Politiek

LIVEBLOG | Ook Spanje valt onder Nederlands vliegverbod

Nederland komt langzaam tot stilstand door de maatregelen om de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen.

  • Lees hier het liveblog van vrijdag terug
  • Bekijk op deze kaart waar de besmettingen in Nederland zijn

Update 23:50 – Liveblog gesloten

Wij sluiten dit liveblog voor nu. Volg al het nieuws over het coronavirus en meer op hartvannederland.nl en in de Hart van Nederland-app.

Update 21:38 – Gestrande Indiërs vliegen zondag met KLM naar New-Delhi

De groep Indiërs die vrijdag strandde op Schiphol kan zondagochtend alsnog de terugreis naar New Delhi hervatten, meldt een woordvoerder van KLM.

De 117 passagiers, die afkomstig zijn uit onder meer de Verenigde Staten en Canada en via Schiphol op doorreis waren naar India, waren vrijdag al op weg naar New Delhi. Boven Rusland moest het toestel echter rechtsomkeert maken, omdat India wegens de pandemie geen reizigers meer binnenlaat.

Update 20:15 – Ook Spanje valt onder Nederlands vliegverbod

Het kabinet breidt het tijdelijke vliegverbod wegens het coronavirus uit. Vanaf vanavond worden vluchten uit Spanje geweerd, behalve “geplande en ongeplande” vluchten met alleen Nederlanders aan boord die terug naar ons land komen, meldt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer.

Het verbod is zaterdagavond om 20.00 uur ingegaan en geldt in principe tot 4 april, tenzij de regeling voor die tijd wordt verlengd. Vorige week kondigde het kabinet aan vluchten te weren uit de risicogebieden China, inclusief Hongkong, Iran, Zuid-Korea en Italië. Vrachtvluchten mogen nog wel landen.

Update 19:38 – Oproep burgemeesters badplaatsen: kom niet naar het strand

De burgemeesters van Zandvoort en Bloemendaal roepen dagjesmensen op niet naar het strand te komen tijdens de coronacrisis.

Zaterdag ontstonden er files naar de badplaatsen van mensen die het mooie weer aangrepen om op het strand uit te waaien, na enkele dagen van thuisblijven wegens het rondwarende nieuwe coronavirus. Lees hier meer.

Update 19:15 – Agenten expres in gezicht gehoest door ‘coronapatiënten’

Meerdere agenten zijn de afgelopen 24 uur opzettelijk in het gezicht gehoest door mensen die zeggen het coronavirus hebben. De agenten zijn boos en zitten in onzekerheid omdat de verdachten niet getest worden.
Lees hier het hele bericht.

Update 19:11 – 10.000 telefoontjes per dag over gestrande Nederlanders

De hulplijn van het ministerie van Buitenlandse Zaken krijgt dagelijks 10.000 telefoontjes van in het buitenland gestrande Nederlanders en hun familie over de terugkeer naar ons land. De website met reisinformatie en -adviezen is in de afgelopen week meer dan zeven miljoen keer bezocht.

Lees ook: Teruggehaalde Nederlanders op Schiphol: ‘We konden gelukkig nog nét mee’

“Met man en macht werken we om de Nederlanders die nu vastzitten zo snel mogelijk terug te laten keren”, zegt minister Stef Blok. Ook in de 150 Nederlandse ambassades en consulaten wordt “dag en nacht” doorgewerkt om Nederlanders bij te staan.

Update 17:52 – Rode Kruis krijgt veel aanbod van medische hulpmiddelen

Bij het Rode Kruis stromen de mails binnen met aanbiedingen van medische hulpmiddelen. Op een oproep hiertoe van de hulporganisatie wordt volop gereageerd. Ook komen er op de speciale Rode Kruis Hulplijn veel telefoontjes binnen met vragen over het coronavirus. In de eerste week is er al bijna 12.000 keer gebeld.

