112

Gewonden bij chaotische opening nieuwe Mediamarkt: 'Mensen duwden elkaar omver'

De opening van een nieuw filiaal van MediaMarkt in Leidschendam heeft voor een ongekende toeloop geleid. Door de grote hoeveelheid geïnteresseerden die op de opening afkwamen, zijn er veel mensen in de verdrukking gekomen. Volgens de politie zijn er dan ook meerdere gewonden gevallen.

Ricardo van der Put zag de grote drukte bij het filiaal in winkelcentrum Leidsenhage. “Er werd geduwd en getrokken. Ik zag een klein jongetje huilend onder de menigte uit komen. Dit heb ik nog nooit meegemaakt.”

Chaos kwam door actie MediaMarkt

Al om half vijf stonden de eerste mensen te wachten voor de winkel, terwijl de opening pas om half tien zou zijn. De massale gekte kwam door een actie die MediaMarkt had opgezet. De eerste 100 klanten kregen gratis bluetooth-oortjes ter waarde van 115 euro.

Lees ook: Drukte in Batavia Stad door koopjesjagers op Black Friday

Volgens Ricardo hing voordat de winkel opende een grimmige sfeer bij de ingang. Die bevindt zich op een verhoging, en door de verdrukking dreigden mensen ervan af te vallen. “Toen besloot de winkel rond tien voor negen al de deuren te openen, maar toen ging het helemaal fout.” Aanwezig personeel probeerde de menigte te bedwingen, maar in eerste instantie zonder succes. Uiteindelijk wist aanwezige politie de mensen weer naar buiten te leiden.

Politie aanwezig

In de chaos raakten verschillende mensen in de verdrukking. Volgens de politie vielen daarbij enkele gewonden. De gewonden zouden onder meer kneuzingen hebben opgelopen. Zij konden worden geholpen door ambulancemedewerkers.

Lees ook: Veel schade bij ramkraak op Mediamarkt in Den Bosch

De politie is met een grote groep agenten bij de winkel aanwezig om de orde te handhaven. Die blijven daar tot de grootste drukte voorbij is.

Beveiligingshekjes kapot gelopen

Op foto’s en video’s is te zien dat de schade groot is. “Beveiligingshekjes zijn kapot gelopen en de toonbank kwam door de grote hoeveelheid mensen naar voren,” vertelt Ricardo. “Ook lagen overal schoenen van mensen die ze waren verloren om maar zo snel mogelijk hun spullen te kopen.”