Misdaad

Dodelijke mishandeling van Jan (73) lijkt het werk van pedojagers

Een uit de hand gelopen ‘pedojacht’ lijkt toch de reden te zijn voor de fatale mishandeling van Jan Kruitwagen. De zeven verdachten hadden de 73-jarige Arnhemmer via internet verleid tot een seksafspraak. Zo wilden ze de confrontatie met hem aangaan, meldt het Openbaar Ministerie (OM) donderdag.

Jan werd op 28 oktober voor zijn huis in het Spijkerkwartier in elkaar geslagen door een groep jongeren. Hij overleed een paar uur later in het ziekenhuis. Een dag na het incident gingen er in de buurt al geruchten de ronde over een mogelijke pedojacht. Die blijken nu dus te kloppen, bevestigt justitie na berichtgeving door De Gelderlander.

Lees ook: Vrienden rouwen om doodgeslagen Jan (73): ‘Hij was een lieve en zorgzame man’

In de krant zegt advocaat Jamil Roethof, die een van de verdachten bijstaat, dat de jongeren zich in een online homochatroom hadden voorgedaan als een 15-jarige jongen. Volgens zijn cliënt reageerde Jan op die oproep. “Ze zijn hem die woensdagavond gevolgd naar zijn woning”, weet de raadsheer.

‘Uit de hand gelopen’ pedojacht

“Vervolgens is het uit de hand gelopen”, aldus Roethof. “Het slachtoffer is daarbij ook ongelukkig ten val gekomen.” De advocaat gaat er vanuit dat Jan is overleden door de val en niet door de klappen die hij gekregen zou hebben. Een woordvoerder van het OM geeft echter aan dat justitie uitgaat van geweldpleging en niet van een val.

Lees ook: Minister Grapperhaus kritisch op pedojagers: ‘We moeten het recht niet in eigen hand nemen’

Roethof stelt verder dat de actie van de verdachten is ontstaan “uit verveling in deze coronatijd”. Ze zouden geïnspireerd geraakt zijn door verhalen over zogenoemde pedojagers, maar hadden volgens de raadsheer geen vooropgezet plan om geweld te plegen. De term ‘pedojagen’ vindt hij daarom “niet op zijn plaats”.

Goede vriend staat ‘perplex’

Jan was geliefd in de buurt en in de Arnhemse homoscene. “Hij was absoluut geen pedoseksueel”, vertelde goede vriend Michael Bouwman na de mishandeling aan Hart van Nederland. Dat nu blijkt dat Jan dacht een seksafspraak te hebben met een minderjarige vindt Michael dan ook moeilijk te verkroppen. “Ik sla er stijl van achterover. Ik heb het  nooit geweten. Ik ben perplex.”

Lees ook: Honderden mensen herdenken doodgeslagen Jan (73) uit Arnhem

Afgelopen zaterdag werd de Arnhemmer nog door een paar honderden mensen herdacht. Michael was een van de organisatoren. “Ik voel me nu eigenlijk bezwaard dat ik die herdenking heb georganiseerd”, blikt hij terug. “Ik ben tegen pedofilie.” Michael wil wel benadrukken dat hij het geweld afkeurt. “Ze hadden het aan de politie moeten overlaten.”

Nog twee verdachten vast

De politie heeft 25 rechercheurs op de zaak gezet. In de zaak zijn er zeven verdachten. Daarbij gaat het om zes minderjarigen en een 18-jarige verdachte. Vier van hen zaten tot donderdag nog vast, maar twee mochten aan het eind van de dag onder strenge voorwaarden naar huis. De twee andere jongens blijven vastzitten.

Redactie/ANP