Update 17:30 – Wijkagenten verbaasd over drukke speelplaatsen: ‘Heeft het virus verlof??’

Wijkagenten in Dordrecht verbazen zich over volle speelplaatsen en afgeladen parkeerplaatsen bij het winkelcentrum.

Update 17:16 – ‘Her en der’ toch druk in de trein: ‘Niet bedoeld als dagje uit’

Op de eerste dag van de speciale basisdienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen is het op verschillende plekken in het land af en toe nog best druk in de treinen. NS-topman Roger van Boxtel benadrukt dat reizen met de trein momenteel niet is bedoeld als dagje uit, maar dat de treinen blijven rijden om mensen in vitale functies – zoals de zorg – naar hun werk te brengen.

De NS zegt dat het aantal treinreizigers door de coronamaatregelen met 90 procent is gedaald. De speciale basisdienstregeling voorziet erin dat 35 procent van het normale aantal reizigers met de trein kan reizen. Met de huidige regeling moet er volgens de woordvoerder voldoende ruimte zijn voor iedereen.

Update 16:53 – Honderden patiënten uit Brabant moeten naar ziekenhuis elders

De capaciteit van de Brabantse ziekenhuizen, waaronder de intensive care, is de komende week onvoldoende. Door overbelasting zullen ongeveer 500 tot 700 patiënten naar de intensive care en andere afdelingen in ziekenhuizen buiten de provincie moeten worden gebracht, meldt Marcel Visser namens Regionaal Overleg Acute Zorgketen in Brabant zaterdag.

Het gaat volgens hem om zowel patiënten die intensieve zorg nodig hebben als om patiënten die er minder ernstig aan toe zijn. Defensie is betrokken bij de overplaatsing van de patiënten. Zaterdag zijn al circa 60 patiënten naar ziekenhuizen elders in het land overgebracht.

Update 16:04 – Ruim 350 patiënten met corona op intensive care

Sinds vandaag liggen er 354 patiënten die besmet zijn met het coronavirus op de intensive care (ic). Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care zaterdag.

De meesten van deze patiënten liggen in een ziekenhuis in Brabant. Om de druk op Brabantse ziekenhuizen te verlichten, zijn tientallen patiënten afgelopen week overgebracht naar ziekenhuizen boven de rivieren.

Update 15:34 – Politie, jongerenwerkers en artsen roepen op: Hou afstand

De politie, handhaving, jongerenwerkers en artsen roepen jongeren in een videoboodschap op om zoveel mogelijk thuis te blijven en minstens 1,5 meter afstand te houden. Onder de hashtag #coronanojoke proberen meerdere instanties hun volgers wakker te schudden.

“Geef geen handen en geef geen box”, zegt een handhaver in de video, die nog geen 1 minuut duurt. Ook worden jongeren opgeroepen om niet in grote groepen naar buiten te gaan en te denken aan ouderen en hun buren.

Update 15:20 – Brabantse vrouwen kunnen bevallen in hotel in Uden

Zwangere vrouwen in Brabant kunnen vanaf komende week poliklinisch bevallen in een speciaal ingericht geboortecentrum in een hotel in Uden.

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) kwam samen met verzekeraars CZ en VGZ met dit initiatief om ziekenhuizen te ontlasten, nu ze zo druk zijn met de zorg van coronapatiënten. Het geboortecentrum komt in hotel Van der Valk Veghel-Uden, waar een aantal kamers geschikt worden gemaakt.

In het hotel komen dezelfde faciliteiten en apparatuur als bij een normale poliklinische bevalling in een ziekenhuis. Vrouwen kunnen er samen met hun verloskundige terecht voor een veilige bevalling.

Update 15:08 – Aantal Nederlandse doden door coronavirus stijgt tot 136

In een dag tijd zijn 30 mensen in Nederland overleden aan het coronavirus. Het totaal aantal doden komt daarmee op 136, maakte het RIVM zaterdag bekend.

