in Friesland, Groningen en Drenthe

Nederland heeft te maken met zeer dichte mist. Vooral in het noordelijke deel van het land is het zicht soms minder dan 20 meter. Verschillende instanties waarschuwen alleen de weg op te gaan als het echt moet.

Het KNMI heeft voor Noord-Nederland code rood afgekondigd. Voor Overijssel, Flevoland en Noord-Holland geldt de code oranje.

De kettingbotsingen op de A32 bij Akkrum, de A7 bij Heerenveen en de A28 bij Ermelo gebeurden in dichte mist, waar de ANWB en weerbureaus eerder op dinsdag voor waarschuwden.

“Vooral rond Leeuwarden zit het potdicht en kun je geen hand voor ogen zien”, aldus een ANWB-woordvoerder die de weersomstandigheden “verraderlijk” noemt. “Op het ene moment heb je prima zicht en op het andere moment kun je nauwelijks een meter voor je kijken.”

Rijkswaterstaat waarschuwt mensen dat ze beter niet de weg op kunnen gaan als het niet per se nodig is. Wie toch gaat rijden, moet zijn mistlampen gebruiken. Ook is het verstandig genoeg afstand te houden en de rijstijl aan te passen.

Mist wordt steeds dichter

De politie waarschuwt ook voor de dichte mist. Vanuit verschillende delen van het land komen berichten dat geen hand voor ogen te zien is. Op plekken is het zicht minder dan 50 meter, met name in Noord-Holland en Flevoland is dit het geval. De kans is groot dat de mist nog dichter wordt op het moment dat het vuurwerk de lucht in gaat.

Het KNMI heeft code oranje afgegeven voor plaatselijk zeer dichte mist. Kort na de jaarwisseling kan het zicht plaatselijk minder dan 10 meter zijn.

In het zuiden minder mist

“In het oosten van het land is de situatie iets minder erg. Daar is het zicht zeker 50 meter en kan een bestuurder nog wel drie auto’s voor zich zien.” Volgens de woordvoerder was het rond 19.30 uur mistig in het hele land, behalve in Zeeland en West-Brabant. De verwachting is dat de mist in het zuiden minder dicht zal bijven.

De temperatuur zakt op veel plekken tot rond het vriespunt. Hierdoor kan het lokaal glad worden. Op veel plekken in het land is daarom al gestrooid.