Gezondheid

LIVEBLOG | Weer minder coronapatiënten in het ziekenhuis

De tweede coronagolf lijkt voorzichtig af te vlakken. Het aantal besmettingen daalt al een paar dagen op rij, en ook de toestroom van coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt voorzichtig. Tot en met woensdag 18 november gelden er strengere maatregelen daarna gaan we weer terug naar de ‘gedeeltelijke lockdown’. Volg hier het laatste nieuws.

– Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zaterdag: 6.689, dat zijn er 578 minder dan op vrijdag
– Huidig aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zaterdag: 2.384, dat zijn er 61 minder dan op vrijdag
– Huidig aantal coronapatiënten op de intensive care op zaterdag: 602, dat is er 1 minder dan op vrijdag
– Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 7.960
– Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 14:22 – Aantal nieuwe positieve coronatests daalt met 578

Het aantal nieuwe coronagevallen is gedaald ten opzichte van vrijdag. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 6689 positieve tests geregistreerd. Op vrijdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 7267 besmettingen, 578 meer. Het waren er aanvankelijk 7272, maar dat aantal is bijgesteld.

Lees meer.

Update 13:55 – Code rood voor Brabantse natuurgebieden

Het is te druk in diverse Brabantse natuurgebieden. Daarom roept VisitBrabant code rood uit voor verschillende recreatiegebieden. Onder meer de Loonse en Drunense Duinen zijn te druk, maar ook het Mastbos in Breda en de Oisterwijkse Bossen en Vennen trekken te veel bezoekers dit weekend.

VisitBrabant roept recreanten op om voor vertrek de speciale druktemeter op haar website te checken, zodat mensen niet onverhoopt naar overvolle wandelgebieden trekken.

Lees meer.

Update 13:19 – Veiligheidsregio sluit McDrive Apeldoorn vanwege overtreden sluitingstijd

Een euroknallertje scoren bij de McDonald’s is er in de vestiging aan de Lange Amerikaweg in Apeldoorn niet bij. De Veligheidsregio heeft het afhaalrestaurant per direct gesloten omdat de McDrive in de nacht van vrijdag op zaterdag tot te laat geopend was. Afhaalgelegenheden moeten hun deuren sluiten om 01:00, de McDrive was om 01:30 nog geopend. Dat schrijft Omroep Gelderland.

Update 13:14 – Aantal herbesmettingen met corona stijgt

Het aantal mensen dat voor de tweede keer ziek wordt door covid-19 stijgt. Viroloog en OMT-lid Marion Koopmans zegt tegen de NOS dat we de anekdotische gevallen voorbij zijn. Ze stelt dat er wereldwijd tientallen gevallen beschreven zijn en dat er in Nederland zo’n tien herbesmettingen bekend zijn.

“We zien dat ernstig zieke covid-19-patiënten een heel sterke afweer hebben tegen de seizoenscoronavirussen, de verkoudheidsvirussen die er elk jaar zijn”, aldus Koopmans tegen de NOS. Volgens haar lijken die mensen niet voldoende in staat om afweer op te bouwen tegen het coronavirus.

Update 12:13 – ‘Sinterklaasjournaal wordt door corona nog belangrijker’

Maandag 9 november is het beroemde Sinterklaasjournaal weer op de buis. Dit jaar is het journaal rond het kinderfeest nóg belangrijker dan normaal. Dat stelt presentatrice Dieuwertje Blok in een interview in AD Magazine.

Lees meer.

Update 12:08 – Weer opnamestop bij Zuyderland ziekenhuis, nu door storing

Bij de Zuyderland ziekenhuizen in Sittard en Heerlen is zaterdagochtend een opnamestop. Dat komt door een ICT-storing, liet een woordvoerder van Zuyderland weten. Er wordt hard gewerkt aan een oplossing, zei hij.

Patiënten worden doorverwezen naar omliggende ziekenhuizen. Het is voor de derde keer in korte tijd dat Zuyderland een opnamestop afkondigt. Eerder deze week en vorige week gebeurde dat in het ziekenhuis van Zuyderland in Heerlen, omdat het ziekenhuis vol patiënten lag.

Update 12:06 – Man aangehouden voor mishandeling om coronaregels IKEA

De politie heeft zaterdagochtend een 28-jarige man uit Tilburg aangehouden die verdacht wordt van het mishandelen van een beveiliger van de IKEA aan de Kruisweide in Breda. De man zou op 31 oktober samen met zijn vrouw en kind bij de Zweedse meubelgigant zijn geweigerd omdat er maar twee mensen tegelijk naar binnen mochten vanwege de coronamaatregelen.

Na een discussie tussen de beveiliger en de man belandden de twee in een worsteling. De beveiliger werd op de grond gegooid waarbij hij gewond raakte aan zijn enkel. Het gezin reed daarna weg in een auto.

