Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Ministerie waarschuwt voor lijst met nep-coronamaatregelen

LIVEBLOG | Ministerie waarschuwt voor lijst met nep-coronamaatregelen

Milieu en Gezondheid

13 dec 2020, 08:45

Nederland blijft voorlopig in de 'gedeeltelijke' lockdown. Versoepelingen van de maatregelen zitten er wat het kabinet betreft niet in zolang de besmettingscijfers blijven stijgen. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zondag: 9.924, dat zijn er 760 meer dan op zaterdag – Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zondag: 1.767, dat zijn er 44 meer dan op zaterdag – Het aantal coronapatiënten op de intensive care op zondag: 497, dat zijn er 16 meer dan op zaterdag – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 22:06 – Ministerie waarschuwt voor lijst met nep-coronamaatregelen

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid waarschuwt voor een lijst met nep-coronamaatregelen die rondgaat op sociale media. De ‘nieuwe besluiten’ rondom de coronamaatregelen die op de lijst staan kloppen niet, aldus het Ministerie. In de lijst staat onder andere dat naast de winkelsluiting ook contactberoepen tijdelijk moeten stoppen en dat er een landelijk verkoopverbod op alcohol komt vanaf 18.00 uur. Daarnaast zou een groep nog maar uit maximaal twee personen mogen bestaan, zowel buiten als thuis. Verder zal er tijdens de jaarwisseling zal vanaf 20.00 uur een avondklok gelden. Het Ministerie benadrukt dat er nog geen maatregelen zijn genomen. Volgens een woordvoerder zijn dit soort fake berichten “vrij geraffineerd”. “Het gaat om een mix van maatregelen die eerder in de media rouleerden, maar ook om regels die erbij zijn verzonnen.” Hierbij gaat het volgens de woordvoerder vaak om de wat zwaardere maatregelen. “Justitie is alert op deze berichten die vaak razendsnel via Whatsapp worden verspreid.”

Update 21:44 – Driekwart Nederlanders vindt sluiten van niet-noodzakelijke winkels een goed idee

Driekwart van de Nederlanders zou het sluiten van alle niet-noodzakelijke winkels een goed idee vinden. Dat blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3000 mensen. Het kabinet komt morgen opnieuw bijeen om te praten over corona. Mogelijk wordt er een extra persconferentie ingevoerd maandag. De kans dat er nieuwe maatregelen worden aangekondigd, is dan ook groot. De premier zei begin december dat de kerstdagen worden ontzien als er strengere coronamaatregelen worden ingevoerd. Uit het panel blijkt dat twee derde van de Nederlanders denkt dat Rutte deze belofte niet waar kan maken.

Update 17:25 - Maandag mogelijk extra persconferentie na crisisoverleg

De kans dat er maandag na het crisisoverleg een extra persconferentie komt is groot. Dat zeggen Haagse bronnen tegen Hart van Nederland. Ingewijden laten weten dat er een goed Catshuis-overleg is geweest, maar over eventuele nieuwe maatregelen wordt niets gemeld. Volgens RTL Nieuws denkt het kabinet aan een avondklok met oud en nieuw. Andere maatregelen waar het kabinet aan zou denken zijn een langere kerstvakantie voor middelbare scholen, het sluiten van niet-essentiële winkels en het sluiten van hotels.

Update 15:32 - Maandag crisisoverleg en extra ministerraad over corona, strengere maatregelen verwacht

Het kabinet komt maandag opnieuw bijeen om te praten over corona. In de ochtend komt er een crisisoverleg met de meest betrokken ministers en later op de dag volgt een voltallige ministerraad. Een woordvoerder van het kabinet heeft dat zondag laten weten na het vijf uur durende beraad van een groot deel van het kabinet in het Catshuis. Het was een goed overleg, aldus de zegsman, die verder niks kwijt wilde. Aanleiding voor het extra Catshuisberaad waren de almaar stijgende aantallen nieuwe besmettingen met het coronavirus in de afgelopen week. Zondag kwamen er nog eens bijna 10.000 positief geteste mensen bij. Omdat een deel van hen binnenkort zo ziek wordt dat er zorg nodig is, neemt de druk op de ziekenhuizen de komende weken verder toe, is de verwachting. Dat het echt om nieuwe ingrepen gaat is zeker. De ministerraad is altijd op vrijdag. Dan kijkt het kabinet vooruit naar de maatregelen die in de week daarop worden verwacht. Dat er maandag een extra ministerraad komt, duidt er dus op dat er snel nieuwe coronamaatregelen worden getroffen. Wanneer een nieuwe persconferentie volgt met premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge is nog niet bekend. Ook wordt niks gezegd over de maatregelen die zondag zijn besproken. Ingewijden meldden eerder dit weekend dat er zwaardere maatregelen op tafel liggen om de gestage verspreiding tegen te gaan. Waar het precies om gaat, is niet duidelijk. Maar Rutte zelf liet afgelopen week in de Tweede Kamer doorschemeren dat het zou kunnen gaan om een sluiting van niet-essentiële winkels en een langere sluiting van de scholen in de kerstvakantie. Sinds half oktober geldt er een gedeeltelijke lockdown, onder meer de horeca werd gesloten. Maar er werden sindsdien ook weer enkele versoepelingen doorgevoerd. Zo mochten mensen weer naar de bioscoop en dierentuin. Bij de zogeheten ministeriële commissie COVID-19 (MCC) zitten naast de premier ook de drie vicepremiers aan tafel. Al naar gelang de sector waar het om gaat, schuiven de vakministers aan. Meestal zit al een groot deel van de bewindspersonen bij deze onderraad, die in de regel op dinsdag plaatsvindt. Om nieuwe besluiten te nemen, komt er een echte ministerraad aan te pas.