Verder werden sinds vrijdag 637 mensen positief getest op het virus, waardoor het totaal aantal besmettingen nu op 3631 staat. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 63 en 95. De meesten overledenen zijn tussen de 80 en 84 jaar.

Update 13:13 – Dodental Spanje stijgt met bijna een derde

Het aantal coronadoden in Spanje is in een etmaal met bijna een derde gestegen naar 1326. Dat maakten de autoriteiten zaterdagmiddag bekend. Vrijdag sprong het aantal sterfgevallen al naar boven de duizend.

Spanje in na Italië het zwaarst getroffen Europese land. Het aantal besmettingen met het coronavirus nam in 24 uur toe met een kwart, van net geen 20.000 naar bijna 25.000. Het aantal besmettingen en doden blijft maar groeien.

In Portugal overleden in 24 uur tijd zes mensen aan de gevolgen van het virus. Dat is een verdubbeling, het dodental staat nu op twaalf. Het land heeft inmiddels 1280 besmettingen geregistreerd.

Update 12:46 – Aantal coronapatiënten Duitsland stijgt met ruim 2700 naar 16.662

Het aantal besmettingen met het coronavirus in Duitsland is gestegen met 2705 patiënten naar 16.662. Dit meldde de Duitse evenknie van het RIVM, het Robert Koch Instituut. Nog eens zestien patiënten zijn in 24 uur aan de gevolgen van het virus overleden. Dat brengt het dodental in de Bondsrepubliek op 47.

Update 12:11 – België controleert grens met Nederland streng en dreigt met geldboetes

België ziet er streng op toe dat buitenlanders niet zonder geldige reden het land binnenkomen. Afgelopen dagen werden al Nederlanders aan de grens teruggestuurd die geen dringende reden hadden België te bezoeken. Maar de politie heeft gewaarschuwd dat het daar niet bij blijft en dat boetes worden gegeven.

De strenge controles beperken zich niet tot grensovergangen op wegen. Er wordt ook politie te paard ingezet op het strand en op dijken, melden de autoriteiten zaterdag.

Update 11:58- Opnieuw coronapatiënten uit Brabant verplaatst naar Noord-Nederlandse ziekenhuizen

Vijf mensen met het coronavirus die op de intensive care in Brabantse ziekenhuizen liggen, worden zaterdag overgeplaatst naar ziekenhuizen in het noorden. Dat maakte het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) bekend.

Lees ook: Deze ambulancebus vervoert coronapatiënten van Brabant naar Groningen

Het gaat om patiënten die momenteel op de intensive care van het Amphia ziekenhuis in Breda worden geholpen. Vrijdag werden ook al enkele besmette mensen overgeplaatst naar ziekenhuizen in het noorden.

Update 11:31 – Militaire planners helpen met verplaatsen coronapatiënten

Om Brabantse coronapatiënten naar andere ziekenhuizen te verplaatsen, zijn vijf militaire planners ingezet. Zij helpen vooral met de logistieke uitvoering, laat een woordvoerder van Defensie weten.

Deze militairen zijn specialistische planners. Binnen de krijgsmacht zijn zij getraind in het plannen van patiëntenvervoer. Bij bepaalde missies zijn zulke ‘geneeskundige afvoerketens’ ook nodig. De expertise van de militairen wordt “ingezet om het herverdelingsplan te coördineren en te plannen”. Dat doen zij vanaf werkplaatsen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Ze gaan zaterdagmiddag al aan het werk. De militairen komen van de brigade in Oirschot.

Update 11:19 – Aantal sterfgevallen door coronavirus in België verdubbelt bijna

In België zijn nog dertig patiënten bezweken aan de gevolgen van het coronavirus. Het is bijna een verdubbeling van het aantal sterfgevallen in 24 uur. Het totaal aantal sterfgevallen als gevolg van het virus staat in België nu op 67.

Het land heeft 558 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat brengt het totaal op 2815, meldden de gezondheidsautoriteiten zaterdag.

