Misdaad

Meerderheid Nederlanders keurt acties van pedojagers af, wil meer actie van politie

Een ruime meerderheid van de Nederlanders keurt de acties van zogenoemde pedojagers af. Tegelijkertijd vindt meer dan de helft wel dat de politie met hen moet samenwerken om verdachten van kindermisbruik op te sporen.

Dat blijkt uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 2.600 deelnemers. De politie meldt dat sinds juli meer dan 250 geweldsincidenten met pedojagers zijn geteld. Die incidenten varieerden van klemrijden tot het bedreigen, mishandelen en online aan de schandpaal nagelen van mensen.

Lees ook: Dodelijke mishandeling van Jan (73) uit Arnhem lijkt het werk van pedojagers

Pedojagers denken dat ze hard nodig zijn en willen graag samenwerken, maar de politie zit hier niet op te wachten. “Voor eigen rechter spelen hoort niet thuis in een rechtsstaat”, zegt politiechef Oscar Dros tegen Hart van Nederland. “Het helpt ons niet en er volgt zelden een succesvolle vervolging.

Samenwerken met politie?

Ook in de samenleving kunnen de buitenrechtelijke acties op weinig steun rekenen, zo blijkt uit het onderzoek. Bijna driekwart van de deelnemers (73 procent) keurt het gedrag af. Toch vindt een op de vijf ondervraagden wél dat de zelfverklaarde pedojagers goed werk leveren.

Lees ook: Pedojagers gaan gewoon door: ‘Laat Grapperhaus met ons in gesprek gaan’

Dat veel Nederlanders het ‘pedojagen’ afkeuren betekent niet dat zij zich geen zorgen maken om kindermisbruik. 63 procent van de panelleden vindt namelijk dat politie en justitie te weinig prioriteit geven aan de opsporing van pedofielen. Zes op de tien deelnemers wil daarom dat de politie gaat samenwerken met de pedojagers.

Het Hart van Nederland-panel is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 35.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.