Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Aantal overledenen 400 hoger dan gewoonlijk in een week

Milieu en Gezondheid

11 dec 2020, 06:01

Nederland blijft voorlopig in de 'gedeeltelijke' lockdown. Versoepelingen van de maatregelen zitten er wat het kabinet betreft niet in zolang de besmettingscijfers blijven stijgen. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op vrijdag: 8.894, dat zijn er 101 meer dan op donderdag – Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op vrijdag: 1.681, dat zijn er 33 meer dan op donderdag – Het aantal coronapatiënten op de intensive care op vrijdag: 472, dat zijn er 3 meer dan op donderdag – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 18:45 - GGD'en assisteren bij vaccinatie zorgmedewerkers verpleeghuizen

De gezondheidsdiensten zullen de verpleeghuizen ondersteunen bij de vaccinatie van hun zorgmedewerkers. Een verzoek daartoe van de werkgevers in de zorg is door GGD GHOR Nederland, de overkoepelende organisatie van GGD'en, ingewilligd. Zodra het Europees Medicijn Agentschap (EMA) naar verwachting uiterlijk eind december het vaccin van BionTech/Pfizer goedkeurt, kunnen in de loop van januari zorgmedewerkers gevaccineerd worden tegen het coronavirus, aldus de GGD'en. Zorgmedewerkers van verpleeghuizen ontvangen daarvoor als eerste groep een uitnodiging, laat voorzitter André Rouvoet weten. De werkgevers in de zorg hebben de GGD’en donderdag om hulp gevraagd en volgens hem zijn de GGD’en bereid om te helpen. Rouvoet: "Wij zijn erg blij met het feit dat de zorgmedewerkers van verpleeghuizen in de loop van januari gevaccineerd kunnen worden tegen het coronavirus, een belangrijke stap in de strijd tegen het virus en in het beschermen van onze kwetsbaren." Het ministerie van VWS vroeg eerder deze maand aan de GGD’en om de zorginstellingen te ondersteunen bij de inenting van grotere groepen.

Update 17:34 - XL-teststraat Maastricht ook gebruikt voor coronavaccinaties

De XL-coronateststraat bij zalencentrum MECC in Maastricht zal ook gebruikt worden als vaccinatielocatie. Dat bevestigt een woordvoerder van de GGD Zuid Limburg vrijdag na berichtgeving door 1Limburg. Mogelijk worden in januari al de eerste mensen in de hal gevaccineerd met het Pfizer-vaccin. "Wanneer we beginnen en wie er als eerste wordt ingeënt is afhankelijk van de planning van het het RIVM", aldus een woordvoerster. Volgens de laatste kabinetsplannen zijn zorgmedewerkers de eersten die worden gevaccineerd zodra het Pfizer-vaccin beschikbaar is. De XL-teststraat op een parkeerterrein naast het zalencentrum in Maastricht wordt aanstaande dinsdag in gebruik genomen. Per dag kunnen er 3600 mensen worden getest.

Update 17:26 - Burgemeester Nunspeet wil geen protest tegen mondkapjes in centrum, betogers willen daar toch demonsteren

Burgemeester Breunis van de Weerd van Nunspeet wil niet dat er zaterdag in het centrum van zijn gemeente wordt gedemonstreerd tegen de mondkapjesplicht. Vanwege de verwachte drukte in de winkels in Nunspeet heeft gemeentebestuurder de aangekondigde demonstratie verwezen naar het Veluwetransferium, een parkeerterrein aan de rand van de Gelderse gemeente. Toch willen de betogers zaterdag gewoon in het centrum demonsteren. De organisatie doet dit tegen het besluit van de burgemeester in. Naar eigen zeggen zullen de betogen morgen toch naar het centrum komen of ze verplaatsen de demonstratie naar zondag. Daarover is nog geen duidelijkheid. Lees meer.