Update 15:36 - Bruls: ook in Nederland extra maatregelen

Vandaag kondigde Duitsland een harde lockdown aan, die woensdag ingaat. Voorzitter Veiligheidsberaad Hubert Bruls vindt dat ook Nederland strengere maatregelen moet handhaven. "Het is mijns inziens onvermijdelijk dat we ons in Nederland ook bezinnen op aanvullende maatregelen. Het verschil met Duitsland wordt anders te groot." Wij adviseren onze inwoners dringend, net zoals de voorbije weken, om drukte te vermijden en op rustige tijden en zo mogelijk online bij lokale winkeliers te kopen. Onze oosterburen zouden dan wel naar ons land kunnen komen om hun kerstinkopen te doen. Dat is niet uit te leggen en ongewenst. Uiteraard is het aan het kabinet om te beslissen over aanvullende maatregelen." Lees ook: Niet meer stiekem vuurwerk halen over de grens: ook Duitsland legt vuurwerkverkoop aan banden

Update 14:45 - Meer patiënten met corona in ziekenhuis opgenomen

Het totaal aantal opgenomen Covid-patiënten bedraagt 1767, dat zijn er 44 meer dan zaterdag. Daarvan liggen er 1270 buiten de intensive care, 28 meer dan gisteren. Op de ic liggen 497 Covid-patiënten, 16 meer dan zaterdag ervoor. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er liggen daarnaast 478 non-Covid-patiënten op de ic, 32 minder dan zaterdag. De totale ic-bezetting bedraagt daarmee 975, dat zijn er 16 minder dan zaterdag. Het aantal nieuwe Covid-opnames bedraagt 166 in de kliniek en 36 op de ic.

Update 14:20 - Stijging zet door: bijna 10.000 nieuwe coronabesmettingen

Het RIVM meldt in de afgelopen 24 uur 9.924 nieuwe coronabesmettingen. Dat is opnieuw een stijging ten opzichte van de dag ervoor. Zaterdag meldde het RIVM 9182 nieuwe besmettingen, vrijdag 8894. Lees hier meer.

Update 14:05 - Ook te druk in Rotterdamse binnenstad

Ook in de Rotterdamse binnenstad wordt het zondagmiddag weer te druk. Dat laat de gemeente weten. Met name in de omgeving Binnenwegplein zijn te veel mensen. De gemeente zegt maatregelen te nemen om de drukte te reguleren. Bezoekers aan de stad wordt verzocht zo kort mogelijk te blijven, alleen te komen en afstand te houden. De gemeente Den Haag liet eerder deze zondag al weten dat het te druk is in het centrum van de stad. In Rotterdam waarschuwde de gemeente zaterdag ook al voor drukte. https://twitter.com/rotterdam/status/1338105912662380545

Update 13:15 - Gemeente Den Haag: kom niet naar de stad

De gemeente Den Haag roept mensen op niet meer naar de binnenstad in Den Haag te komen. Het is er te druk, laat de gemeente weten. "Stel je bezoek uit, of ga ergens anders heen", aldus de gemeente. https://twitter.com/GemeenteDenHaag/status/1338091044978638848

Update 12:43 - Politie maakt einde aan feestje in Wieringerwaard

De politie heeft zondagmorgen een feestje in een bedrijfspand aan de Zuid Zijperweg in het Noord-Hollandse dorp Wieringerwaard beëindigd. Agenten werden op het spoor gezet na opvallend rijgedrag van een automobilist. Hij verklaarde dat hij zijn auto op de oprit naar een bedrijf wilde keren. Toen viel het de agenten op dat er veel fietsen bij het pand stonden. In het pand bleek een feestruimte te zijn ingericht waar zo’n twintig tot vijfentwintig jongeren aanwezig waren. De politie heeft het feestje beëindigd. De 18-jarige uit Wieringerwaard afkomstige organisator van het feestje is op zijn gedrag aangesproken.

Update 11:45 - Ook Duitsland legt vuurwerkverkoop aan banden

In Duitsland moet de vuurwerkverkoop in de aanloop naar de jaarwisseling worden opgeschort. Dat maakte bondskanselier Angela Merkel bekend na spoedoverleg over de coronacrisis met leiders van Duitse deelstaten.

