112

Veel politie in en rond Duindorp, verschillende brandjes in de wijk

Er is op oudejaarsavond zeer veel politie aanwezig in en bij Duindorp. Bij de toegangswegen controleerden agenten autoverkeer dat de Haagse wijk in wil.

Mensen die er niets te zoeken hebben mochten niet verder. Rond 23.45 uur laat verslaggever Irene Jansen weten dat de agenten inmiddels weg zijn bij de toegangswegen. In de wijk waren eerder op de avond verschillende brandjes.

GroenLinks-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Jesse Klaver arriveerde rond 22.30 uur bij de wijk. Hij zei een avond en nacht mee te lopen met agenten. Klaver roemde de professionaliteit van de politie.

De tekst gaat onder de video verder

Onrustige maand in Duindorp

Op het strand in Den Haag streden Scheveningen-dorp en Duindorp jarenlang om het hoogste, beste en mooiste vreugdevuur. Tijdens de jaarwisseling van 2018 naar 2019 liep dit echter in Scheveningen-dorp uit de hand, met een vonkenregen als gevolg.

In oktober 2019 publiceert de Onderzoeksraad voor Veiligheid een vernietigend rapport. Naar aanleiding hiervan besluit burgemeester Pauline Krikke op te stappen. Johan Remkes neemt het roer van haar over en besluit dat er vanaf dan een vergunning nodig is voor de vreugdevuren.

Stichting Duindorp Vreugdevuur besluit eind november dat ze definitief geen aanvraag gaan doen voor een bouwvergunning. Sindsdien zijn er geregeld opstootjes in de Haagse wijk. Begin december worden dertien mensen aangehouden vanwege brandstichting. Ook wordt een negenjarige jongen staande gehouden met een molotovcocktail.

In de daaropvolgende dagen blijft het onrustig in Duindorp. De politie houdt verschillende mensen aan, maar de rust keert niet terug. Uiteindelijk moet de brandweer begin december ruim tweehonderd keer uitrukken voor autobranden, containerbranden en buitenbranden.

‘Voorzitter stichting Vreugdevuur aangehouden’

Volgens het Algemeen Dagblad is de voorzitter van Vreugdevuur Duindorp aangehouden door de politie. De organisatie van het vreugdevuur Duindorp zou zelf de hand hebben gehad in de rellen en vernielingen in Den Haag de afgelopen maand. Volgens de krant arresteerde de politie maandag de voorzitter van de stichting Vreugdevuur Duindorp wegens opruiing en aanzetten tot vernielingen.

Beeld: Regio15.nl