Update 17:17 - Brabantse ziekenhuizen overwegen om kerstverlof van personeel terug te vragen

De Brabantse ziekenhuizen zitten flink in de maag met de komende kerstperiode. Als het aantal coronabesmettingen blijft stijgen bestaat er een kans dat ze het personeel moeten vragen om hun kerstverlof terug te geven. ''We maken ons zorgen om de drukte die we de komende weken kunnen verwachten'', vertelt een woordvoerder van ziekenhuisdirecteur Bart Berden tegen Hart van Nederland. Hoewel er een kans bestaat dat het personeel gevraagd kan worden om hun kerstverlof terg te geven, is dat nu nog niet aan de orde. ''Er ligt nog niets vast, wel maken we ons zorgen'', vertelt te woordvoerder verder. Tegen Omroep Brabant vertelde directeur Berden dat het vooruitzicht van een zware kerstperiode is zowel fysiek als emotioneel belastend voor het ziekenhuispersoneel. "De medewerkers willen met kerst graag bezig zijn met andere dingen dan hard werken. Maar we hebben het zwaar te halen deze kerst. Het kan dus zijn dat we toch een beroep moeten doen op medewerkers om te komen werken." Berden rekent het even voor. De coronabesmettingen stijgen weer de laatste dagen en Brabant is nog steeds een van de koplopers in ons land.

Update 14:52 - Aantal opgenomen coronapatiënten blijft schommelen

Het aantal coronapatiënten dat wordt behandeld in de ziekenhuizen blijft redelijk stabiel. Al een week of twee schommelt het rond de 1700, soms iets erboven, soms iets eronder. Momenteel liggen 1681 coronapatiënten in een ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Dat zijn er 33 meer dan op donderdag, maar het zijn er ook 3 minder dan op woensdag en 19 minder dan op dinsdag. Verpleegafdelingen behandelen 1209 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is een toename van dertig ten opzichte van donderdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares steeg van 469 naar 472.

Update 14:38 - De Jonge: tegenslag coronavaccin  Sanofi en GlaxoSmithKline geen gevolgen voor Nederland

De tegenslag die farmaceuten Sanofi en GlaxoSmithKline (GSK) ervaren bij de ontwikkeling van een coronavaccin heeft niet direct gevolgen voor Nederland. Dat was "ingecalculeerd", zegt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Het nieuws is geen verrassing, aldus de bewindsman. "Juist daarom hadden we zo'n brede vaccinportfolio opgebouwd." Het kabinet heeft bijna 60 miljoen vaccins aangekocht die van zes verschillende producenten komen. Het vaccin van Sanofi en GSK is nog in ontwikkeling. De werking ervan is bij oudere patiënten minder goed dan gehoopt en dat zorgt voor vertraging. De immuunreactie van het vaccin is bij mensen boven de vijftig zwak. Het zal nu niet voor het vierde kwartaal volgend jaar op de markt komen.

Update 14:22 - Opnieuw bijna 9000 nieuwe coronagevallen afgelopen etmaal

Het aantal nieuwe coronagevallen blijft hoog. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 8894 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Op donderdag meldde het RIVM bijna 8800 nieuwe gevallen. Het zijn de hoogste aantallen sinds eind oktober. In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 51.000 mensen positief getest, tegen iets meer dan 35.000 de week ervoor. Lees meer.

Update 13:35 - Politievakbond: genoeg inzet bij jaarwisseling goede zaak

Volgens politievakbond ACP is het "belangrijk" en "een goede zaak" dat er tijdens de jaarwisseling voldoende politiemensen aan het werk zijn, zegt voorzitter Gerrit van de Kamp. "Het is logisch dat dit gebeurt gezien de bijzondere omstandigheden. De politie neemt de voorbereidingen voor oud en nieuw heel serieus." Vrijdag liet de landelijke korpsleiding weten dat er tijdens de jaarwisseling in het hele land "fors meer" agenten ingezet worden om de orde te handhaven. Aanleiding voor de extra inzet is zowel het vuurwerkverbod als het "maatschappelijk ongenoegen" in de samenleving wegens coronabeperkingen. Hoewel er bij de politie sprake is van hoge werkdruk en onderbezetting begrijpt Van de Kamp de extra inzet wel. "Oud en nieuw is van oudsher een nacht waarin veel capaciteit wordt ingezet. Politiemensen zelf vinden het ook belangrijk dat ze met voldoende mensen aanwezig zijn. Belangrijk is wel dat ze in de periode erna voldoende rust krijgen."