Update 03:30 - Extra Catshuisberaad over mogelijk zwaardere coronamaatregelen

Een groot deel van het kabinet komt zondag voor een extra ingelast corona-overleg bijeen in het Catshuis. De premier, de drie vicepremiers en zes ministers laten zich door RIVM-directeur Jaap van Dissel bijpraten over het stijgende aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus. Op tafel liggen zwaardere maatregelen die mogelijk kunnen worden ingezet in de strijd tegen de verspreiding van het virus. Het Outbreak Management Team (OMT) met deskundigen, dat het kabinet adviseert, is al bij elkaar geweest om de laatste ontwikkelingen te analyseren. Naar verwachting volgt deze week, mogelijk dinsdag al, een nieuwe persconferentie van premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge, laten bronnen weten. Rutte hintte vorige week al op extra maatregelen als de besmettingscijers niet zouden dalen. Wat het voor ingrepen zouden zijn, wilde hij nog niet kwijt maar hij liet woensdag in de Tweede Kamer doorschemeren dat het kan gaan om maatregelen in het onderwijs of voor niet-essentiële winkels. "Dat zijn hele moeilijke vraagstukken, met vergaande economische gevolgen", zei Rutte. Kerst zou bij een verzwaring worden ontzien, wat betekent dat mensen met de kerstdagen maximaal drie mensen mogen ontvangen. Het kabinet heeft grote zorgen over de oplopende besmettingscijfers, omdat die zullen leiden tot een nog grotere druk op de ziekenhuizen. Het aantal nieuwe besmettingen per dag - zaterdag 9182 - kruipt de afgelopen dagen weer gestaag richting de 10.000. Dit hoge aantal werd ook eind oktober, begin november aangetikt. In november daalde het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen juist, naar rond de 4000 begin december. Over de hele afgelopen week was de stijging 27 procent. Naast de financieel-economische ministers Wopke Hoekstra, Eric Wiebes en Wouter Koolmees, zijn ook Tamara van Ark (Volksgezondheid), Ferd Grapperhaus (Justitie) en Arie Slob (Onderwijs) aanwezig in de ambtswoning van de minister-president in Den Haag.

Update 03:21 - Politie maakt einde aan illegaal feest in Rosmalen

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 03.00 uur een einde gemaakt aan een illegaal feest in een ecoduct bij de Sparrenburgstraat-Zuid in het Brabantse Rosmalen. De organisator is aangehouden. Ruim vijftien bezoekers kregen een boete omdat ze de coronamaatregelen negeerden.

Update 01:05 - Groep jongeren zorgt weer voor onrust in Urk

Een groep jongeren heeft zaterdagavond weer voor onrust gezorgd in Urk. Ondanks een samenscholingsverbod verzamelden ze zich rond 23.30 uur bij een rotonde in het dorp en staken zwaar vuurwerk af, meldde Omroep Flevoland. Maar tot grote ongeregeldheden kwam het volgens de regionale zender niet. De Urkse burgemeester Cees van den Bos liet via Twitter weten terug te kijken "op een rustige avond" en spreekt van "het begin van de weg die we met elkaar moeten afleggen." "Met een geringe politie-inzet en de cruciale inzet van de Ouderwacht is het rustig gebleven", aldus Van den Bos. "Daar zijn we dankbaar voor. Als iedereen komende weken de schouders er onder zet komen we er." Een woordvoerster van de politie wilde in de nacht van zaterdag op zondag niets kwijt over de situatie op het voormalige eiland. "Morgen maken we de balans op. Daar laten we het voor nu bij." Lees ook: Wéér rellen op Urk dit weekend? 'Het is een wonder dat er nog geen doden zijn gevallen' Inwoners van Urk gingen zaterdagavond op straat patrouilleren om jongeren te weerhouden van het gooien met zwaar vuurwerk. Vrijwel de voltallige Urker gemeenteraad sloot zich daarbij aan. In de afgelopen week hebben kerken, scholen en sportclubs de jeugd opgeroepen om te stoppen met de vuurwerkrellen. Sportcoaches en leraren hebben pupillen rechtstreeks en digitaal aangesproken. Lange tijd bleef het rustig op straat, maar aan het einde van de avond ging het toch weer mis. Volgens Omroep Flevoland mengden agenten zich tot middernacht onder de jongeren, hielden gesprekken met hen, maar grepen niet in als er met vuurwerk werd gegooid. Uiteindelijk verlieten steeds meer jongeren de rotonde en keerde de rust terug.

Lees ook: Meerdere aanhoudingen na onrustige pakjesavond op Urk

De afgelopen weekenden liep het een aantal keren uit flink uit de hand in Urk. De ME moest optreden tegen groepen jongeren en werd bekogeld met flessen, stenen en vuurwerk.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.