Update 11:06 – Basisdienstregeling NS loopt ‘volgens plan’ 

De speciale basisdienstregeling die de Nederlandse Spoorwegen zaterdag heeft ingevoerd, loopt volgens plan. De NS zegt dat het aantal treinreizigers door de coronamaatregelen zo’n 10 procent van het normale aantal is. NS en ProRail willen er met de basisdienstregeling voor zorgen dat mensen met een vitaal beroep of mensen die om een andere reden genoodzaakt zijn om te reizen, de trein kunnen pakken.

Bijna alle intercityverbindingen zijn vervallen, ook de Intercity Direct tussen Amsterdam Centraal en Breda. Alleen op de trajecten Schiphol-Venlo, Arnhem-Den Helder en Maastricht-Eindhoven blijven intercity’s rijden. Het was de afgelopen dagen al erg rustig in de treinen. Vanwege het coronavirus zette de NS al geen extra spitstreinen meer in.

Het reizigersaantal is inmiddels met ruim 90 procent afgenomen. Normaal gesproken reizen er op een doordeweekse dag 1 miljoen mensen met de trein.

Update 10:51 – Politie waarschuwt voor malafide instanties in tijden van coronavirus

De politie waarschuwt voor malafide personen en bedrijven die een slaatje willen slaan uit de coronacrisis. Zij bieden Nederlandse ziekenhuizen mondkapjes aan tegen hoge prijzen. In steeds meer ziekenhuizen en zorginstellingen is het einde van de voorraad mondkapjes in zicht.

De aanvoer vanuit China stokt en de vraag is zeer groot. Daar proberen criminelen nu van te profiteren.

Update 10:32 – ‘Risico op huiselijk geweld neemt toe tijdens coronacrisis’

Het risico op huiselijk geweld neemt toe nu gezinnen gedwongen zijn veel meer tijd met elkaar door te brengen. Majone Steketee, deskundige op het gebied van huiselijk geweld, maakt zich zorgen.

“Het is voor gewone gezinnen al een stressvolle situatie,’ vertelt Steketee. ”In gezinnen waar de dreiging van geweld aanwezig is kan de spanning oplopen en is de kans op huiselijk geweld groter.” Steketee maakt zich vooral ook zorgen om de kinderen binnen deze gezinnen. “Met name oudere kinderen willen de deur uit of naar vrienden als er spanning is. Als dat er niet meer is, loopt de spanning en het gevaar alleen maar verder op. Het is een zeer moeilijke situatie om dan opgesloten te zitten.”

Update 10:11 – Eerste beloofde mondkapjes van Alibaba-oprichter onderweg

De eerste lading mondkapjes uit China van de Alibaba Foundation en de Jack Ma Foundation, bestemd voor Nederland, is zaterdagochtend aangekomen op het vliegveld van Luik. Een tweede levering met gezichtsmaskers, beschermende kleding en testkits zal snel volgen, beloofden de stichtingen die gelieerd zijn aan de Chinese webwinkelreus.

De Alibaba Foundation en de Jack Ma Foundation, die is vernoemd naar de oprichter, beloofden eerder 2 miljoen maskers en andere medische benodigdheden aan Europa te doneren om de coronacrisis aan te pakken. De zending is gedoneerd aan PostNL, logistiek partner van Alibaba, die op zijn beurt de zending aan het ministerie van Volksgezondheid schenkt.

Update 09:35 – ‘Maak geen misbruik van economisch noodpakket’

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken doet een moreel beroep op ondernemers om geen misbruik te maken van de regelingen die het kabinet heeft getroffen om bedrijven te helpen in de coronacrisis. “Er is ook een morele verantwoordelijkheid van mensen”, dat zegt hij in een interview met de Volkskrant.

“Je kunt overal een aanvraag voor doen, ook al heb je het niet echt nodig, maar dan zou ik me toch wel even achter de oren krabben”, zegt de bewindsman. “Als je geen inkomensachteruitgang hebt, dan heb je het zeker niet nodig.”

