112

Meerdere aanhoudingen na onrustige pakjesavond op Urk

Voor het derde weekend op rij hebben jongeren op Urk voor veel overlast gezorgd. Ze staken zwaar vuurwerk af en gooiden met molotovcocktails en glas naar de politie. Na ingrijpen van de mobiele eenheid werd het kort na middernacht weer rustig in het vissersdorp.

Om ongeregeldheden te voorkomen liepen betrokken Urkers ‘s avonds door het dorp om jongeren aan te spreken die op straat rondhingen. Volgens een woordvoerder van de gemeente¬†was het tot redelijk laat in de avond relatief rustig op straat. Aan het einde van de avond liep het toch weer uit de hand en gaf de burgemeester Cees van den Bos een noodbevel uit. Daardoor kon de ME ingrijpen.

Aanhoudingen

Meerdere jongeren zijn aangehouden door de politie. Hoeveel precies is niet bekend. Volgens een correspondent waren meerdere mensen verkleed als Zwarte Piet om onherkenbaar te blijven.

De afgelopen twee weekenden werden al tien personen opgepakt voor de vuurwerkoverlast. Zij hebben vrijdag- en zaterdagavond huisarrest. Het Openbaar Ministerie beslist later of deze tien worden vervolgd voor hun gedrag op straat.

Op Urk geldt dit weekend een samenscholingsverbod voor meer dan vier personen. Een deel van de gemeente is aangewezen als veiligheidsrisicogebied met cameratoezicht. In zo’n gebied mag preventief gefouilleerd worden.

Beeld: SPS Media