112

Meerdere agenten expres in gezicht gehoest door 'coronapatiënten'

Meerdere agenten zijn de afgelopen 24 uur opzettelijk in het gezicht gehoest door mensen die zeggen het coronavirus hebben. De agenten zijn boos en zitten in onzekerheid omdat de verdachten niet getest worden.

“Getest worden de verdachten niet, dat begrijp ik, maar de collega’s zitten nu met de onzekerheid en zijn boos, om precies te zijn woest”, aldus politiechef Hanneke Ekelmans op Twitter. (Tekst gaat verder onder tweet)

Een woordvoerder van de politie Zeeland West-Brabant laat weten dat als er aanwijzingen zijn van symptomen bij de verdachten, de agenten wel worden getest. “Bij deze twee verdachten was dat niet het geval.”

Aangifte

“Er is van een incident aangifte gedaan. Het Openbaar Ministerie zal hiernaar kijken en oordelen welke straf gepast is. In principe valt dit onder geweld tegen een politieambtenaar”, legt de woordvoerder uit.

Lees ook: Vakkenvuller Maarten wordt naar huis gestuurd om dragen van mondkapje

De incidenten gebeurden in Breda en in Tilburg. Eén van de twee werd aangehouden voor zware mishandeling. De ander veroorzaakte een eenzijdige aanrijding en verzette zich bij zijn arrestatie. Beiden riepen ze besmet te zijn, waarna ze de agenten in kwestie in het gezicht hoestte.

Zware straf

Dat ze hier niet ongestraft mee wegkomen, lijkt duidelijk. Vrijdagmiddag nog kreeg een man tien weken celstraf omdat hij op twee agenten hoestte tijdens zijn arrestatie. Ook moet hij de agenten elk 350 euro schadevergoeding betalen.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in ons liveblog.