De politie achterhaalde het kenteken van de auto waarop de man is aangehouden in een woning in Breda.

Update 11:15 – Coronasnelteststraat Beek en Donk vernield, waarschijnlijk met zwaar vuurwerk

In het dorp Beek en Donk, vlakbij Eindhoven, is vrijdagnacht een coronasnelteststraat ernstig vernield. De politie vermoedt dat de schade komt door zwaar vuurwerk.

In een Facebookbericht doet de politie “een klemmende oproep aan diegene die ons kan helpen met het oplossen van deze idiote vernieling of openlijke geweldpleging.” Daarmee hoopt de politie dat getuigen van het incident zich melden.

Lees meer.

Update 10:33 – Hilversums zwembad vraagt overheid toestemming voor zwemlessen

Het Hilversumse zwembad ‘t Gooische Bad wil dat zwembaden openblijven voor zwemlessen aan kinderen. Het zwembad gaat zondag alle leden van de Tweede Kamer aanschrijven met het verzoek.

‘t Gooische Bad kwam deze week in opspraak toen het besloot zwemlessen toch door te laten gaan ondanks de opgelegde sluiting van zwembaden door het kabinet afgelopen dinsdag. Sportscholen mogen wel openblijven al moeten ze stoppen met groepslessen.

‘t Gooische Bad was het niet eens met de maatregel en besloot open te blijven voor de zwemlessen van zwemschool De Winter Sport. Via de veiligheidsregio probeerde het zwembad daar tevergeefs toestemming voor te krijgen. Er kwamen verontwaardigde reacties op het openblijven van ‘t Gooische Bad, onder meer van de gemeente Hilversum die dreigde met een boete. Vrijdag besloot het zwembad toch voor twee weken dicht te gaan maar de strijd is volgens Shiva de Winter van het bad nog niet gestreden.

Update 09:24 – FNV: sla Black Friday dit jaar over en voorkom meer besmettingen

De FNV roept de detailhandel op om dit jaar Black Friday, op 27 november, compleet over te slaan. Bestuurders van FNV Handel roepen de werkgevers op om “de volksgezondheid niet ook in de uitverkoop te zetten”.

Black Friday is overgewaaid uit de Verenigde Staten, en luidt daar de start van het seizoen voor kerstaankopen in. Inmiddels adverteren veel winkels in ons land met aanbiedingen en lokkertjes.

Lees meer.

Update 03:41 – ‘Nederland moet mondkapjes en ventilatie véél serieuzer nemen’

Vanuit corona-gidsland Duitsland ziet de Nederlandse scheikundige Jos Lelieveld de discussie in zijn vaderland soms met gefronste wenkbrauwen aan, schrijft het AD. Hij droeg er persoonlijk aan bij dat mondkapjes en ventilatie een belangrijk onderdeel zijn van het Duitse beleid, en snapt niet dat Nederland zo talmt. “Neem het zekere voor het onzekere.”

Lees meer.

Update 03:30 – Aantal coronagevallen komt boven 400.000 uit

Het aantal coronagevallen in Nederland stijgt zaterdag tot boven de 400.000. Tot aan vrijdag was het virus vastgesteld bij 397.730 Nederlanders.

De eerste positieve test was ruim acht maanden geleden, op 27 februari. Een man uit het Brabantse Loon op Zand was opgenomen in een ziekenhuis in het naburige Tilburg. Op 23 september, dag 210 van de uitbraak, werd het 100.000e coronageval gemeld. Drie weken en een dag later, op 15 oktober, kwam het aantal coronagevallen boven de 200.000 uit. Dit was dag 232 van de uitbraak. Anderhalve week later, op 26 oktober (dag 243), werd de grens van 300.000 gevallen gepasseerd. Bijna twee weken verder wordt de 400.000e positieve test verwerkt, op dag 255 van de uitbraak.

Het werkelijke aantal patiënten zal overigens aanzienlijk hoger dan 400.000 liggen. In de begindagen van de uitbraak werd lang niet iedereen getest, waardoor een onbekend aantal mensen is overleden of genezen zonder dat ooit is aangetoond dat ze het virus onder de leden hadden. In de afgelopen weken was het soms moeilijk om een afspraak voor een coronatest te maken.

Update 01:35 – Curaçao versoepelt avondklok

Op Curaçao wordt de avondklok vanaf zaterdag versoepeld. Op 14 september werd een avondklok ingesteld tussen 23.00 en 05.00 uur om de stijging van het aantal coronabesmettingen tegen te gaan. Dat wordt nu ingekort tot een verbod om op straat te zijn tussen middernacht en 04.30 uur ‘s ochtends. Volgens minister-president Eugene Rhuggenaath wordt zo langzaam weer teruggegaan naar het normale leven op het eiland. De versoepeling is volgens de minister-president vooral prettig voor restaurants, die nu de deuren een uur langer mogen openhouden.