Deze week kondigde het kabinet een noodpakket ter waarde van tientallen miljarden aan om banen te behouden en bedrijven te steunen. Een tijdelijke noodmaatregel zorgt ervoor dat het kabinet bedrijven een grote tegemoetkoming van loonkosten van werknemers betaalt, om te voorkomen dat zij op straat komen te staan. Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) krijgen veel sneller inkomensondersteuning zodat hun onderneming kan blijven bestaan en zij niet onder het bestaansminimum komen.

Update 09:12 – Vrijwilligers gaan boodschappen doen voor zorgpersoneel

Tienduizend vrijwilligers gaan de komende tijd, onder de naam Bezorg de Zorg, boodschappen doen voor mensen in de zorgsector. Veel zorgpersoneel stuit ‘s avonds na een werkdag op lege schappen, zo heeft de ervaring geleerd. Volgens de initiatiefnemers verdienen de medewerkers in de zorg wel iets beters dan lege schappen in de supermarkten.

Lees ook: Tienduizenden vrijwilligers gaan boodschappen doen voor zorgpersoneel

Het idee komt vandaan bij het bedrijf Roamler, dat normaal gesproken bedrijven uit de retailbranche voorziet van uiteenlopende diensten. Veel personeel zit thuis in verband met de coronacrisis. Zij willen graag iets te betekenen voor het zorgpersoneel in Nederland dat het al druk genoeg heeft met hun werkzaamheden.

Update 08:02 – Miljoenen zien toespraak van koning

De toespraak van koning Willem-Alexander is vrijdagavond door miljoenen mensen bekeken. Volgens Stichting KijkOnderzoek keken ruim 5 miljoen mensen op NPO 1 naar de boodschap van de koning, waarin hij een beroep deed op saamhorigheid om door de coronacrisis heen te komen.

De bijzondere tv-toespraak werd ook op andere zenders goed bekeken. Dat blijkt uit cijfers die Stichting KijkOnderzoek (SKO) zaterdag openbaar maakte. Begin deze week sprak ook premier Mark Rutte het land toe. Naar hem keken zo’n 7 miljoen mensen.

Update 06:47 – Buitenlandse artsen in Nederland willen helpen, maar dat mag niet

Buitenlandse artsen die in Nederland wonen, bieden zich aan om ziekenhuizen te helpen met patiënten die zijn besmet met het coronavirus. Dat meldt de NOS zaterdag. Probleem is alleen dat zij niet als arts mogen werken als ze niet in het zogeheten BIG-register staan.

De Vereniging voor Buitenlandse Gediplomeerde Artsen (VBGA) vraagt het ministerie van Volksgezondheid om die eis te verruimen; dat is al gebeurd voor Nederlandse artsen die met pensioen zijn. De buitenlandse artsen wonen hier bijvoorbeeld omdat ze vluchteling zijn, of omdat hun partner in Nederland werkt. De VBGA riep donderdagavond haar achterban op zich te melden en inmiddels hebben al ruim dertig artsen dat gedaan.

Update 06:31 – Nog eens 70 Brabantse coronapatiënten naar Noord-Nederland

De teller met het aantal Brabantse coronapatiënten in Groningen staat na vrijdag op acht, maar daar komt snel verandering in. Dit weekend worden nog eens zeventig patiënten uit Brabantse ziekenhuizen overgeplaatst naar ziekenhuizen in Noord-Nederland. Dat heeft het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) Noord-Nederland vrijdag besloten.

Het gaat om patiënten die positief getest zijn op het coronavirus en niet op een IC verblijven. Zij zijn voornamelijk afkomstig uit het Bernhoven Ziekenhuis in Uden. De gezamenlijke ambulancediensten uit Groningen, Friesland en Drenthe verzorgen het vervoer. De patiënten worden gelijkmatig over de ziekenhuizen in de drie provincies verdeeld.