Gezondheid

'Sla Black Friday dit jaar over en voorkom meer besmettingen'

De FNV roept de detailhandel op om dit jaar Black Friday, op 27 november, compleet over te slaan. Bestuurders van de werknemersvereniging roepen de werkgevers op om “de volksgezondheid niet ook in de uitverkoop te zetten”.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog.

Black Friday is overgewaaid uit de Verenigde Staten, en luidt daar de start van het seizoen voor kerstaankopen in. Inmiddels adverteren ook veel winkels in ons land met aanbiedingen en lokkertjes. Jaarlijks komen daar veel klanten op af, en ook online stijgt de verkoop enorm.

Lees ook: Black Friday: deze winkels misleiden je met nepaanbiedingen

“Door dit te stoppen, voorkomen we dat hierdoor het aantal coronabesmettingen in Nederland weer oploopt”, aldus de bestuurders, die spreken namens winkelmedewerkers en medewerkers van de distributiecentra in het land.

Veel te druk

De vakbond vindt Black Friday onverenigbaar met de huidige coronamaatregelen. “Alle medewerkers die kunnen werken, werken mee en in sommige winkels staan zelfs dranghekken om de toestroom van klanten goed te begeleiden.”

Ook in de distributiecentra is het een drukte van jewelste, volgens FNV. “In heel veel winkels en distributiecentra is zeker ten tijde van zulke drukte het volgen van de coronamaatregelen onmogelijk. Dit gaat absoluut zeer ongewenste situaties opleveren.”

Lees ook: Gewonden bij chaotische opening nieuwe Mediamarkt: ‘Mensen duwden elkaar omver’

Redactie/ANP