Terug

Volg Hart van Nederland

Politiechef: agent die op trekker met Jouke (16) schoot maakte verkeerde inschatting

112

9 juli 2022, 08:21

De agent die dinsdagavond in Heerenveen op de trekker van de 16-jarige Jouke schoot heeft mogelijk een "verkeerde inschatting" gemaakt. Dat zegt hoofdcommissaris Gery Veldhuis van de politie-eenheid Noord-Nederland tegen NRC.

Dinsdagavond ging het even na 22.30 uur mis toen een boerenprotest op de A32 bij Heerenveen uit de hand liep. De politie sloot een afrit af en hield trekkers tegen, maar meerdere landbouwvoertuigen reden via de andere kant van de weg langs de blokkade heen. Daarop werd door de politie op een van voorbijrijdende trekkers geschoten.

'Schieten was verkeerde inschatting'

Politiechef Veldhuis stelt nu in NRC dat de agent schoot omdat hij naar eigen zeggen dacht dat de jonge bestuurder met zijn trekker op agenten wilde inrijden en hij "beducht was voor de veiligheid" van zijn collega's. "Ik denk dat het een verkeerde inschatting is geweest", verklaart hij het afvuren van politiekogels.

Boerenzoon Jouke werd na het incident opgepakt en verdacht van poging tot doodslag, maar die verdenking werd woensdagavond door het Openbaar Ministerie (OM) ingetrokken. "Collega’s verdachten hem ervan dat hij zijn tractor als wapen wilde gebruiken. Maar dat blijkt dus onterecht", aldus Veldhuis.

'Agent zit er doorheen'

De hoofdcommissaris laat weten dat Jouke zijn trekker terugkrijgt en dat de schade aan het landbouwvoertuig vergoed wordt. De Rijksrecherche doet momenteel onderzoek naar het schietincident. De agent die schoot zit ondertussen ziek thuis. "Ik ben donderdag bij hem geweest. Hij zit er doorheen", weet Veldhuis over zijn collega.

"Hij vindt het vreselijk dat hij in een situatie terecht kwam waarin hij meende van zijn vuurwapen gebruik te moeten maken", vertelt de politiechef aan de krant. "Dat het een jongen van zestien was, wist hij ook niet. Als hij geraakt was, zouden we een slachtoffer hebben gehad. Dat zou… ik wil geen grote woorden gebruiken… tamelijk dramatisch zijn."

Familie van Jouke wil gesprek

De familie van Jouke was van plan om aangifte te doen tegen de agent, maar wil nu toch eerst met hem in gesprek gaan. Dat gesprek staat voor volgende week gepland. Jouke hoopt dan te horen waarom er precies geschoten is, vertelde hij vrijdag al aan Hart van Nederland. "Ik wil ook zijn verhaal wel horen, waarom hij geschoten heeft. Ik snap er echt niks van."

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.