Update 13:16 - 'Meerderheid kinderen vond onderwijs voor coronacrisis beter'

Meer dan de helft van de kinderen in de wereld, 61 procent, vond het onderwijs in hun land beter voordat de coronacrisis uitbrak. Dat maakt Terre des Hommes op uit de resultaten van een onderzoek onder ruim 26.000 kinderen van acht tot zeventien jaar in 137 landen, waaronder Nederland. Van de ondervraagde kinderen zegt 41 procent dat hun familie sinds de corona-uitbraak minder geld heeft en 20 procent meldt zelfs minder te eten te hebben. Bepaalde groepen zijn extra getroffen: 38 procent van migrantenkinderen in de verschillende landen zegt minder te eten te hebben sinds de pandemie losbarstte. Zo'n 9 procent van de ondervraagde kinderen voelt zich sinds de corona-uitbraak thuis minder veilig. Meer dan een vijfde, 21 procent, zegt dat de toegang tot medische hulp achteruit is gegaan, aldus de kinderhulporganisatie.

Update 11:39 - Politie zet tijdens jaarwisseling fors meer agenten in

De politie zet tijdens de komende jaarwisseling in het hele land "fors meer" agenten in om de orde te handhaven, laat de landelijke korpsleiding weten. Concrete aantallen noemt de politie niet en in de ene regio zullen meer agenten op de been zijn dan in het andere gebied. Aanleiding voor de extra inzet is het vuurwerkverbod en het "maatschappelijke ongenoegen" over de coronamaatregelen, aldus de politie. De hoofdcommissaris van de politie in Amsterdam zei eerder dat in zijn gebied twee keer zo veel agenten worden ingezet als vorig jaar.

Update 11:30 - In Amsterdam twee keer zoveel politie op straat met oud en nieuw

Vanwege de combinatie van het vuurwerkverbod en de coronamaatregelen gaat de politie in Amsterdam tijdens oud en nieuw twee keer zoveel agenten inzetten als vorig jaar. Dat zegt hoofdcommissaris Frank Paauw vrijdag in een interview met AT5. "Het zal een moeilijke nacht worden", aldus Paauw. De hoofdcommissaris is bezorgd over de jaarwisseling nu er door de coronacrisis beperkingen zijn voor feestvierders, en weinig tot geen alternatieven. "Dat is de reden waarom we een fors hogere inzet hebben dan vorig jaar", zegt Paauw. "Niet alleen in ME-verband, maar ook gewoon veel mensen op straat, veel blauw om vroegtijdig op te kunnen treden." Pauw hoopt dat mensen hun gezonde verstand gaan gebruiken, en benadrukt dat deze situatie tijdens oud en nieuw iets is waar mensen "doorheen moeten bijten". "Laten we met alle beperkingen ervoor zorgen dat wij als politie niet tegenover onze bevolking komen te staan."

Update 11:14 - Lufthansa krijgt meer boekingen door naderende coronavaccins

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa ziet nu al een forse toename in het aantal boekingen voor komende zomer, door de verwachting dat mensen door de komst van coronavaccins weer snel terug kunnen naar het normale leven. Dat zegt topman Carsten Spohr in zakentijdschrift Wirtschaftswoche. Spohr denkt in 2021 gemiddeld de helft van het aantal passagiers van vorig jaar te vervoeren. De boekingen voor de zomerperiode zijn in korte tijd verdrievoudigd en ook voor de paasperiode wordt al geboekt. Daaruit blijkt volgens Spohr hoeveel vertrouwen de aanstaande komst van coronavaccins geeft. Spohr denkt qua aantallen passagiers in de zomer en het najaar van volgend jaar op 70 procent van 2019 te zitten. In 2022 moet Lufthansa dan geen verlies meer lijden. De topman van de Duitse luchtvaartmaatschappij hoopt dat de Duitse overheid zijn belang van 20 procent in Lufthansa vanaf 2023 weer af kan bouwen. Dat belang verkreeg Duitsland in ruil voor 9 miljard euro aan staatssteun.

Update 11:04 - 'Mogelijk drie weken lockdown in Duitsland'

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer wil dat er direct een nieuwe lockdown komt in Duitsland vanwege het snel toenemende aantal coronabesmettingen. Hij vindt dat er niet gewacht moet worden tot na kerst. Seehofer zei tegen het weekblad Der Spiegel dat een lockdown de enige manier is om het aantal besmettingen weer omlaag te krijgen. "Als we wachten tot kerst, hebben we nog een maand last van de hoge besmettingsaantallen." De minister zegt dat de maatregelen die nu van kracht zijn, niet streng genoeg zijn. "Het ligt niet aan de discipline van de Duitsers, maar aan de ontoereikende maatregelen." Vrijdag en zondag wordt er overlegd door de landelijke regering en de zestien deelstaten.

