Misdaad

Pedojagers gaan gewoon door: 'Laat Grapperhaus met ons in gesprek gaan'

Veel pedojagers lijken vooralsnog geen gehoor te geven aan de dringende oproep van politie en justitie om te stoppen met hun klopjacht. Wij gebruiken geen geweld, zeggen ze. En dus gaan ze door met hun omstreden acties.

Donderdag bleek dat de dodelijke mishandeling van de 73-jarige Jan Kruitwagen uit Arnhem het gevolg was een uit de hand gelopen actie van jonge pedojagers. De politie meldt nu dat er sinds juli 250 geweldsincidenten zijn geweest met pedojagers. Het gaat dan bijvoorbeeld om klemrijden met auto’s, vernieling en soms dus mishandeling.

Lees ook: Politie waarschuwt pedojagers opnieuw: ‘Stoppen voordat er nog meer doden vallen’

Verschillende groepen pedojagers verklaren vrijdag aan Hart van Nederland afstand te nemen van de gewelddadige incidenten. Ze zeggen hun eigen manieren te hanteren om pedofielen te ontmaskeren. Ze willen graag in gesprek met de politie, omdat die naar hun mening te weinig doet om kindermisbruik tegen te gaan.

‘Wij keuren geweld af’

Pedojager ‘Marcus Jager’, die anoniem wil blijven, hoort bij een groep pedojagers uit Utrecht die zichzelf Jagers030 noemt. Hij werkt veel samen met anderen en erkent dat er ook groepen pedojagers zijn die wél mensen mishandelen. “Wij keuren dat niet goed.”

Lees ook: Meerderheid Nederlanders keurt acties van pedojagers af, wil meer actie van politie

De Utrechter benadrukt zelf andere methodes te gebruiken. “We doen het op een nette manier en dragen hen over aan de politie.” Zo kiest Jagers030 er niet voor om de vermeende pedofielen zelf te straffen. Ook bij PedohuntNL zeggen ze voorstander te zijn van een eerlijk proces. Wel worden de beelden op social media gedeeld. ‘Marcus’ legt uit dat zij “het probleem vooral kenbaar willen maken”.

Politie wil geen hulp

Pedojagers denken dat ze hard nodig zijn en willen graag samenwerken, maar de politie zit hier niet op te wachten. “Voor eigen rechter spelen hoort niet thuis in een rechtsstaat”, zegt politiechef Oscar Dros tegen Hart van Nederland. “Het helpt ons niet en er volgt zelden een succesvolle vervolging.”

Lees ook: Politie fel over video waarin pedojagers man hardhandig tegen de grond werken

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid maakt vrijdag opnieuw duidelijk het pedojagen sterk af te keuren, iets wat de bewindsman vorige maand ook al deed. Hij vindt dat mensen met hun zorgen naar de politie moeten stappen. “We leven niet in een cowboymaatschappij.” Daniel Vos van PedohuntNL snapt dit standpunt niet en wil graag met de minister in gesprek gaan.

Ook ‘Marcus’ vindt het niet juist dat alle pedojagers nu over één kam worden geschoren. Er is wat hem betreft dan ook een duidelijk verschil tussen zijn groep en gewelddadige pedojagers, op wie hij overigens geen kritiek uit. “Wij gaan niet zeggen: dat mag je niet doen. Iedereen moet dat voor zichzelf weten.”