Update 11:01 - Drive-in-mis op kerstavond op terrein Pinkpop in Landgraaf

Bisschop Harrie Smeets van Roermond draagt op kerstavond 24 december een drive-in-nachtmis op vanaf een podium op het terrein van Pinkpop in Landgraaf. Belangstellenden kunnen de mis op het terrein van Megaland vanuit hun auto volgen, maakte het bisdom vrijdag bekend. Op het verharde terrein waar normaal Pinkpop wordt gehouden is ruimte voor maximaal vijfhonderd auto's, aldus het bisdom. "Voorwaarde is wel dat bezoekers gedurende de hele viering in hun auto blijven zitten", laat het bisdom weten. "In elke auto mogen ook alleen maar mensen zitten uit één huishouden. De deelnemers mogen uiteraard ook geen klachten hebben of quarantaine-plichtig zijn."

Update 07:47 - Tegenslag bij ontwikkeling coronavaccin Sanofi en GSK

De farmaceuten Sanofi en GlaxoSmithKline (GSK) hebben een tegenvaller te verwerken bij de ontwikkeling van hun coronavaccin. De werking van het vaccin bij oudere patiënten is minder goed dan gehoopt en dat zorgt voor vertraging bij het ontwikkelingsprogramma. Het vaccin zal daardoor pas eind 2021 beschikbaar komen en dat is later dan eerder gedacht. De farmaceuten zeggen dat het vaccin bij volwassenen in de leeftijd van 18 tot 49 jaar zorgt voor een immuunreactie die overeenkomt met die van patiënten die zijn hersteld van Covid-19, maar dat bij oudere mensen de immuunreactie zwak is. Dat komt volgens de bedrijven waarschijnlijk omdat de concentratie van het middel dat de afweerreactie moet opwekken, het zogenoemde antigeen, te laag is. Er worden in februari nieuwe testen begonnen, waarbij het middel van Sanofi en GSK ook vergeleken zal worden met een goedgekeurd coronavaccin. Als deze testen positief uitvallen dan zou in de tweede helft van volgend jaar goedkeuring aangevraagd kunnen worden bij autoriteiten. Dat zorgt dan wel voor een vertraging bij het op de markt brengen tot het vierde kwartaal van 2021, terwijl hier eerder op medio volgend jaar werd gemikt.

Update 07:27 - Blikken Noordzeewater voor Nieuwjaarsduik binnen 24 uur op

Alle 25.000 blikken gevuld met Noordzeewater, die gebruikt kunnen worden als alternatief voor de traditionele Nieuwjaarsduik op 1 januari in Scheveningen, waren binnen 24 uur op. "Het enthousiasme voor de Nieuwjaarsduik uit Blik is overweldigend", zegt Alex Schuttert van Stichting Nieuwjaarsduiken Nederland vrijdag. De organisatie maakte dinsdag bekend dat de duik niet doorgaat. Vanwege corona vindt ze het onverantwoord mensen op het strand bij elkaar te laten komen voor een duik in de zee. Via de website nieuwjaarsduik.nl konden mensen wel twee blikken Noordzeewater bestellen om op 1 januari om 12.00 uur coronaproef een eigen 'Nieuwjaarsduik' te nemen op bijvoorbeeld het eigen balkon of in de douche. Lees meer.

Update 07:04 - Politie vroeg kabinet ook kindervuurwerk dit jaar te verbieden

De politie wilde dat het kabinet de komende jaarwisseling ook kindervuurwerk, zoals sterretjes en bepaalde soorten fonteinen, zou verbieden. Dat zegt Ruud Verkuijlen, coördinator van de jaarwisseling bij de politie, in gesprek met NU.nl. Door het kindervuurwerk, zogeheten categorie F1-vuurwerk, ook te verbieden zou de politie het tijdelijke vuurwerkverbod makkelijker kunnen handhaven. "Voor het overzicht in de handhaving hadden we het liefst gezien dat er helemaal geen vuurwerk werd afgestoken. Want nu is er wel kindervuurwerk", legt Verkuijlen uit. Lees meer.

Update 06:06 - Kwart van de jonge dokters overweegt te stoppen met opleiding

Een op de vier jonge artsen denkt aan stoppen met de opleiding. De hoge werkdruk en het opleidingsklimaat in het ziekenhuis gaan ten koste van het werkplezier. Opvallend: tijdens de coronacrisis lag de werkdruk die ze ervaren lager. Dit blijkt volgens de Volkskrant uit een enquête van belangenvereniging De Jonge Specialist (DJS) die door ruim 1500 jonge artsen, zowel die in opleiding tot specialist (aios) als niet in opleiding (anios), werd ingevuld. De uitkomst is opmerkelijk, want bijna alle geënquêteerden gaven tegelijkertijd aan zeer bevlogen te zijn over het werk dat zij doen. Volgens Steffi Rombouts, vicevoorzitter van DJS, komt het door de werkdruk en het werkklimaat dat een kwart toch denkt aan stoppen. Een klimaat waarin arts-assistenten geen supervisie durven te vragen, en in 61 procent van de gevallen ook geen supervisie krijgen als ze dat wel doen.

Update 05:17 - Onderzoek naar Indonesië flink vertraagd door corona

Het onderzoek naar geweld tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd loopt maanden vertraging op door het coronavirus. De drie instituten, waaronder het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (Niod), dachten begin september 2021 klaar te zijn, maar dat wordt waarschijnlijk pas eind volgend jaar. "Dit voorjaar waren veel archieven, met name het Nationaal Archief, enkele maanden gesloten", zegt Niod-directeur Frank van Vree tegen Trouw. "Pas in de zomer zijn die gedeeltelijk geopend." Het veldwerk in Indonesië is bemoeilijkt, omdat onderzoekers niet naar het land konden afreizen. Bijeenkomsten met vaak hoogbejaarde mensen moesten vanwege het longvirus worden afgezegd. De samenwerking met Indonesische historici werd helemaal digitaal en voor sommige onderzoeken werd extra assistentie in Indonesië aangetrokken, vertelt Van Vree. "We laten ons leiden door de vraag wat absoluut essentieel is. In sommige gevallen kun je bijvoorbeeld in plaats van twintig of dertig getuigen er ook vijftien horen." De onderzoeken, waaraan naast het Niod ook het Nederlandse Instituut voor Militaire Historie (NIMH) en het Koninklijk Instituut voor Taal Land- en Volkenkunde (KITLV) meedoen, worden medegefinancierd door de Nederlandse regering. "Omdat arbeidscontracten verlengd moeten worden, moeten wij als instituten enkele tonnen extra reserveren", zegt Van Vree. Hij verwacht dat het slotwerk eind november 2021 klaar zal zijn. "Dat werk moet antwoord geven op de vraag naar de aard en omvang van het Nederlandse geweld en de Nederlandse, Indonesische en internationale context waarin dat plaatsvond."

Update 00:01 - Aantal overledenen 400 hoger dan gewoonlijk in een week

Vorige week zijn naar schatting 3450 mensen overleden, 400 meer dan gebruikelijk voor deze periode. Vergeleken met de voorgaande week stierven er ongeveer 75 mensen meer, maakte statistiekbureau CBS bekend op basis van voorlopige sterftecijfers. In de winter neemt het aantal overledenen altijd toe, maar de sterfte is nu dus hoger dan normaal. Sinds 21 september zijn er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 4700 meer mensen overleden dan je in deze periode zou verwachten. Tijdens de eerste golf (9 maart tot en met 4 mei) lag deze zogeheten oversterfte bijna dubbel zo hoog, naar schatting op bijna 9000. De meeste van alle coronadoden kregen langdurige zorg. Dat zijn chronisch zieken, kwetsbare ouderen, bewoners van verpleeghuizen en mensen met een ernstige geestelijke of lichamelijke beperking. Het CBS constateert ook dat de sterfte onder vrouwen vorige week iets hoger lag dan onder mannen. "In eerdere weken van de tweede golf van de corona-epidemie stierven meer mannen dan vrouwen, hoewel er meer oudere vrouwen dan oudere mannen zijn", merkt het bureau op. De verhoogde sterfte was afgelopen week bij alle leeftijdsgroepen te zien. Onder 80-plussers overleden naar schatting iets meer dan 1900 mensen. Er gingen bijna 1100 mensen van 65 tot 80 jaar dood en 450 mensen jonger dan 65 jaar. ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.